kulcsár edina
Nem esett kétségbe, alkalmazkodik ahhoz, ami megterem.
Meglesz a böjtje az idei áprilisi fagynak, a gyümölcstermésen és az árakon sajnos meglátszik majd az időjárás. A népszerű szakács, Kaldeneker György, aki házi készítésű, extravagáns lekvárkülönlegességeket készít, azonban nem esett kétségbe. Lekvárjaihoz az alapanyagokat magyar termelőktől szerzi be, és ő is a saját bőrén fogja érezni a termelők hatalmas veszteségét, de már van B-terve!.
Ahogy Kelemen Péter a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke korábban elmondta: az idei áprilisi fagy elképesztő károkat okozhat a baracktermésben.A helyzet tavaly sem volt rózsás Kaldeneker szerint. Az akkori fagy miatt a termésből jóval kevesebbet, és rosszabb minőségűt tudtak beszerezni, ráadásul sokkal borsosabb áron.
„A tavalyi fagy brutális károkat okozott a barackermésben, az ára 270-ről 1200 forintra duzzadt kilónként” – meséli a gasztroblogger. – „Megpróbáltuk azokat a gyümölcsöket előtérbe helyezni, amelyek nem fagytak el. Jól jött a szilva és a körte. Most is erre számítunk.”
A népszerű szakács már most arra készül, hogy terveit ahhoz kell alakítania, milyen gyümölcsöket tud beszerezni.
„Olyan receptúrákkal fogjuk ellensúlyozni a veszteséget, amelyekben a rebarbara, a szilva, a megy, a cseresznye, az alma vagy például a körte dominál” – mondta a Ripost-nak a szakács, hozzátéve: megpróbálkoznak importtal is, hogy olcsóbban tudjanak hozzájutni egyes termékekhez, mint például a datolya.
Meglátjuk, hogy milyen lesz az idei piaci felhozatal, és ennek megfelelően találunk ki új, extravagáns lekvárokat. Nem esünk kétségbe!