tóth gabi
Akár már holnap kinyitnának a Ripost által megkérdezett vendéglátósok, a tönkremenéstől menti meg őket a terasznyitás.
A Ripost néhány nappal a nyitás előtt felkeresett vendéglátósokat, hogy megkérdezze: hogyan készülnek a hétvégére.
Budapesten hatalmas a készülődés a terasznyitásra. Nagy Márton, a Rácskert társtulajdonosa elmondta, ők már most gőzerővel fertőtlenítenek.
„Ha meglesz a bejelentés, másnap már nyitunk is” – meséli a férfi – „Nekiálltunk felújítani a teraszbútorokat. Festegettünk, elrámoltunk és fertőtlenítünk is.”
A tavalyi 70 százalékos kieséssel a koronavírus komoly csapást mért a Rácskertre.
A korlátozások betartása mellett 150 vendéget tudunk fogadni, és ha kell, akkor kisebb kapacitással is tudunk működni
-meséli a Ripost-nak a férfi, aki szerint megváltás a nyitás, bár vannak még kérdőjelek.
Az elején biztosan sokan fognak jönni, de az később derül ki, hogyan hatott a járvány az emberekre, mennyire szoktak el a korlátozások idején a vendéglátóhelyektől.
Ők mindenesetre nem növelik az árakat, bizakodva tekintenek a jövőbe.
A kisebb vállalkozásoknak, így a Kuckó Kávézónak a terasznyitás az utolsó reménye.
„Lehet, hogy lesz most egy jó nyarunk, de ha ősszel megint korlátozások lennének, akkor végleg lehúzhatjuk a rolót” – vélekedik Miskolczi Olga, a kávézó társtulajdonosa a Ripost-nak. Ők legfeljebb hat vendéget tudnak majd maximálisan fogadni, de még így is nagy forgalomra számítanak. A terasznyitás előtt még esztétikailag vonzóbbá akarják tenni a helyet.
A családi vállalkozás a kávézásban, a saját süteményekben és a fagylaltszezonban látja a jövőjét, de tartanak attól, hogy a nyár nem a fővárosban hoz majd nagy forgalmat.
Amint megnyitnak a szállodák és eljön a suliszünet, biztosan sokan elmennek vidékre vagy a Balatonra. Ha kiürül Budapest, megint kevesebb vendégünk lesz.