Létrehozva: 2021.04.09.

Rendőrkutyák akcióban: Te tudtad ezeket róluk?

Április 1-től a rendőrkutyáknak 9 éves koruk után kötelező nyugdíjba vonulni, szolgálatban csak akkor maradhatnak ha újból bizonyítják egészségügyi és szakmai alkalmasságukat.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központjának Dunakeszin található 22 hektáros bázisán 1951 óta képzik ki az ebeket. Bár a koronavírus miatt most számos tanfolyam szünetel, így is 110 négylábú van a telephelyen. Közülük a legtöbben már tapasztalt rendőrkutyák, de vannak akik csak most kezdik elsajátítani a szolgálati lét csínját-bínját.

Fotó: Metropol

A szolgálaton túl is igazi társak

Április 1-jén új norma lépett életbe a szolgálati kutyákkal kapcsolatban, ennek értelmében 9 éves korukban nyugdíjba kell vonulniuk, kivéve ha az alkalmasságukat újból bizonyítják.

„Teljesen jogos ez a korhatár, ekkor ugyanis már elő szoktak jönni olyan egészségügyi problémák, amelyek már a szolgálatot is veszélyeztethetik. Csak akkor maradhatnak aktív állományban, ha bizonyítják, hogy még szakmailag és fizikálisan is bírják a terhelést„ – jelentette ki a szakoktató. Hozzátette: a kutya általában a nyugdíjas éveit is a vezetőjével tölti, ekkor azonban már csak háziállatként.

Fotó: Metropol

Több szempontnak is meg kell felelni

„A kutyák több hónapos kiképzését általában egyéves korban kezdjük meg, ám ezt megelőzően van egy igencsak komoly kiválasztási eljárás, amelyen keresztülmennek” – mesélte a Metropolnak Zsoldi Tamás címzetes rendőr törzszászlós, szakoktató. „Megfigyeljük, hogyan viselkednek idegen személyekkel, épületben, autók között, miként reagálnak hirtelen hanghatásokra, szétesik-e például a kötelességtudatuk, ha lövést hallanak. Keresőkutya azokból az ebekből lesz, amelyek erősen ragaszkodnak a játékaikhoz, jól használják az orrukat, és ügyesen kerülik ki az eléjük táruló akadályokat. Őrző-védő feladatok ellátására pedig az alkalmas, amely gyorsan reagál az irányába érkező támadásokra, kiváló a fogáskészsége, és bátran megy át A-ból B-be„ – részletezte a szakoktató.

Fotó: Metropol

Egy keverék kutya is lehet ügyes

Bár a rendőrkutya szó hallatán legtöbbünknek Rex felügyelő jut eszébe, közel sem csak a német juhász alkalmas az ilyen típusú feladatok ellátásra.

„Miután a kilencvenes években túltenyésztették őket, egyre inkább elterjedté váltak a rendőrségnél a belga-és a holland juhászok is, vagy ezek keverékei, ugyanis tévhit, hogy kizárólag fajtatiszta kutyákkal dolgozunk, ügyesek a keverékek is. Emellett kiváló keresőkutya lehet például egy extrém pici terrierből is, nyilván ők őrző-védő szolgálat ellátására már kevésbé alkalmasak” – jegyezte meg Zsoldi Tamás.

Fotó: Metropol

Az ebek csoportokban tanulnak, éppen azért, hogy néhány trükköt egymástól is ellessenek. Ahhoz, hogy egy kutya jó őrző-védő legyen, növelni kell a harckészségét, amihez a legjobb eszköz a frusztráció. Ez azt jelenti, hogy a bukósisakban lévő segéd csörgéssel, kiabálással, hirtelen mozdulatokkal ingerli a kutyákat, akik ennek hatására támadásba lendülnek. A cél, hogy a támadót a felsőtestén, gyomorszáj környékén találják el. Abban az esetben, ha a támadó elmenekül, a kutyák képesek őt megállítani, és amíg a rendőr is oda ér, a földön tartani.

Mit csinál egy járőrkutya?

Biztosítja a rendőri intézkedést, segít az engedelmeskedésben, megakadályozzák az ellenszegülést, rákényszerítik a támadót a feladásra, bizonyos eszközök letételére.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború

metropol.hu

Hatalmas lyukat találtak a Földön, a mérete még a kutatókat is meglepte

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

mandiner.hu

Hont András páros lábbal szállt bele Nagy Ervinbe, mert a színész nem ment el az ATV-be (VIDEÓ)

origo.hu

Megszólalt a megcsalásról a Marics Petivel összehozott énekesnő

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: etikai kérdéseket is felvető fiaskó csúfítja Gál J. Zoltán fővárosi tevékenységét

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria

INSIDER

Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó