1 éve

„Migrénes rohamaim lettek a koronavírustól” – fél éve küzd poszt-coviddal a magyar nő

Szaglásvesztés, fáradtság, szapora szívverés, migrénes roham: ezek mind a poszt-covid elhúzódó tünetei. A háziorvosok teljes körű kivizsgálást írnak elő ezeknek a pácienseknek.

Tehetetlenség. Ezzal a szóval jellemzi poszt-covid tünetegyüttesét az a 39 éves biatorbágyi nő, aki novemberben esett a koronavírus-fertőzésen. A szaglását akkor elvesztette, és azóta sem nyerte vissza, viszont szagtorzulása lett, gyakori fejfájásai vannak, újabban migrénes roham is előfordul nála, nehéz a légzése, és a szíve is szaporán ver.

Rengeteg kivizsgálás vár a poszt-covidosokra

„Hétvégén annyira rosszul lettem, hogy majdnem mentőt hívtam, ezután döntöttem úgy, hogy bejelentkezem a háziorvoshoz. Azt gondoltam, az epémmel lehet valami gond, de az orvos felvilágosított, hogy migrénes roham lesz ez inkább. A fejem rengeteget fáj, hajlamos voltam a frontokra fogni, de biztos nincs mindennap front. Vannak napok, amikor egy pici fizikai munka annyira kimerít, hogy le kell ülnöm, a szívem majd kiugrik a helyéről és alig kapok levegőt – beszél a tüneteiről Ági, akit végül több szakrendelésre is beutalt a háziorvosa. „Mennem kell tüdőgyógyászatra, kardiológiára, laborvizsgálatokra, de lesz neurológiai és valamilyen koponyaűri vizsgálat is, ha jól értettem. A doktornő azt mondta, hogy ezek teljesen általános és klasszikus poszt-covid tünetek. Szóba került a szagláselvesztésem is, nem örülök. Azt mondta, hogy a korábbi tapasztalatok azt mutatják, akinek ennyi idő után sem tér vissza a szaglása, már nem is fog. Ezt nem vagyok hajlandó elfogadni, persze az orvos is azt mondta, hogy próbáljam meg edzeni a szaglásomat, hátha. Benzint, erős fűszereket, parfümöt kell szagolgatnom” – meséli.

A nő legnagyobb félelme most az, hogy újra visszatér a migrénes roham. Azt mondja, órákon keresztül úgy érezte, hogy belülről kinyomja valami a szemét. Újabban a fejfájásai hányással is járnak. „Mindenféle gondom volt már a koronavírus óta, vannak hormonproblémáim is, megküzdöttem pár különféle gyulladással is a szervezetemben. Az oltás első dózisát szerencsére már megkaptam, így legalább abban reménykedhetek, hogy nem leszek másodjára is koronavírusos, mert azt tutira nem élném túl” – mondja.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!