1 éve

Az elhasznált fecskendők titkos élete: hová tűnik a fehér, ha elolvad a hó?

Kiderítettük, használat után hova kerül a beoltásra használt 5 millió fecskendő.

Egy fecskendő életútja a gyártásától a felhasználáson át – szerencsés esetben – az azt követő ártalmatlanításáig tart. Márpedig a koronavírus elleni védőoltások beadásához használt injekciós tűkből sok millió darab utóéletéről kellett, illetve kell gondoskodni.

Jelenleg a beoltottak száma Magyarországon ötmillió fő, kétharmaduk pedig már a második oltását is megkapta. Tehát összesen közel nyolcmillió elhasznált fecskendő landolt az egészségügyi intézmények hulladékgyűjtőiben, amelyek – a 12/2017 (VI.12) EMMI rendelet alapján – biológiailag veszélyesnek, tehát speciális egészségügyi veszélyes hulladéknak minősülnek.

Az egészségügyi intézmények által az oltás során felhasznált fecskendők sorsa kétséges (Fotó: pixabay.com)

A hatályos jogszabályok alapján a fenti kategóriába tartozó fecskendőket az egészségügyi intézmény elkülönített üzemi gyűjtőhelyén gyűjti és tárolja, egészen annak elszállításáig. Az éles, hegyes eszközökkel ellátott, illetve fertőző fecskendőket merev falú, szúrásálló, folyadékzáró és mechanikai sérülésnek ellenálló gyűjtőedényben kell gyűjteni.

Fotó: MTI

A törvényi előírások alapján az egészségügyi veszélyes hulladék ártalmatlanítása kizárólag égetéssel vagy fertőtlenítéssel történik. A hulladékkezeléssel foglalkozó cégek munkatársai a biztonsági és munkavédelmi előírásoknak megfelelően dolgozzák fel az egészségügyi intézményekben keletkezett hulladékot, azok érintése nélkül. A fertőtlenítéssel történő kezelés során a súlyosan veszélyes egészségügyi hulladékot magas hőfokon gőzzel fertőtlenítik, így kommunális hulladékká alakul, amit a Budapest környéki lerakókba szállítanak.

Jelenleg Magyarországon 5 cég foglalkozik az egészségügyben keletkező hulladék kezelésével és megsemmisítésével.

Hivatalos források szerint a jelenleg a Magyarországra érkezett vakcinák típusa és mennyisége 10.133.015 darab. Magyarország Kormánya EU beszerzésből várhatóan és összesen 23.920.603 vakcina, a szerződött partnerektől pedig 7 millió adag „keleti vakcina” beszerzését előirányozta.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!