Létrehozva: 2021.08.14.

Nyitrai Zsolt fontos bejelentést tett az augusztus 20-i ünnepségekről

Az augusztus 20-i ünnepségeket mindenki biztonságos körülmények között tekintheti meg 2021-ben is. Ezzel kapcsolatban Nyitrai Zsolt nyilatkozott.

Az idei augusztus 20-a négynapos ünnep lesz, rengeteg programmal. Minden korosztályra gondoltak: augusztus 19-21. között a Veszprém fesztivál a Szabadság térre költözik, 100-nál is több fellépővel, az Erzsébet téren Szabad rét néven az Y és a Z generációnak kínálnak zenét és programokat, a Vígadó téren Operett korzó várja az érdeklődőket, a Vajdahunyad váránál pedig a legkisebbeknek királylány és királyfi képzőt ígérnek.

Kovács Zoltán Magyarország kormányzati kommunikációért felelős államtitkára korábban elmondta, fesztiválszerű rendezvénysorozatot szerveznek az államalapítás ünnepére.

Az államtitkár közölte, hogy a valaha volt legnagyobb szabású ünnepre készülnek, 3,5 napon keresztül 17 rendezvényhelyszínen, több száz program lesz. A központi rendezvényeket nem érintik majd a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozások.

Nyitrai Zsolt fontos bejelentést tett
Fotó: Markovics Gábor /

Most Nyitrai Zsolt tett hasonlóan örömteli bejelentést. Az országgyűlési képviselő egy, a Facebook-oldalára kitett videóban mondta el, hogy idén is teljesen akadálymentesek lesznek az augusztus 20-i ünnepségek, tehát mindenki biztonságosan ünnepelhet.

„Magyarország Kormánya egy szövetséget kötött a fogyatékossággal élő honfitársainkat támogató szervezetekkel. Ezen megállapodás egyik pontja a nemzetközi ünnepeinknek az akadálymentesítése, hogy mindenki méltó módon tudjon ünnepelni, emlékezni. Mindenkit nagy szeretettel várunk augusztus 20-án! A kommunikációt jelnyelvi tolmácsok, a közlekedést pedig alacsony padlós autóbuszok segítik majd” – fogalmazott Nyitrai.

A nemzeti ünnepen a turizmusnak is jó esélyeket jósolnak: a fővárosba foglalt szállást a legtöbb vendég az államalapítás ünnepének idejére a Szallas.hu adatai szerint.

Az átlagos foglalási hossz 3 éjszaka és átlagosan 10 ezer forintot fizetünk éjszakánként egy főre.

Augusztus 20. a hagyományos állami rendezvényekkel indul, az este fő elemeként, 21 órakor pedig kezdetét veszi az Új „Tűz és fények játéka” tűzijáték. A hagyományos események mellett idén további 17 helyszínen változatos programok várják városszerte a vendégeket, amelyeket a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozások nem érintenek.

A négy napon át tartó eseménysorozat alkalmából lesz Utcazene és Foodtruck Show a Szabadság téren, Szabadrét Fesztivál az Erzsébet téren, illetve Magyar Ízek Utcája is a Lánchíd utcában. Az Alkotmány utcát a Városok sétánya kiállítás gazdagítja, itt lehet majd megtekinteni az újjáépített Aranyvonatot. A Budai Várban a Tóth Árpád sétányon kap helyet a Hősök útja, a Gellért-hegyen, a Filozófusok kertjében lesz a Panorama Classical komolyzenei koncertsorozat, a Retro Tabán rendezvényen pedig ismét megelevenedik a kultikus városrész.

lyen még soha nem volt

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója elmondta, hogy az augusztus 20-i hosszú hétvégén példátlanul tartalmas programsorozat, és Szent István estéjén a Margit híd és a Petőfi híd között több mint 4 kilométer hosszan gigantikus tűzijáték-bemutató lesz. Az államalapítás ünnepével kapcsolatban azt mondta, hogy hagyományteremtő szándékkal minden idők leggazdagabb rendezvénysorozatát tartják augusztus 18. és 22. között, amely valamennyi korosztálynak minőségi élményeket nyújt majd Budapest számos pontján.

