1 éve

Így élnek szülőfalujukban a szétválasztott bangladesi sziámi ikrek – Videó

Nagy nehézségek árán, de most már végre saját szülőfalujukban gyógyulhatnak az ikrek.

Mint arról a Ripost is beszámolt, Rabeya és Rukaya 2021. március 15-én szüleikkel együtt hazatérhettek szülővárosukba, Pabnába.

A gyermekek a 2019 augusztusában történt szétválasztásukat követően másfél éven át éltek szüleikkel és nővérükkel a Dakkai Központi Katonai Kórház számukra elkülönített részlegén.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítványt a 2017-es plasztikai-égési és helyreállító sebészeti missziója végén kérték fel az ikerkislányok szétválasztására. A szétválasztást az Alapítvány és önkéntes orvosai az „Operation Freedom” névre keresztelt műtétsorozat keretében hajtották végre. Jelenleg az „Operation Freedom” műtétsorozatának kórházi szakaszának végéhez közeledik, miután 2021. március 15-én hazatért a család otthonukba, Pabnába.

Az életükben nagy mérföldkövet jelentő hazabocsátásnál a missziós orvoscsapat vezetője, a műtétsorozat koordinátora, dr. Pataki Gergely, és Császár Zsuzsanna pszichológus közösen búcsúztatták el őket Központi Katonai Kórházból, ahol Sheikh Hasina, Banglades miniszterelnöke is beszédet mondott.

A családnak mostantól kezdve csak időnként kell majd elutaznia Dakkába, a CRP Mirpur rehabilitációs intézménybe a gyermekek állapotfelmérése, az újabb fejlesztési tervek adaptációjának érdekében.

A Cselekvés Alapítvány önkéntes szakembereiből álló rehabilitációs csapat videótelefonon továbbra is követi majd Rabeya és Rukaya állapotát, és folyamatosan egyeztet, konzultál a kinti kollégákkal a gyermekek lehető legjobb fejlesztése és fejlődése elérése érdekében.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!