1 éve

Orbán Viktor: az élet újraindítása nem megy iskolák nélkül

Az élet újraindítása nem megy iskolák nélkül – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! – című műsorában.

Már több mint 4,2 millióan regisztráltak az oltásra – vakcinainfo.gov.hu

Orbán Viktor elmondta azt is: az oltásra regisztráltak száma 4 millió 219 ezer fő. A kormányfő arra figyelmeztetett: kialakult egy képzet, amikor azt hiszik emberek, hogy a társadalom 60-70 százalékos beoltottságánál nekik már nem kell beoltatni magukat, mert „megúszták”.

Ez félrevezető gondolat, „senki sem ússza meg” – hangsúlyozta, hozzátéve: csak egyéni védelem van, egyéni védelmet pedig csak az oltás ad, az oltás viszont életet ment.

A kormányfő ismertette: a beoltottak száma több mint 3 millió 145 ezer, a második oltást is megkapta több mint 1 millió 300 ezer ember. Hozzátette: meghalt 241 többségében idős ember, 10 ezer alá – 9459-re – csökkent a kórházban lévő betegek száma és 1117-en vannak lélegeztetőgépen.

A miniszterelnök szerint még mindig nagyon nehéz a kórházakban a helyzet. Elismerését és köszönetét fejezte ki a kórházakban dolgozó ápolónőknek, orvosoknak és a kórházakat működtető személyzetnek is.

Folyamatosan zajlik az oltás

A miniszterelnök az iskolák fokozatos nyitásával kapcsolatban elmondta: a 18 év fölötti 8 millió állampolgárból több mint 3 millió 145 ezret beoltottak, további 742 198 ember átesett a betegségen, így „pillanatokon belül” átlépi Magyarország azt a nagyon fontos választóvonalat, hogy többen lesznek már védettek, mint akik még nem azok.

Közeledik az újraindítás második fokozata: a teraszok készülhetnek a nyitásra

Orbán Viktor a teraszok tervezett kinyitását szimbolikus dolognak nevezte, szerinte ez a „régi életünknek egy nagyon látványos darabja”, amit visszaszerzünk. Közölte: a teraszdíjakat és a bürokratikus engedélyeket központilag törlik el, néhány biztonsági szabály betartása mellett kifejezetten bátorítják a vendéglátósokat, hogy nyissák ki a teraszokat, kerthelyiségeiket.

Az iskolák újraindításánál is csak fokozatosan és óvatosan haladhatunk

Az iskolák újranyitása kapcsán azt mondta, az „ember legjobban mégiscsak a gyerekeit félti”, ezért nagyon nehéz újraindítani az iskolákat, mert a közvélemény mindig megosztott.

A kormányfő szerint a döntésnél fontos szerepet játszott a bölcsődékben tapasztalt helyzet, mert az utolsó tíz napban nagyon megnőtt a gyermekeiket bölcsődébe vivő szülők aránya. Kitért arra is: megnézték a kórházi statisztikákat is, és mintegy 10 ezer kórházban lévőből huszonhét 14 év alatti gyermek van, 2-en vannak lélegeztetőgépen. Emellett – folytatta – a honvédség fertőtlenítette az iskolákat.

Arra is a felhívta a figyelmet: a szülőknek megvan az a lehetőségük, hogy az igazgatóhoz forduljanak, hogyha a gyereket mégsem akarják engedni iskolába, ebben az esetben az igazgató dönt arról, hogy a hiányzást igazoltnak vagy igazolatlannak tekinti.

Úgy vélte, biztos, hogy az újraindítás a pedagógusoknak sem könnyű, de nagy szükség van munkájukra, ezért arra kérte őket, hogy segítsenek az országnak, hogy újra tudják indítani az életet. Megjegyezte: a pedagógusok közül kevesebben jelentkeztek oltásra, mint ahogy remélte, de aki jelentkezett, azt mind beoltották.

A baloldal oltásellenes politikájáról

A miniszterelnök bírálta az ellenzéket, mert mint fogalmazott: egyetlen országban sem látott olyan baloldalt, „amelyik nyíltan, kendőzetlenül, hol egyenesen, hol ravasz módon, de folyamatosan olyan politikát folytat, ami válsághoz vezet, ami a járvány elhúzódását célozza, ami a lassabb kilábalást célozza, ami elbizonytalanítja az embereket abban, hogy most akkor hihetnek-e a kormánynak”.

Lesújtónak nevezte, hogy még mindig bent van a parlament előtt a baloldal határozati javaslata arról, hogy ne oltsák be az embereket kínai vakcinákkal, holott ha Magyarország nem használna keleti vakcinákat, akkor körülbelül fele annyi ember lenne beoltva. Megjegyezte: a kormánypárti képviselők közül visszatartja azokat, akik folyamatosan sürgetik, hogy az oltásellenességnek legyen büntetőjogi következménye. Vannak ilyen indítványok, de – folytatta – nem szeretné, ha a védekezés közben még az oltásellenesek büntetőjogi felelősségre vonásával is foglalkozni kellene.

