Létrehozva: 2021.07.12.

Nagyszerű hír érkezett: a cukorbeteg gyerekek is mehetnek táborozni

Ha nyár, akkor tábor – a legtöbb szülő számára ez nem kérdés. De bonyolultabb a helyzet, ha cukorbeteg gyerekről van szó!

Országszerte megkezdődött a táborozási szezon, már van tábor cukorbeteg gyerekeknek is. Ezer diáknak van lehetősége nyári közösségi élményekre, ahol odafigyelést is kapnak és a betegségükről is tanulhatnak – játékosan. Amióta az Erzsébet táborok keretén belül van lehetőség cukorbeteg gyerekek táboroztatására, olyan gyerekek is nyári élményhez jutnak, akiknek a szülei ezt nem tudnák megfizetni.

Fotó: Ripost/Markovics Gábor

Mint azt Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján elmondta a Liszt Ferenc Általános Iskolában, ahol éppen ma indult egy csapat táboroztatása: Magyarországon 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg él, közülük körülbelül 3500 gyermek.

Cukorbeteg gyermekek nyári táboroztatásáról beszélt Nyitrai Zsolt

„A kormány a cukorbetegek életminőségének javítására törekszik, így támogatja a nyári tábort is” – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt.

A Jónak lenni jó! című adomány gyűjtő műsor 2018-ban a cukorbetegek támogatását tűzte célul – mesélt a kezdetekről Siklósi Beatrix, az MTVA projektvezetője.

Adományokat gyűjtött az MTVA

„A közmédia sokat tehet a tájékoztatás, az ismeretterjesztés terén. Széles társadalmi összefogást sikerült kialakítani az ügy mellett: kisnyugdíjasoktól tehetős cégekig sokan segítettek, összesen 130 millió forint gyűlt össze” – mondta. 2018-ban bekapcsolódtak a Jónak lenni jó! kampányába az Erzsébet táborok is, azóta hozzáértő civil szervezetekkel összefogva szervezik a diabéteszes gyerektáborokat.

Darabánt Judit, az Erzsébet táborok kommunikációs igazgatója elmondta: mintegy ezer, 3 és 18 év közötti diabéteszes fiatal táborozhat

Darabánt Judit, az Erzsébet táborok kommunikációs igazgatója hozzátette: idén 110 ezren nyaralnak az ottalvós, napközis, illetve családi Erzsébet-táborokban, köztük mintegy ezer, 3 és 18 év közötti diabéteszes fiatal.

Muskát Erika, a Sportos Cukorbetegek Egyesületének elnöke kiemelte: szakszerű ellátást kapnak a cukorbeteg táborozók

„A gyerekeknek az azért is jók ezek a táborok a szakszerű ellátás mellett, mert itt nem 'lógnak ki' a környezetükből, könnyebben elfogadják az állapotukat és többet megtudhatnak a betegségükről. Emellett önbizalmat szereznek, hogy aztán önállóbban, bátrabban térjenek vissza a hétköznapokba” – emelte ki a tábor jelentőségét Muskát Erika, a Sportos Cukorbetegek Egyesületének elnöke.

Többféle módon segítik a cukorbetegeket

„A magyar kormány közéleti tevékenysége a párbeszéden alapul, a diabéteszesek támogatásában együttműködik civil- és érdekvédelmi szervezeteikkel” – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt. Tavaly november 14-én, a diabéteszesek világnapján a kormány stratégiai együttműködést kötött az érintett szervezetekkel, így élő kapcsolat jött létre azokkal, akik ismerik a diabéteszesek mindennapjait, céljait. „Egy élő szövetség jött létre a cukorbetegek és Magyarország kormánya között” – emelte ki a miniszterelnöki megbízott. A cukorbetegek és az őket képviselő szervezetek így a nehézségeket, a problémákat is gyorsan meg tudják oldani és könnyebben érik el a céljaikat. Májusban módosították a köznevelési törvényt, ennek értelmében szeptember 1-jétől minden óvodában, iskolában szakember foglalkozik a diabéteszes kisgyerekekkel. Továbbá 100 milliós keretösszegre pályázhatnak a civilszervezetek a cukorbetegeknek szóló programok szervezésére, a diabéteszes centrumok pedig tavaly és az idén is félmilliárd forint támogatást kapnak.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő, új képeken a Melrose Place sorozat egykor gyönyörű színésznői

origo.hu

Itt van Oroszország döbbenetes válasza az atomfenyegetésre

borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

vg.hu

Új üzemanyagárak: megtörte a kereskedőket a kormány fenyegetése – szerdától sokkal olcsóbb adják a dízelt

metropol.hu

Heti top – erre voltak kíváncsiak az olvasók

mandiner.hu

Már a németek is tudják: fontos kérdésben állt Magyarország mellé Szlovákia és Lengyelország

origo.hu

Zelenszkij ezzel a gátlástalan trükkel akarja kirobbantani a harmadik világháborút

travelo.hu

Bemutatkozott Malaika, a Magán Zoo legfiatalabb bundás lakója

ripost.hu

Rémisztő, mit talált a térképet böngészve: videón a felfedezés

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Újabb bizonyíték Bajnai Gordon és Magyar Péter kapcsolatára!

INSIDER

Gál Kinga: Háború vagy a béke, ez a választás tétje

INSIDER

Összetörten zokogott az édesanyja: horrorbalesetben hunyt el Ferenc Fülöpházánál

INSIDER

Azt hitték, hogy csak lusta a tesiórákon, kiderült, hogy rákos a magyar lány

INSIDER

Kizuhant az iskola emeletéről a gimnazista lány Kolozsváron

INSIDER

Csapadékos, de legalább újra meleg idő várható