1 éve

Micsoda meglepetés! Karikó Katalin szabadalma nem csak a Covid ellen adhat védelmet

Szenzációs hírek érkeztek: több olyan vizsgálat is folyamatban van, amelyekből kiderülhet, milyen halálos betegségek gyógyításában segíthet Karikó Katalin szabadalma.

Karikó Katalin Drew Weissmannal jegyzett szabadalma egy csapásra reflektorfénybe került, mivel a koronavírus elleni forradalmi vakcina kulcsa a magyar biokémikus által kutatott hírvivő, azaz messenger RNS. Ráadásul nemcsak a koronvírus elleni hatásos oltóanyag alapja lehet az mRNS, de például a szívgyógyászatban is sikeresnek tűnik.

Karikó Katalin (Fotó: Szegedi Tudomanyegyetem)

A kutató nemrég a szegedi Dugonics Társaság „Vírus és város” című beszélgetős sorozatának volt a vendége, ahol elmondta:

„Már a második fázisban vannak azok a kísérletek, ahol az infarktusos embereknek a szívét mentik az mRNS-sel – emelte ki Karikó Katalin, majd azt is elmondta: nemcsak a szívet érintő betegségek területén, de a rákos megbetegedéseknél is meglehetősen jó eredményeket érnek el az mRNS hasznosításával.

„A tumorba való injektálást azt én kezdtem el a BioNTech-nél, már azok a kísérletek is folyamatban vannak két éve. A felszínen lévő tumorokat, mint például a melanóma vagy egyéb, az arcon, nyakon megjelenő tumoroknál be lehet a tumorba nyomni egy mRNS-t tartalmazó keveréket, amely az immunsejteket odahívja, és megmutatja nekik, hogy „itt van a rák, ezt kell megölni”. Az állatkísérletek folyamán azt is kimutattuk már, hogy a tüdőből is minden áttétet ki tudtak irtani onnan az így betanított immunsejtekkel” – mesélte Karikó Katalin a szabadalma alapján végzett legfrissebb, áttörő kutatásokról.

Karikó Katalin elárulta, hogy 1993-ban már vakcinaként használtak francia kutatók mRNS-t, de abba a problémába futottak bele, hogy gyulladást okoz. Ezt a gyulladást több cég különféle speciális eljárásokkal igyekezett elkerülni, de végül a magyar biokémikust is csapatában tudó BioNTech módszere bizonyult eddig a legjobbnak, méghozzá azért, mert univerzálisan alkalmazható, és egyszerűbb az eljárásuk, mint a többieké.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!