INSIDER

Két év után ma hazatérhettek a szétválasztott bangladesi sziámi ikrek

Az ikrek szüleikkel együtt hazatérhettek szülővárosukba.
  • Szerző: Ripost

Rabeya és Rukaya 2021. március 15-én szüleikkel együtt hazatérhettek szülővárosukba, Pabnába.

A gyermekek a 2019 augusztusában történt szétválasztásukat követően másfél éven át éltek szüleikkel és nővérükkel a Dakkai Központi Katonai Kórház számukra elkülönített részlegén.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítványt a 2017-es plasztikai-égési és helyreállító sebészeti missziója végén kérték fel az ikerkislányok szétválasztására. A szétválasztást az Alapítvány és önkéntes orvosai az „Operation Freedom” névre keresztelt műtétsorozat keretében hajtották végre. Jelenleg az „Operation Freedom” utolsó szakasza, a gyermekek rehabilitációja zajlik, szintén a Cselekvés Alapítvány szervezésében.

Fotó: Cselekvés Alapítvány/Fuchs Richárd

„Országunk orvosai jelentős tapasztalatra tettek szert az Operation Freedom műtétsorozattal” – mondta az esemény alkalmából szervezett videókonferencián Sheikh Hasina, Banglades miniszterelnöke.

Az ikrek szülei kifejezetten kérték, hogy az életükben nagy mérföldkövet jelentő hazabocsátásnál a missziós orvoscsapat vezetője, a műtétsorozat koordinátora, Dr. Pataki Gergely is jelen legyen, aki köszönetet mondott az eredményes emberi és szakmai együttműködésért.

Az édesanya az elmúlt hónapokban a kislányokkal foglalkozó gyógytornász és foglalkozásterapeuta segítségével elsajátította az otthon végzendő gyakorlatokat, így mostantól kezdve csak időnként kell majd elutaznia a család lakóhelyéről Dakkába, a CRP Mirpur rehabilitációs intézménybe a gyermekek állapotfelmérése, az újabb fejlesztési tervek adaptációjának érdekében.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány önkéntes szakembereiből álló rehabilitációs csapata videótelefonon továbbra is követi Rabeya és Rukaya állapotát, és folyamatosan egyeztet, konzultál a kinti kollégákkal.

Egy év múlva várható mindkét gyermeknél a koponyát fedő lágyrészeken elvégzendő kisebb plasztikai-helyreállító beavatkozás, melyet az Alapítvány plasztikai sebészei végeznek. A korábbi terveknek megfelelően a bangladesi kollégák Dr. Amin Salek vezetésével – aki aktívan részt vett a kislányok végső szétválasztó műtétjében – átvették az idegsebészeti munka irányítását.

Rabeya a tervek szerint óvodába fog járni; felépülése akadálytalanul zajlott, így korának szinte megfelelő, jó állapotban van. Rukaya állapota is folyamatosan javul: még jelentős fejlesztésre szorul, viszont egyre inkább jelen van érzelmileg a család mindennapjaiban, egyre több külső inger iránt érdeklődik.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására, immáron 15 évnyi hazai közhasznú orvosi és egészségügyi minőségjavító tevékenység és 7 évnyi bangladesi missziós munka után, amely mind a tudományos-szakmai felkészültség és a hit egyensúlyán alapszik. A csapat továbbra is rendkívül hálás az imákért, és a lelki támogatásért – írta közleményében a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány.

A gyerekeket szétválasztó idegsebész, Dr. Csókay András a 7-nek megmutatta az otthonát. Az orvos a hálószobájában tartja az ikerlányok fotóját, igen megszerette a családot. További részletekért keresd március 16-án a 7-et az újságárusoknál!

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?