INSIDER

Újranyitás: így csábítják vissza a vendégeket hétfőtől a budapesti éttermek

Rajtra készen várták a kormány döntését a budapesti éttermek: ma számos terasz kinyit. A vendéglátósok abban reménykednek, hogy jó idő lesz nyáron, így behozhatják a tavaszi kimaradást. Mától Budapesten is megszűnik a kijárási korlátozás, az üzleteknek sem kell bezárniuk délután 3-kor.
  • Szerző: Ripost

„Minden sejtünk pezseg az izgalomtól! Kimondhatatlanul vártuk már ezt a pillanatot” – kommentálta a nyitás lehetőségét a városmajori Fióka étterem. Lázasan készültek tegnap a budapesti kerthelyiségek a nyitásra. Kevesebb asztalt tehetnek ugyan ki, de nem kell fizetniük a közterület használatáért, így, ahol van rá mód, nagyobb területet foglalhatnak el. Mint azt lapunknak több vendéglátós is elmondta: ez, az adókedvezmények és a bérpótlék nagy segítséget jelent és bíznak abban, hogy a főváros és a kerületek a kormányhoz hasonlóan rugalmasak lesznek. Ennek segítségével, ha jó lesz az időjárás, valamelyest be tudják majd hozni a kiesést.
„A járvány kezdetekor átálltunk a kiszállításra, így a beszerzéssel nem volt gondunk. A jelenlegi kínálattal fogunk indulni kedden, de kihasználtuk az időt a megújulásra, egy hét múlva már új étlappal várjuk a vendégeket, és a kertet is csinosítgattuk” – mondta a -nak a dél-budai Jardinette munkatársa. A Corvin sétány egyik kiülős borozója ma délután megnyitja a teraszát. Arra számítanak, hogy az emberek ki vannak éhezve az ilyen élményekre. Az Egyetem téren álló Véndiákban már csütörtökön berendelték az árut, számítottak a kedvező döntésre, már ma fogadják a vendégeket. A Nagymező utcában lévő Apacuka pedig egyenesen becsábítja a vendégeket: az új étlap mellett ajándék habzóbort és más meglepetéseket kínál annak, aki ma délután 4-től felkeresi és a belső teraszán keres kikapcsolódást.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Felújítással töltötték a kényszerpihenőt

Hétvégén az utolsó simításokat végezték a Gozsdu udvarban található vendéglátóhelyeken is.

Gozsdu-újranyitás
Fotó: Markovics Gábor

„A bezárás nagyon megviselt bennünket, de a tulajdonosok mindent megtettek annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb embert kelljen elküldeni” – mondja a -nak a Klikk nevű bisztró üzletvezetője. „Azonnal a hely renoválásába fogtunk: felújítottuk a bárpultot, kifestettünk, megcsináltattuk és újraburkoltuk a teraszt. Most feltöltjük a hűtőket és takarítunk, alig várjuk, hogy hétfőn kinyissunk!”

A „Feri”s kitchen” tulajdonosa, Salai Ferenc hétvégén is az üzletben szorgoskodott: a kijárási korlátozás idején rászorulóknak főztek, eddig közel 10 ezer adag ételt osztottak szét.

Fotó: Sulyok László

„Adományoztunk többek közt down-kóros gyerekeknek és a Péterfy kórház dolgozóinak is. Az ottani nővéreknek megígértem: ha vége a járványnak, akkor koktélozunk egyet itt, a teraszon. Alig várom, hogy eljöjjenek! Hétfőn kinyitunk, már megérkeztek az alapanyagok: a libacombok, a rák, a homár. De folytatjuk a jótékonysági főzést is.”

Keringető légkondi nem használható

Két hét múlva várhatóan Budapesten is megnyithatnak a vendéglátóhelyek belső helyiségei, de csak olyan légkondicionálót használhatnak, amely a szabadból veszi a levegőt, belső levegőkeringetésű berendezés nem működhet. Bizonyos, meghatározott helyiségek kivételek, például ahol ez a nyersanyag tárolásához szükséges.

 

Hamarosan nyit a fővárosi állatkert

Ma dönt a nyitás napjáról a Fővárosi Állat- és Növénykert – közölte tegnap Hanga Zoltán szóvivő. Az újranyitás napjáról a Főpolgármesteri Hivatallal egyeztetve dönt az intézmény vezetése. Erre akár néhány napon belül sor kerülhet, hiszen az intézmény felkészült az újranyitásra.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?