kulcsár edina
Körbejártuk a fővárost, hogy kiderítsük: hogyan állnak a készletek a nyitás előtti utolsó órákban.
Nagy rohanásban vannak a vendéglátóhelyeken! Nemcsak az idővel és a munkaerővel, de a készletek feltöltésével is meg kell küzdenie azoknak, akik ki szeretnének nyitni szombaton.
A vendéglátóhelyek fél év kihagyás után nyitnak újra, van, akinek 50 százalékos termékkiesést kell pótolnia, de a 100 százalékos termékhiány sem ritka.
A Ripost körbejárta a fővárost és kiderítette: hatalmas hiány van a csapolt sörből, nem szállítanak időben a sörgyárak és csak limitáltan kapnak a vendéglátóhelyek a beszállítóktól söröshordót.
„A sörgyáraknak hatalmas rendelésdömpinggel kell megbirkózniuk, ezért minden sörgyártól csak két hordót tudunk rendelni” – mesélte a Ripost-nak Gáspár Gergely, a Király utca egyik bárjának üzemeltetője, hozzátéve: ők speciális helyzetben vannak, mert a kiszállítójuk korlátlan mennyiséget ígért nekik.
Kevésbé szerencsés a Dob utcai Fekete Kutya tulajdonosa, aki tavalyi teljes készletének csak a 8 százalékát tudta megőrizni. A cseh sörkülönlegességeket árusító gasztrokocsma tulajdonosa elmondta: alig tudott beszerezni 30 liter hordós sört a nyitáshoz.
Fél év alatt a tartós alkohol kivételével gyakorlatilag minden megromlott. Hat hordó sört a 12-ből elfogyasztottak szerencsére a vendégek, de a többi a kukába ment.
-mondja a tulajdonos, aki a sörhiány miatt 20 százalékos áremeléssel számol.
A beugró sörünk ára akár 720 forintról 850 forintra is nőhet.
A sör és az üdítőkészlet híján zömében csak rövid italok: tequila, Unicum és Metaxa maradt a polcokon, minden mást az utolsó órákban kell berendelnie a Fekete Kutyának.
A budai Shakesbeer társtulajdonosa, Szentpáli Ferenc 30 százalékos sörhiányra számít. A korábbi nyolc féle csapolt sör helyett csak négyfélével tudnak számolni, ők azonban úgy akarják visszacsábítani korábbi fogyasztóikat, hogy nem emelik az árakat.
A sörgyárak a tavaly novemberben bevezetett korlátozások miatt álltak le a hordós sör gyártásával.
„A gyárakban több százezer hordó sör megromlott, mert nem kellett kiszállítaniuk. Most hirtelen pótolniuk kell mindezt az egész országban” – vélekedik Erdélyi Balázs, a CoolTour bár üzletkötője, aki szerint emiatt hetekbe is beletelhet, mire megfelelő mennyiségű sör kerül a pultokba.