1 éve

Mi ezért ragaszkodunk a maszkhoz! Aki még viseli, elárulta, hogy miért

Amióta megvan az 5,5 millió beoltott, már nem kötelező a maszk használata, sokan mégsem dobták el.

Szerző Ripost

Már a tömegközlekedési eszközökön és bevásárlóközpontokban sem kötelező hordani a maszkot, csak az egészségügyi és a szociális intézményekben, ennek ellenére sokan még mindig hordják, sok ember ragaszkodik a maszkhoz. Megkérdeztük: miért?

„Plusz biztonságot ad!” – mondta el lapunknak László. „Merthogy nem múlt el a pandémia! Senki sem tudja, hogy mikor jön globálisan vagy az országba ez a delta vagy gamma vagy x mutáns és ezektől védenek-e a jelenlegi vakcinák. Azt se tudni, hogy elegen oltva vagyunk-e vagy sem, nem tudjuk… Jobb a megelőzés, amennyit én a szerény eszközeimmel tudok, azt megteszem.”

„Én elfelejtettem kint levenni, csak azért van most rajtam” – kezdi Ilona. „De bent kell, csak úgy tudok vásárolni.” Miután elmondtuk neki, hogy ez a szabály már nincs érvényben, meglepődött: „Hát a múlt héten még szóltak, hogy vegyem fel! Hát most már én nem tudom… Köszönöm, hogy szóltak.”

Zsuzsa fél, mert számít a járvány negyedik hullámára: „A biztonság kedvéért hordom a maszkot, mert nem akarok mást megfertőzni és nem akarom, hogy más megfertőzzön engem.”

Auréliáék csak zárt térben hordják a maszkot: „Mi csak az üzletbe vettük fel, mert véleményünk szerint még nincs itt az ideje, hogy a zárt téri maszkviselést eltöröljék, még nagyon nincs. Kint már mi se hordjuk, de a delta mutáns miatt bent indokoltnak látjuk, még veszélyes. Akiket még csak egyszer oltottak, náluk ki se alakult a maximális védelem, így rájuk is vigyáznunk kell.”

Kötelező maszkviselés vége

Azzal, hogy szombatra elértük az 5,5 millió beoltottat, egy régen vágyott enyhítés lépett életbe a maszkviselés tekintetében, vagyis szinte sehol sem kötelező már hordani a kellemetlen, de kétségtelenül hasznos kis kiegészítőt. Ezzel együtt pedig mázsás teher hullott le nem csak az utca emberéről, de a boltok és üzletek eladóiról is.

Pintér Sándor belügyminiszter a Magyar Közlönyben hivatalos határozatban hirdette ki, hogy Magyarország elérte az 5,5 millió beoltottat, így szombaton életbe lépett a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozata, amely újabb fontos állomás az élet és a gazdaság újraindításában. Több korlátozás is megszűnik.

Az új szabályok szerint

 • megszűnt a kötelező maszkviselés az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, de a kórházakban és szociális intézményekben még viselni kell. Ugyanakkor bárki bárhol hordhat védőmaszkot, ha úgy érzi, szüksége van rá.
 • védettségi igazolvány nélkül is be lehet menni a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.
 • megszűntek az üzletekre vonatkozó eddigi korlátozások, a távolságtartási szabály és már nincs négyzetméter alapú létszámkorlát.
 • marad létszámkorlátozás: a családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlát 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős felső határ 400 főre emelkedik.
 • Ezekben nincs enyhítés

  Nem történt enyhítés a sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében. Ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett engedhetők be ezekre a rendezvényekre.

  Az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására.

  A kormány nemzeti konzultációt indított, amelyben kikéri a magyar emberek véleményét a járvány utáni életről, többek között a gazdaság újraindítását, a munkahelyek védelmét, és a családok további támogatását érintő kérdésekben. A nemzeti konzultáció kérdései: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/nemzeti-konzultacio-kormany-kozzetette-most-indulo-nemzeti-konzultacio-kerdeseit

  Szerző Ripost

  Ez is érdekelhet

  origo.hu

  Így néznek ki 24 évvel a sorozat vége után a Família Kft. sztárjai - kép

  origo.hu

  Botrányos hazugságot állítanak Köllő Babettről - videó

  life.hu

  Nézz be Rúzsa Magdiék otthonába: minden helyiségből sugárzik a stílus és az elegancia

  ripost.hu

  Sorra búcsúznak tanítványai és tisztelői Béky Lászlótól - elment a Tanár Úr

  mandiner.hu

  Nógrádi György: Egy harmadik világháborúban az USA ugyanúgy elpusztulna, mint Európa

  borsonline.hu

  Mi történik az RTL-nél? Sorra rúgják ki a műsorvezetőket, a rajongók kiakadtak

  astronet.hu

  Most ér földközelbe az üstökös, amihez hasonló ötvenezer éve nem járt erre

  ripost.hu

  Gáspár Evelin teljesen új külsővel jelent meg - fotó

  ripost.hu

  Mint két tojás: Kovács Áron megmutatta tinédzser fiát

  ripost.hu

  Ő az a kegyetlen szerető, aki bosszúból kinyomta szerelme mindkét szemét

  ripost.hu

  Lázadnak az RTL sztárjai: sorra rúgják ki a csatorna műsorvezetőit

  Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
  Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

  További cikkek

  INSIDER

  Orbán Viktor: Azon dolgozunk, hogy megmentsük a Dunaferrt!

  INSIDER

  Családi pótlék 2023: ezeken a napokon utalják idén

  INSIDER

  Dollárbaloldal: Dőlt a pénz Svájcból is

  INSIDER

  A németek szegényebbek lesznek a szankciós válság miatt

  INSIDER

  Sorra búcsúznak tanítványai és tisztelői Béky Lászlótól - elment a Tanár Úr

  INSIDER

  Négy témáról is beszélt Novák Katalin és Giorgia Meloni olasz kormányfő

  INSIDER

  Megszakad a szív: levélben elbúcsúzott kislányától Zoltán, majd kiugrott az óbudai panelből

  INSIDER

  Szívszorító sorokkal üzent a holtan talált Szilágyi Piroska családja