1 éve

Vakcina-kisokos: minden kérdésre fény derült

Akinek kérdése van a koronavírus-járványról, felteheti azokat és a Metropol megpróbálja megválaszolni őket, így tettek most is.

A Metropol olvasói feltették kérdéseiket, és a Metropol meg is válaszolta azokat. A lap új rovatában az olvasóik Facebook-oldalukon keresztül írhatnak nekik. Minden hétfő és csütörtök hajnalban kitesznek egy posztot, ott kommentben lehet feltenni a kérdéseket. A következő csütörtöki, illetve hétfői lapszámukban, valamint a www.metropol.hu oldalán is rendszeresen láthatóak az aktuális válaszok.

Fotó: MTI / Illyés Tibor

Íme a mostaniak:

T. Marika: Azt szeretném megkérdezni, hogy a védettségi igazolványon – és a qr-kóddal elérhető oltási nyilvántartási lapon – miért csak az első oltás dátuma szerepel? Az nem evidens, hogy a kártya tulajdonosa a 2. oltást is megkapta. A qr-kód arra szolgálna szerintem, hogy aki arra illetékes megnézhesse, hogy megtörtént a 2. oltás is, vagy nem?

Metropol: Kedves Marika! A védettségi igazolvány kiállítása az első oltás után történik. Előfordul, hogy előbb érkezik meg az igazolvány, mint ahogy az adott személy a második oltását megkapja. Az ellenanyag termelés már az első dózis után elkezdődik ezért onnantól már védettnek tekinthető az illető. Ettől függetlenül a védettségi időtartam nem rövidül le. A kormányinfón az hangzott el korábban, hogy 4 milliomodik oltásnál lépnek igazán életbe a kártya jogosultságának előnyei, így a qr-kód gyakorlati szerepe is.

S. Károly: Megkaptam mindkét védőoltásom. Most már nyugodtabban kimozdulhatok otthonról?

M: Kedves Károly! Azzal, hogy mindkét dózis megkapta a vakcinákból, magas-fokú védelmet jelent, de nem százszázalékosat. A fertőzést továbbra is elkaphatja és másokat is fertőzhet azonban, ha elkapja a fertőzést, a védőoltás miatt nem lesz komoly lefolyása a betegségnek. Természetesen kimozdulhat otthonról, de a zsúfolt helyeket továbbra is érdemes kerülni, illetve minden esetben tegye ezt maszkban a járványügyi előírásoknak megfelelően.

K. Piroska: Különbséget fognak tenni bizonyos országok (például utazásnál) a vakcinákkal?

M: Kedves Piroska! Valószínűsíthetően idővel a legtöbb ország minden vakcinát el fog fogadni. Hogy ez mikorra fog megtörténni, azt most még nehéz megjósolni. Az oltást magát viszont köthetik feltételekhez, ahogyan Ön is kérdezte például az utazásnál.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!