Augusztus 20-a Magyarország születésnapja, minden magyar ünnepe, ezért közös ünneplésre hívnak mindenkit a nemzet fővárosába, Budapestre csütörtöktől vasárnap estig, illetve külön a 20-án 21 órakor kezdődő tűzijátékra is. Azt szeretnénk elérni, hogy miként a franciák a Bastille ostromáról, vagy az amerikaiak a függetlenség napjáról, a magyarok is nagyszabású, közösen megélt nemzeti ünnepléssel emlékezzenek meg erről a napról - fogalmazott Guller Zoltán.

Gigantikus tűzijáték és fényfestés

Az MTÜ vezérigazgatója kiemelte: a kormány szándéka ehhez hasonló, emelkedett hangulatot teremteni Magyarország születésnapján, hogy a polgárai a historikus emlékeken túl napjainkban is átérezhessék, milyen érzés itt élni. Ennek támogatására döntöttek az élménydús budapesti rendezvénysorozat megtartásáról, amelytől azt remélik, hogy a korábban ekkor jellemző 70-80 ezres vendégforgalmat ezúttal ne főként a külföldiek, hanem meghatározó arányban a hazai látogatók adják a fővárosban. Ehhez a vezérigazgató szerint minden lehetőség adott lesz a nyár végi ünnepi hétvégén.

Szó esett arról is, hogy az augusztus 20-án, pénteken 21 órától kezdődő, 35 perces tűzijáték-bemutatóra nyolcszor annyi rakétát rendeltek, mint 2019-ben, mintegy 40 ezer darabot 1,3 milliárd forintért. Az ünnep alatt számos rakparti épületet megvilágítanak fényfestéssel, és – tisztelegve az Eucharisztikus Kongresszus előtt – a keresztet is megjelenítik, drónokkal. Ugyancsak eddig nem látott repülőgép-felvonulás is lesz a Duna fölött, míg – az ünnepnapon megszokott hagyományos ünnepi eseményeken túl – a hét végéig összesen 18 helyszínen, önmagában is vendégek tömegeit vonzó ingyenes rendezvény várható a Vörösmarty tértől a Tabánig, a Városligettől a Várkert Bazárig, szerte Budapesten.

Guller Zoltán arról is beszélt, hogy jogszabályi rendelkezés szerint az állami ünnep lebonyolítása érdekében minden év augusztus 15. és 22. között a fővárosi világörökségi helyszínek közterületi célú használatáról az MTÜ dönthet, függetlenül attól, hogy az év többi részében önkormányzati hatáskörben vannak-e az adott területen. Guller Zoltán hangsúlyozta: a Budapestre látogató magyarok számára gondoskodnak a megfizethető tarifákról – például a Szent István napi sör 450 forintba kerül majd. Várható az is, hogy a szálláshelyek és a szolgáltatók kifejezetten erre az alkalomra a belföldi pénztárcákhoz szabott ajánlatokkal állnak elő.

Kovács Zoltán vezeti az ünnep lebonyolításáért felelős operatív törzset

Minden korábbinál nagyobb szabású, négynapos programsorozat lesz idén augusztus 20. alkalmából

– közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, Kovács Zoltán. Ezen a napon több mint ezeréves történelmünkre emlékezünk, amely megérdemli, hogy méltó módon, többnapos eseménysorozat keretében ünnepeljük meg – fogalmazott.

Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy Magyarország – Európa egyik legsikeresebb oltási kampányának köszönhetően – legyőzte a koronavírus-járvány harmadik hullámát. Ez egyet jelent a régi, megszokott élet fokozatos visszanyerésével, Magyarország újraindításával – tette hozzá. Az augusztus 20-i nemzeti ünnep lebonyolításáért felelős operatív törzset Kovács Zoltán vezeti. A testület a korábbi gyakorlathoz hasonlóan megkezdte a Szent István-nap biztonságos megrendezésének előkészítését – derült ki a bejegyzésből.

A teljes magyar légierő ott lesz

Meglepetéssel is készül a Magyar Honvédség az idei augusztus 20-ai budapesti légi parádéra

- nyilatkozta a Magyar Honvédség parancsnoka. Ruszin-Szendi Romulusz erről annyit mondott:

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

vg.hu

Valami súlyos történik az ukrán elnöki hivatalban: Zelenszkij kirúgta az egyik legfontosabb emberét

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

astronet.hu

Április havi horoszkóp: nagy felismeréseket tehetünk

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin