Létrehozva: 2021.05.09.

Drámai sorsok! Nagykorúságukig segíti a Covid-árvákat a Regőczi István Alapítvány

Édesanyák, édesapák haltak meg rövid idő leforgása alatt, gyerekek százai maradtak árván vagy félárván. A köztársasági elnök alapítványt hoz létre, hogy hosszútávon segíthesse ezeket a gyerekeket.

Családi tragédiák sora rázta meg az országot a koronavírus járvány harmadik hullámában, az árvák segítése hatalmas feladat.

Az elmúlt nehéz időszakban csecsemők maradtak ölelő anyai karok nélkül. Nagytestvérek igyekeznek pótolni az apa hiányát. Ötgyerekes anyuka küzd egyedül a mindennapokért. Nagyszülők veszik át a szülők szerepét. Barátok kapnak óriási feladatokat, akik nem gondolták volna, hogy a keresztszülői fogadalom valaha valóra válik. Több mint 600 gyermek van most ilyen vagy hasonló helyzetben Magyarországon a koronavírus miatt. Ők a covid-árvák.

3 pici gyerek maradt árván

A nagytarcsai Erika harmadik gyerekével volt várandós. Elkapta a koronavírust és annyira rosszul érezte magát, hogy hívta a 112-őt. A mentők az édesanyát bevitték a kórházba, ahonnan már soha többé nem tért haza. A 31. héten megcsászározták, majd lélegeztető gépre került. Közben a férje is kórházi ápolásra szorult, ő szerencsére meggyógyult. A koraszülött kislány mellett egy 3 éves kislány és egy 5 éves kisfiú maradt anya nélkül. Az édesapa pszichológus segítségét kérte, hogy a piciknek segíthessen feldogozni a történteket.

Tinik maradtak szülők nélkül Szolnokon

Egy 14 és egy 15 éves szolnoki kislány a szüleit veszítette el a koronavírus miatt. Két hét leforgása alatt az édesanyjuk és az édesapjuk is belehalt a fertőzésbe. A 40-es éveik elején járó szülők halála megrázta a tini lányokat. Most a nagyszülők gyámsága alá kerültek, akik igyekeznek mindent megtenni értük. Az iskola és a lányok tanárai is segítik őket, gyűjtést szerveztek a javukra és iskolapszichológus is foglalkozik velük.

Érettségi előtt lett árva

Az érettségi előtt álló baranyai fiú április közepén veszítette el édesanyját a koronavírus miatt. Mivel évekkel korábban az édesapja is meghalt, árva lett a fiú. A tragédia hatására megváltozott az életcélja: elhatározta, hogy orvosnak tanul, hogy minél több embernek segíthessen.

Egyedül maradt újszülött gyermekével az apuka

Szombathelyen is született novemberben egy kisfiú, aki soha nem fogja megismerni az édesanyját. Az anyuka terhességi komplikációk miatt feküdt kórházban, ott kapta el a vírust. Egy héttel a betegség kimutatása után már lélegeztető gépre került. A kismamát megcsászározták, a baba életben maradt, de a nőt már nem tudták megmenteni. Január elején vihette haza a picit az édesapa. A férfi gyorsan beletanult az apaságba, de a munkahelyét nem tudta megtartani az újszülött mellett.

A keresztanya vette át a szülői szerepet

Egy 4 éves autista kislány az édesanyját veszítette el a vírus miatt, most a kislány keresztanyja, egy barátnő gondoskodik a gyermekről. Az egyetlen szülő elvesztése óta dührohamai vannak a kislánynak, nem érti, hogy miért tűnt el a számára világot jelentő ember. Hiába ismeri jól az őt jelenleg gondozó keresztmamát, egyelőre nagyon nehezen fogadja el a kicsi a kialakult helyzetet.

5 gyerekkel maradt egyedül az édesanya

A péceli férfit 2 hét alatt vitte el a vírus márciusban. A felesége az utolsó napokban már beszélni sem tudott a férjével, nem sikerült elbúcsúzniuk egymástól. Öt gyermekük van, akik 2, 4, 6, 7 és 9 évesek. Az édesanya több helyen dolgozik, a gyerekek életének megszervezése, óvodába és iskolába hordása nagyon nehéz a munka mellett egyedül. Segítsége nincs, mert a rokonaik messze élnek tőlük.

A kép illusztráció

Pótolni nem lehet a pótolhatatlant, a szülők hiányát, de segíteni lehet a továbblépést. A koronavírus miatt árván maradt gyermekek megsegítésére Alapítványt hoz létre Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita. „Ez az alapítvány próbál olyan helyzetet teremteni, legalábbis anyagi értelemben, a gyerekek fejlődése, továbbtanulása, továbbmenetele, képzése, nyelvtanulása tekintetében, mintha az édesapjuk vagy az édesanyjuk életben maradt volna és tudna róluk gondoskodni” – mondta Áder János. Kihangsúlyozta: nem csak a tragédia után, hanem a nagykorúságukig akarnak segíteni a Covid-árváknak. Az anyagiak mellett személyre szabottan jogi és pszichológiai segítséget fognak nyújtani a rászoruló gyermekeknek.

Az árvák segítőjéről nevezték el az alapítványt

Sokat gondolkodtak az alapítvány nevén, végül Regőczi István neve mellett döntöttek, mert a katolikus pap egész életében árva gyerekekről gondoskodott. Az alapítványt még nem jegyezték be, de a jogi előkészítő munkálatok már befejeződtek és kész az alapító okirat is.

Az alapító Áder János lesz, felesége a kuratórium tagja, de felkérték Bagdi Emőke klinikai szakpszichológust és Ürge-Vorsatz Diána klímakutatót is egy-egy posztra, akik igent mondtak a feladatra. Bagdi Emőke elismert szakember, jelentős tapasztalata van pszichoterápiás módszerek, stresszkezelés és relaxációs módszerek területén, a gyászfeldolgozás területén tud segíteni az árván maradt gyermekeknek. Ürge-Vorsatz Diána fizikus, Nobel-díjas klímakutató és gyakorló, 7 gyerekes édesanyaként is nagy tapasztalatokkal rendelkezik.

Mellé álltak az önkormányzatok

A köztársasági elnök 5 millió forintot áldozott a civil szervezet elindítására. Az árvák segítése kapcsán már több önkormányzat melléjük állt, segítette őket. A Dél-Dunántúli régió három megyéje támogatta már az induló alapítványt. A Baranya megyei önkormányzat elnöke egymillió forintot ajánlott fel és adakozásra biztat mindenkit. „Ezeket az árván maradt gyermekeket nem hagyhatjuk egyedül, így most van itt az idő az összefogásra. Ezért is döntöttem úgy, hogy felhívással élek a megyei önkormányzatok vezetőihez, hogy együtt segítsünk az árván maradt gyermekeken” – mondta Őri László.

A Tolna Megyei Önkormányzat elnöke, Fehérvári Tamás szintén egymillió forintot ajánlott fel a nehéz sorsú gyermekek megsegítésére. „Horváth Tamás polgármester úrral és a Fidesz-KDNP rákosmenti önkormányzati képviselőcsoportjának tagjaival több mint félmillió forint összegű magánadománnyal támogatjuk a Regőczi István Alapítványt” – jelentette be Rákosmente központjában Dunai Mónika, Fideszes képviselő.

De Dunavarsány város önkormányzata is vállalta, hogy gyűjti már az adományokat és amint bejegyzik az alapítványt, továbbítják azokat. Amint hivatalos lesz az okirat, lehet támogatni, bárki utalhat majd, de amíg le nem zajlik az adminisztráció, addig nem fogadhatnak el adományokat. Ám aki segíteni szeretne, már most is tud, például jegyvásárlással. Jótékonysági koncertet rendeznek ugyanis az István, a király rockoperából a Regőczi István Alapítvány javára. A rockopera koncertváltozata szeptember 28-án a Papp László Budapest Sportarénában kerül színpadra. Az István, a király szerzői, Szörényi Levente és Bródy János, valamint a Feke Pál által létrehozott társulat tagjai a koncertből befolyó összeget a Regőczi István Alapítványnak adományozzák.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Végre vége a fantomgólt is megadó focibíró botrányos karrierjének

origo.hu

Az őrjöngő Zelenszkij megpecsételte Ukrajna sorsát

borsonline.hu

Nemrég egy megcsalt sztáranyukának csapta a szelet Demcsák Zsuzsa vőlegénye

vg.hu

Az orosz–ukrán háború 654. napja – Megkezdhette téli hadműveletét Oroszország

ripost.hu

Ezek a csillagjegyek lapátolni fogják a pénzt 2024-ben

hirtv.hu

Nem volt választása az ukránoknak, kénytelenek voltak módosítani a jogsértő törvényen + videó

origo.hu

Ijesztő dolog derült ki a túlzott testmozgásról

mindmegette.hu

5 hiba, amit te is elkövetsz a sütőlap használata közben

ripost.hu

„Hát ez a nap is eljött” – Óriási örömhírt jelentett be Majka, záporoznak a gratulációk

mandiner.hu

A fiatalok pénzügyi forradalma - okos döntésektől a gazdag jövőig

ripost.hu

Hátborzongató: valóra vált Baba Vanga idei jóslata - mi jöhet még?

life.hu

Fontos nyomelem, amely elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Ennyiért kerülhet magyar hal idén az ünnepi asztalra

INSIDER

Nincs megállás, az infláció december végére már 6 százalék közelébe csökkenhet

INSIDER

Ripost-kisokos: a legfontosabb tudnivalók a januárban induló REpontokról

INSIDER

Online árfigyelő: ezeket az új termékeket veheted meg olcsóbban, itt a lista

INSIDER

„Nélküle semmi sem lesz már olyan, mint amilyen volt” – elesett a disznóvágáson, majd órákkal később meghalt a családapa

INSIDER

Kiadták a veszélyjelzést: ismét rettenetes idő csap le az országra

INSIDER

Megdöbbentő dolgot állít a meteogyógyász a havazásról és a sok balesetről

INSIDER

Tragédia a szalagavatón: meghalt a kiskunhalasi középiskola egyik tanára