1 éve

Ezt mondja a virológus a negyedik hullámról, szerinte nem kell félni

Oroszország és Nagy-Britania példájával szemléltette az erdélyi virológus a lehetséges forgatókönyveket és elmondta a megoldást is.

Nem mindegy, hogy milyen átoltottsággal ugrunk neki az ősznek, a negyedik hullámot nem egyformán fogjuk megúszni – jelentette ki Fejér Szilárd erdélyi virológus. A szakember a lehetséges őszi forgatókönyveket vázolta fel.

„Élvezzük a nyarat, amíg lehet, mert ha ilyen átoltottsággal ugrunk neki a negyedik hullámnak, bizony rengeteg családnak, ahol az idősebb személyek nem oltatták be magukat, igen kellemetlennek ígérkeznek az őszi-téli hónapok„ – magyarázza, a romániai helyzetre utalva. Mint ismeretes, Magyarországon nagyobb az átoltottság, de itt is érdemes meggondolniuk azoknak, akik nem oltatták be magukat, hogy még nem késő.

Koronavírus: megjöttek a friss adatok
Fotó: Pixabay

Az erdélyi virológus az Egyesült Királyság és Oroszország példáját állította szembe egymással.

Az Egyesült Királyságban csaknem elérték a nyájimmunitáshoz szükséges átoltottságot, a felnőtt lakosság 65%-a teljesen immunizált, és további 21% egy dózist már megkapott. Ugyanakkor a felnőtt lakosság 90 százalékánál (!!!) találtak SARS-CoV-2 antitesteket a vérben, tehát 10 felnőttből 9 vagy átesett a betegségen, vagy védőoltást kapott, vagy mindkettő.

„Még ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a delta variánstól az előző fertőzés csak kb 50 százalékban véd meg (ergo, vagy megbetegedsz, vagy nem, ha fertőzöttel kerültél kapcsolatba), még akkor is bőven 70 százalék fölé tehető a védettek száma. Mindeközben meredeken emelkedik a napi fertőzöttek száma, most már 30.000 fölött van , míg a halálozások száma még mindig ennek kb. egy ezreléke, és csak igen lassú növekedést mutat. Azoknak az új fertőzötteknek a száma, akik mindkét dózist megkapták, nem nulla, de még mindig nagyon kicsi az esélye, hogy kórházba kerüljenek az ilyenek. Tehát a védőoltások nagyarányú alkalmazása sikeresen csökkentette a halálozást„ – mutat rá a szakember. Ezzel szemben Oroszországban, ahol szintén a delta variáns vette át a vezetést, hasonló tempóban, mint Angliában, a napi esetszám most 25.000 körül van, a halálozások pedig új országos rekordokat döntenek, napi több mint 700 halottal. „Oroszország lakosságának 12 százaléka kapott két dózist, további 5 százaléka egyet. A nyájimmunitástól messze vannak, a halálozási görbe leköveti a delta variáns által okozott fertőzéseket” – írja a virológus.

„A nyáron sok nem beoltott ember elmegy nyaralni ide-oda, ahol sok nem beoltott emberrel kerül egy légtérbe. Ezek közül néhány nagyon csúnyán fogja szórni a delta variánst, így a sok nem beoltott emberből páran úgy jönnek haza, hogy sikeresen megfertőződtek, aztán ők szétszórják a variánst itthon, a saját környezetükben. Ha ezt nem csinálják túl sokan, valószínűleg nem lesz belőle probléma, és a helyi fertőzési gócok maguktól eltűnnek, de minél többen hurcolják haza, annál nagyobb az esélye, hogy valahol berobban, és önfenntartóvá válik a fertőzési lánc. Onnantól a hatóság erélyes fellépésén múlik, hogy el tudja-e fojtani, vagy nem. Aztán szeptemberben elkezdődik az iskola, onnantól meg szívás van, a gyerekek között rohamosan szétterjed, ők hazaviszik a szülőknek, nagyszülőknek, és emelkedni kezd a kórházak leterheltsége, és az ezzel összefüggő halálozás.„ - ecseteli.

De egy nagyon jó hírt is közölt: a vírus nem mutálódhat a végtelenségig, előbb-utóbb kimaxolja a lehetőségeit, és nem tud már fertőzőképesebbé válni vagy éppen súlyosabb tüneteket okozni, részben amiatt, hogy lassan mindenki valamennyire kapcsolatba kerül a vírussal.

A virológus határozottan, csupa nagybetűvel arra kér mindenkit, aki nem oltatta be magát, hogy most tegye meg, mert ősszel késő lesz.

KEDVES MINDENKI, AKI MÉG NEM OLTATTA BE MAGÁT: ÉRTEM ÉN, HOGY MOST NINCS JÁRVÁNY ITTHON, DE LESZ! SZERETNÉNEK DELTÁVAL FERTŐZŐDNI ÉS VISELNI A KÖVETKEZMÉNYEKET? HA NEM, AKKOR MOST MÁR TÉNYLEG ITT AZ IDEJE, HOGY KÉRJÉK AZ ÉLETMENTŐ OLTÁST. AZ ŐSSZEL KISSÉ KÉSŐ LESZ. KÖSZÖNÖM A FIGYELMET.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lövöldözés Svérországban egy forgalmas bevásárlóközpontban

origo.hu

Komoly dologról egyeztetett Putyin

metropol.hu

Micsoda véletlen! A férj meglepő dologra jött rá fiatal feleségével kapcsolatban

mandiner.hu

Az orosz kormány szerint a Nyugat már készül a háborúra Oroszországgal

mandiner.hu

The Guardian: Az ukránok harcképtelenné tették Oroszország Fekete-tengeri légierejének több mint felét

origo.hu

Meglepő felfedezés: a majmok is maszturbálnak

mindmegette.hu

10 különleges tortatöltelék, ha már unod a hagyományos krémeket

ripost.hu

Tóth Gabi keményen visszavágott az őt kritizálóknak

bama.hu

MORCOS, ELBÚJÓS, SZENVEDŐS? – ILYENEK A MAGYAROK, HA FÁJ A FEJÜK (x)

ripost.hu

Reptéri lesifotó: Dukai Reginát a vőlegényével kapták le

További cikkek

INSIDER

Novák Katalin átadta a Stipendium Peregrinum ösztöndíjakat

INSIDER

Húsz helyszínen több száz program vár mától három napon át

INSIDER

Ilyen eszközöket fognak használni a határvadászok!

INSIDER

9+1 tipp covid tünetek ellen - Népi gyógymódokat ajánl a magyar orvos

INSIDER

„Tegnap éjjel is itt ültem, és vártam, hogy jöjjön” – Kétségbeesetten keresi az eltűnt győri férfit édesanyja

INSIDER

„Legfontosabb a résztvevők biztonsága” - Este nyolckor lezárják a fővárosi rendezvényeket

INSIDER

Római kori őrnaszád érkezett Budapestre - Videó

INSIDER

Döntött az Operatív törzs az augusztus 20-ai rendezvények kapcsán