1 éve

Kovács Zoltán: a magyar oltási program az egyik legeredményesebb Európában

A magyar eredmény sokak szemét szúrja Brüsszelben.

Álhír, hazugság jelent meg a magyar oltási programról Politico című lapban. Erre Kovács Zoltán Magyarország kormányzati kommunikációért felelős államtitkára hívta fel a figyelmet, tételesen cáfolva az álhír minden egyes pontját. Kovács kihangsúlyozta, a lap azt próbálta cáfolni, hogy a magyar oltási program az egyik legeredményesebb Európában.

Kovács Zoltán három bekezdésben reagált a cikkre.

 • Újabb álhír és hazugság a Politico állítása. Ezt mindennél jobban cáfolja az a tény, hogy magyar oltási program az egyik legeredményesebb Európában, hazánk már a második az uniós ranglistán a lakosságarányos átoltottságban és a magyar lakosság 11%-a már beoltott, szemben az uniós 6%-os átlaggal.
 •  

 • A magyar eredmény nyilvánvalóan sokak szemét szúrja Brüsszelben, mert az egyben igazolja, hogy Magyarország helyes döntést hozott, amikor az elhibázott brüsszeli vakcinabeszerzést felismerve nemzeti hatáskörben is szerzett be vakcinákat, így a magyar lakosságot nem csak 3, hanem már 5 vakcinával tudják már oltani.
 •  

 • Magyarországon már 1 107 791 fő a beoltottak száma, ebből 317 906 fő már a második oltását is megkapta. A 2,1 millió felhasználható vakcinából 1,4 milliót már beoltottunk, több mint 530 ezer adagot pedig ezen a héten használunk fel az esedékes első és második körös oltásokra.
 • A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról, amelyek hétfőn léptek életbe. 5653 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 480 860 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 179 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 325 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 340 844 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 123 691 főre emelkedett. 8348 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 844-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán. A háziorvosok többsége mától veszi át az AstraZeneca-vakcinát, és a feladatuk, hogy a praxisukban még nem beoltott regisztrált legidősebbek oltását végezzék vele. A kórházi oltópontokon Szputnyik és Pfizer oltóanyagok vannak, amelyekkel szintén elsősorban a háziorvosok által beküldött regisztrált idősek oltása folytatódik. A múlt hétvégén elhalasztott 60 év alatti krónikus betegek AstraZenecával való oltása csütörtök és vasárnap között lesz a kórházi oltópontokon, az érintettek erre SMS-ben már megkapták a behívót.

  A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél. A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány a korlátozások szigorításáról döntött, ezek hétfőtől léptek életbe. Most azért kell zárni, hogy minél hamarabb újra nyithasson az ország. A március 8-tól március 22-ig tartó két hétben életbe lépett újabb védelmi intézkedések a következők.

 • A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.
 • A másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot kell tartani.
 • A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javaslunk. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.
 • Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben van este 8 óra és reggel 5 óra között. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Igazolásminta: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kijarasi-tilalom-alatti-munkavegzesrol-szolo-igazolas-letoltheto-igazolas-minta
 • Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
  Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

  Ez is érdekelhet

  origo.hu

  Lemérték, mennyire forrók most a magyar utak, itt a mellbevágó eredmény - videó

  likebalaton.hu

  A helyszínen fel akarták akasztani az elsüllyedt hajó kapitányát - exkluzív videó

  borsonline.hu

  Pornósok árulták el, milyen szag terjeng egy forgatáson

  magyarnemzet.hu

  Rasszistának titulálták, persona non grata lett a sportág legendája

  ripost.hu

  Ez vezethetett Zámbó Krisztián szakításához?

  hirtv.hu

  Együtt erőszakolt meg egy 17 éves lányt az ismert színész és zenész

  vg.hu

  Így vágott vissza Putyin a G7 vezetőinek a félpucér poénkodás miatt

  mindmegette.hu

  Ha megfogadod ezeket a tanácsokat, az ételeid egyenletesen fognak sülni

  mindmegette.hu

  4 koktél + 1 pezsgőlimonádé, amivel feldobhatod a kerti partit

  ripost.hu

  Gondoltad volna? Ők a sztárvilág legintelligensebb tagjai

  ripost.hu

  Népszerű sört hívott vissza a Nébih, üvegdarabok lehetnek benne!

  borsonline.hu

  Szinte a vírusnál is fertőzőbb ez az új játék!

  További cikkek

  INSIDER

  Internetes csalók, adathalászok – így védekezz a kibertérben!

  INSIDER

  Jakab Péter „mamuszos” élettársa elfoglalta helyét a Parlament díszpáholyában

  INSIDER

  Hivatalos: Karácsonyék megemelik a parkolási díjakat Budapesten - videó

  INSIDER

  Fesztiválok és 1000 forintos táborok: nyáron is segít az Egyszülős Központ

  INSIDER

  Ebben nem lesz köszönet: 40 fokos kánikula vár ránk

  INSIDER

  Ezt tehetjük rekkenő hőség idején, ha nem engedi a társasház a klímát

  INSIDER

  Népszerű sört hívott vissza a Nébih, üvegdarabok lehetnek benne!

  INSIDER

  Újabb részletek derültek ki a Dunában elmerült 16 éves lány ügyében