1 éve

Nincs sok hátra: hamarosan kiderül, lesznek-e szigorítások a járványhelyzet kapcsán

A csütörtöki Kormányinfón jelentik majd be a kormány legfrissebb döntéseit.

Az előző hetekben jelentette be az országos tiszti főorvos, hogy Magyarországon is elkezdődött a koronavírus harmadik hulláma. Ezzel egy időben ugrásszerűen emelkedett meg a napi új fertőzöttek száma, mindez pedig amiatt következett be, hogy idehaza is megjelent a brit vírusmutáció.

Mindennek fényében Gulyás Gergely jelentette be még a hónap elején, hogy a kormány meghosszabbította a korlátozásokat március 15-ig.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ a Kormányinfó sajtótájékoztatón
MTI/Szigetváry Zsolt

Szerdán pedig már Müller Cecília arról beszélt az operatív törzs sajtótájékoztatóján, hogy a szerdai kormányülésen derül majd ki, hogy kell-e további szigorításokat hozni a koronavírus-járvány miatt.

A már lezajlott kormányülésen meghozott döntésekkel kapcsolatban egyelőre még nem lehet semmi pontosat tudni, de pár óra múlva, a csütörtökön 11 órakor kezdődő Kormányinfó keretei között várhatóan bővebb tájékoztatást fognak adni.

A kérdés mindenkit foglalkoztat, hiszen már egy éve nehezíti meg az emberek sorsát a járványhelyzet. Sokan pedig már előzetesen azt pletykálják, hogy bizony szükségesek lesznek az újabb szigorítások.

Most érkezett: Az üzletek és a szolgáltatások március 8-tól március 22-ig tartó zárását, továbbá az óvodák és az általános iskolák április 7-ig tartó bezárását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón. A harmadik hullám nagyon erős. Gulyás Gergely értékelése szerint „ha most nem zárnánk, akkor nemcsak a megbetegedések és a halálozások száma nőne meg radikálisan, de a nyitás is, az újraindítás is későbbre tolódna. Jól halad az oltás, de még így is súlyos a járványhelyzet; Itt a vírus harmadik hulláma Gulyás Gergely közölte, a harmadik hullám nagyon erős, erősebb, mint a második, ami sokkal erősebb volt, mint az első. A harmadik hullámban az az új, hogy rendelkezésre áll a vakcina és jól halad az oltás – mondta, úgy folytatva: biztosan állíthatják, hogy Magyarország jelenleg a harmadik Európában, de jövő héten már a legátoltottabb ország lesz az EU-ban. A miniszter szerint ez a tempó sem elég gyors ahhoz, hogy a vírus, különösen a vírusmutánsok terjedését megakadályozza. Elmondta, a brüsszeli vakcinabeszerzés lassan halad és a keleti vakcinákkal együtt sem tudják még ”a társadalmi védettséget„ a következő egy-két hétben kialakítani. Csak a kontaktusszámok radikális csökkentése vezethet eredményre – hangsúlyozta, jelezve: a szakértők az operatív törzzsel teljes összhangban javasolták a szigorú korlátozások bevezetését. A járványügyi szakemberek javaslatára döntött a kormány az újabb korlátozásokról A kormánydöntés okairól közölte, meghallgatták a matematikusokat, az orvosokat, a szakértőket, a virológusokat. ”A számok világosak„ – fogalmazott, majd felhívta a figyelmet az elmúlt három nap romló járványadataira, különösen az elhunytak, az új fertőzöttek és a lélegeztetőgépen lévő betegek számára. Hozzátette: a terjedés sebessége nő, a reprodukciós ráta pedig az egyik legmagasabb Európában. Ha most nem zárnának, csak később lehetne újraindítani az országot Gulyás Gergely értékelése szerint ”ha most nem zárnánk, akkor nemcsak a megbetegedések és a halálozások száma nőne meg radikálisan, de a nyitás is, az újraindítás is későbbre tolódna„. Nemcsak azért kell zárni, hogy megvédjék az emberek életét, egészségét, hanem hogy mielőbb nyithassunk, mielőbb visszatérhessünk a normális élethez – fogalmazott. Az üzleteket március 8-tól március 22-ig bezárják A koronavírus-járvány terjedésének csökkentése érdekében meghozott szigorításokról elmondta, az üzletek március 8-tól március 22-ig lesznek zárva, kivéve az élelmiszerboltok, a patikák, a drogériák és a benzinkutak. A részletszabályokat az operatív törzs dolgozza ki, a kormány hirdeti ki, napokon belül nyilvánosságra hozza. Minden szolgáltatás szünetel Március 8-tól március 22-ig minden szolgáltatás szünetel a magánegészségügy kivételével – tette hozzá, megjegyezve: a részletszabályokról az operatív törzs pénteken dönt.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!