A kormányfő úgy vélte: azért is szaporodtak föl az oltásellenes hangok a baloldalon, mert ha 6 hét alatt sikerül végrehajtani az oltási tervet, akkor „túl vagyunk az egészen”, és Magyarország a világon az első, a második vagy a harmadik helyen lábal ki ebből a bajból.

Úgy értékelt: a kormánynak egyszerre kell Magyarországon az oltást elbizonytalanító, az oltásba vetett bizalmat elbizonytalanító multinacionális profitéhséggel szemben, és a baloldal hataloméhségével szemben föllépnie.

A kormány azon dolgozik, hogy minél több vakcina álljon rendelkezésre

A kormányfő arról is beszélt: a következő hat hét döntő lesz, Magyarország meg tudja duplázni a beoltottak számát, így május végére, júniusra „kint vagyunk a vízből”.

Kitért arra is: kiesett „ötszáz-egynéhány ezer” nyugati Janssen-vakcina, a következő napokban ugyanakkor azon dolgozik a külügyminiszter – a kínaiakkal elsősorban – hogy máshonnan pótolják a kieső oltásokat. Bejelentette azt is: a „riasztó hírek” miatt elrendelték a Janssen-vakcina vizsgálatát, ami szokatlan lépés, hiszen – mint mondta – eddig a nyugatról jövő oltások hatósági igazolásait automatikusan elfogadták, és a keletieket vizsgálták meg.

Több munkahelyünk lesz a járvány után, mint azt megelőzően

A 2022-es költségvetést az újraindítás a költségvetésének nevezte, hangsúlyozva, hogy 2021-ben és 2022-ben 5 ezer milliárd forintot fordítanak a gazdaság újraindítására.

Kijelentette, tartják azt vállalást, hogy minden munkahelyet, amit a vírus tönkretett újraindítanak, sőt, ennél többet is tudnak vállalni. „Több munkahelyünk lesz a vírusjárvány után, mint azt megelőzően volt, tehát nőni fog a munkahelyeknek a száma” – mondta.

Óvatosan és fokozatosan kell nyitni az oktatásban is – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Maruzsa Zoltán hozzátette, hogy az eredeti tervekhez képest lassabban és szűkebb körben történik a nyitás.

Felidézte, hogy április 19-én az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatán indul el a jelenléti oktatás, a felső tagozaton és a középiskolákban pedig május 10-től.

A fokozatos nyitásra több okot is megjelölt Maruzsa Zoltán: egyrészt jól halad a lakosság oltása, javulnak a járványügyi adatok, másrészt a regisztrált pedagógusokat beoltották.

A pedagógusok oltásáról elmondta, hogy vasárnapig 155 306 embert oltottak be, a szakképzéssel és a bölcsődei dolgozókkal együtt pedig kétszázezer a beoltottak száma.

Április 1-től két körben, mindenkit behívtak, akik az oltást igényelte. Akik nem tudtak megjelenni, vagy hibás adatot adtak meg a regisztráció során, azokat pót időpontokban hívták be – tette hozzá.

Maruzsa Zoltán elmondta, hogy a köznevelés fokozatos nyitásának érvei közé tartozik az is, hogy a március 8-tól nyitva lévő bölcsődék esetében jók a tapasztalatok, járványgócok nem alakultak ki.

A jelenléti oktatás azért az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatán kezdődik, mert a nyitási folyamattal egyre több szülő tér vissza a munkahelyre, amellyel a jelenleg gyermekfelügyeletet ellátó intézményekben is nő a gyermekek száma – mondta, hozzátéve, hogy szerdán a gyermekek 11 százaléka volt jelen az óvodákban.

Kiemelte azt is, hogy az óvodások jelenleg vegyes csoportokban, jellemzően naponta más-más óvodapedagógus felügyelete alatt vannak. A visszaállástól azt várják, hogy minden óvodás a saját csoportjába kerül, saját óvodapedagógusa mellé, amely növeli a biztonságot.

A korábbi tapasztalatok szerint a gyermekek fele, kétharmada tér vissza első körben az intézményekbe – mondta Maruzsa Zoltán.

Ezzel kapcsolatban arra kérte a nevelés szervezőit, hogy lehetőség szerint ne vegyes csoportokat alakítsanak ki április 19-től, még akkor sem, ha kevesebb gyermeket visznek vissza az óvodákba.

Az általános iskolák alsó tagozatán elinduló jelenléti oktatásról azt mondta: amellett, hogy a szaktanári rendszer hiánya miatt a tanulók egy osztályban vannak, jelentős érv az is, hogy a digitális oktatás ebben a korosztályban hatékony a legkevésbé.

Emellett a gyermekek továbbra is kevésbé fogékonyak a vírusra, az adatok alapján az óvodás és alsó tagozatos gyermekeknél még alacsonyabb a fertőzés aránya: alsó tagozaton fele, harmada volt, mint a felső tagozaton – mondta, hozzáfűzve, hogy a középiskolákban a tavaly novemberi adatok szerint három-négyszeres volt a fertőzés aránya.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!