INSIDER

Durva álhírt cáfolt a védőoltásról dr. Karikó Katalin

Az interneten keringő, meglepően hosszú és aggasztó listával kereste fel egy magyar nő az elismert biokémikust. Pár órán belül érkezett is a válasz, melyben álhírt cáfolt dr. Karikó Katalin.
  • Szerző: Ripost

Igazán megnyugtató olvasni, hogy a vakcina anyjaként emlegetett dr. Karikó Katalin álhírt cáfolt az interneten! No, de haladjunk sorban, lássuk az előzményeket!

álhírt cáfolt karikó katalin

Karikó Katalin 24 órán belül válaszolt (Photo by Handout / FAMILY HANDOUT / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE – MANDATORY CREDIT „AFP PHOTO / Family Photo”/HANDOUT – NO MARKETING – NO ADVERTISING CAMPAIGNS – DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Érthető, hogy megijed az ember az interneten keringő, egy hosszú, betegséget tartalmazó lista láttán, melyek – állítólag – kizáró okot jelenthetnek a koronavírus elleni vakcinák beadásakor.

Ezért is döntött úgy egy magyar nő, hogy a Facebookon ír dr. Karikó Katalinnak, a koronavírus elleni Pfizer–BioNTech és Moderna vakcina alapjául szolgáló felfedezést jegyző biokémikusnak, és kikéri a véleményét.

„Kedves Kati! Terjed nálunk egy, bizonyos krónikus betegséget felsoroló lista, amely szerint – állítólag – aki ilyen betegségben szenved, semmilyen koronavírus-oltást nem kaphat – a Pfizert sem.

Ha ez így van, nagyon sok embert érinthet. Mi erről a véleményed?

– akut agyi keringési probléma,

– akut koronáriaszindróma,

– akut lázas betegség,

– autoimmun betegség,

– az oltás összetevőivel szembeni allergiás reakció,

– endokrin betegségek,

– epilepszia

– központi idegrendszeri betegségek,

– pajzsmirigyfunkciós betegségek

– kórelőzményben szereplő gyógyszerallergia,

– krónikus vesebetegség

– krónikus májbetegség,

– nem megfelelően kezelt cukorbetegség

– rosszindulatú daganatos betegség,

– súlyos vérképzőszervi betegségek,

– szívbelhártya-gyulladás,

– szívburokgyulladás,

– szívizomgyulladás,

– korábbi vagy jelen állapotbeli szívinfarktus

Köszönöm a válaszodat.”

– írta G. Zsuzsanna.
A válasz nem maradt el:

„A Pfizer vakcina mindenkinek ajánlott, aki 16 éves vagy idősebb és nem terhes. A CDC (AZ USA Nemzeti Közegészségügyi Központja – a szerk.) itt felsorolja az összes háttér betegséget, amire adataik vannak, de a végső konkluzió, hogy mindenkinek javallott.” – cáfolta az álhírt dr. Karikó Katalin.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?