Megszólalt a férfi akinek Magyar Péter a Dunába dobta a telefonját

POLITIK
Létrehozva: 2021.03.15.

A következő ütemben 480 ezer Szputnyik oltóanyag érkezik Magyarországra

Szijjártó Péter telefonon egyeztetett az orosz külügyminiszterrel.

Telefonon egyeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel hétfőn a legutóbbi találkozójukon kötött megállapodások végrehajtásáról, köztük gázvásárlásról, vasúti kocsik szállításáról Egyiptomba és a Szputnyik vakcina szállítási menetrendjéről.

Szijjártó Péter hétfőn közösségi oldalán azt írta: a soron következő ütemben 480 ezer Szputnyik oltóanyag érkezik Magyarországra, az ezen felüli márciusi szállításokat pedig a következő napokban pontosítják.

Ma telefonon egyeztettünk Sergej Lavrov orosz külügyminiszter-kollégával és átbeszéltük a legutóbbi találkozónkon kötött... Közzétette: Szijjártó Péter2021. március 15., hétfő

Közölte: az október utáni magyar gázvásárlásról már tartanak a szakértői egyeztetések, és a magyar vasúti kocsik szállítása is megindult Egyiptomba.

A magyar miniszter február végén Alexandriában jelentette be, hogy leszállították az első vasúti kocsikat Egyiptomnak a helyi vasúttársaság mintegy egymilliárd eurós megrendeléséből, amelyre a győztes magyar-orosz konzorcium Oroszországban 624, Magyarországon pedig 676 vasúti kocsit gyárt le a következő két-három évben.

Brüsszel elszúrta a vakcinabeszerzéseket, és ha Magyarország nem rendelt volna keletről is oltást, akkor most nagyon nagy bajban lennénk – mondta a miniszterelnök a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, ahol arról is beszélt, hogy valószínűleg a járványidőszak legnehezebb hete lesz a következő. Úgy vélte: morálisan vállalhatatlan mélypont, elfogadhatatlan magatartás, hogy a baloldal politikai kérdést csinál az oltásból, amikor emberek élete forog kockán.

Brüsszel elszúrta a vakcinabeszerzéseket és a vakcinaelosztás sem stimmel

Orbán Viktor az oltottsági adatokat összehasonlítva elmondta: miközben Izraelben jóval előrébb vannak az oltásban, mindjárt végeznek, és az Európai Uniót elhagyó britek is 30-40 százalék körül állnak, addig az EU-s országokban az átlag 6,8 százalék.

„Ez jól mutatja, hogy valami nincs rendben, és ez nem politikai kérdés, vádaskodás, nem az uniós vagy brüsszeli bürokraták iránt érzett ellenszenv, hanem ténykérdés. Ez a helyzet, elszúrták” – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint hétről hétre derül ki, hogy a szállítmányok, amelyeket lekötöttek, megrendeltek, nem érkeznek meg vagy nem annyi érkezik.

Azt, hogy öt uniós tagállam – Ausztria, Csehország, Szlovénia, Bulgária és Lettország – EU-csúcsot hívna össze a vakcinaelosztás miatt, a magyar kormányfő úgy értékelte: osztja az osztrák kancellár véleményét. „Valami nem stimmel” – mondta, jelezve, az volt a megállapodás, hogy lakosságarányosan fogják a vakcinákat szétosztani, de nem ezt tapasztalják, hiszen van olyan ország, amelyik többet kap, van, amelyik kevesebbet.

Keleti vakcinák beszerzése nélkül most nagy bajban lennénk

Hangsúlyozta: ha Magyarország nem rendelt volna 3,5 millió keleti – orosz és kínai – vakcinát, amivel már 500 ezer embert be is oltottak, akkor most „nagy bajban lennénk”.

Csak azért nem vagyunk bajban, mert novemberben „megszólalt a fejünkben a csengő”, és megkezdtük a tárgyalásokat más vakcinákról is – tette hozzá, jelezve, hogy ezért a magyar és időnként a nemzetközi baloldal is kritizálja Magyarországot, holott inkább elismerést kellene kifejezni azon külügyi és járványügyi szakemberek iránt, akik megérezték a bajt és kellő időben döntöttek.

Megerősítette: 13 millió nyugati és 3,5 millió keleti vakcinával összesen 16,5 millió ember beoltására elég vakcinát rendelt Magyarország, mert – tette hozzá – arra is fel kellett készülni, hogy hátha a határon túl nem lesz elég vakcina. Így „minden magyart, aki a világon él, 16,5 millió vakcinából be lehet oltani” – jelentette ki.

Magyarországon érhető el a legtöbb fajta vakcina, és a magyar tudósok is fejlesztenek oltást

A kormányfő arról is beszámolt: magyar tudósok is fejlesztenek oltást, valamint vakcinagyárat építenek Debrecenben, és megállapodtak Izraellel abban, hogy építenek egy gyárat Izraelben is, így egy év múlva önellátó lesz Magyarország oltóanyagból. Azt is közölte: Magyarországon érhető el a legtöbb fajta vakcina a világon és az EU-ban első-második helyen vagyunk az átoltottság tekintetében.

Az újranyitásról

Az újranyitás lehetséges idejéről szólva azt mondta: a jövő nagy kérdése, hogy az eddig kifejlesztett oltások a később megszülető mutánsokkal szemben is védenek-e majd. Ha a válasz igen, akkor hamar tudunk nyitni, ha nem, akkor teljesen új helyzetben találjuk magunkat – mondta.

A harmadik hullám erősebb, mint az eddigiek

A kormányfő arról is beszélt: a járvány második hulláma erősebb volt, mint az első, a harmadik hullám pedig erősebb mint a második. Úgy fogalmazott: „az éjszaka a hajnal előtt a legsötétebb, most ebben a pillanatban vagyunk”. Szerinte két dolgot kell egyszerre figyelnünk: a „sötétséget”, vagyis a folyamatosan emelkedő esetszámokat, hogy bírják-e a kórházak, van-e lélegeztetőkészülék, van-e elég ember, illetve a „hajnalt”, vagyis a vakcinát és azt, hogy van-e elég ember, aki regisztrált.

Valószínűleg az egész járványidőszak legnehezebb hete következik

Elmondta: a Belügyminisztériumban vasárnap videókonferencián hallgatja meg az összes kórházigazgatót arról, hogy mennyire készültek fel az előttünk álló hétre, ami – fogalmazott – „valószínűleg az egész járványidőszak legnehezebb hete lesz” mind a kórházi ágyak, mind a lélegeztetőkészülékek, mind a hadra fogható ápolónők és orvosok tekintetében.

Arra a felvetésre, hogy nem kellene-e Magyarországnak is külföldi segítséget kérni, a miniszterelnök azt mondta: „úgy látjuk, hogy megvagyunk, inkább segítséget fogunk adni másoknak”. Hangsúlyozta: népességarányosan több ágyunk van talán, mint Európában bárkinek és biztosan nálunk van népességarányosan a legtöbb lélegeztetőkészülék is.

Hozzátette: a rezidenseket és a végzős medikus hallgatókat is munkába tudják állítani és van egy központi vezénylési terv, hogy az ország melyik pontjáról hova kell átcsoportosítani orvosokat és ápolónőket, ha ez szükséges.

 

origo.hu

Repülővel vitte a magyar pólóst az olimpiára a büszke édesapa - képek

ripost.hu

Miért viselkedik így Milák Kristóf? Kitálalt a világbajnok legenda

borsonline.hu

Kiabálás és sírás a reptéren: Káoszba fulladt Ákos útja Tusványos felé

magyarnemzet.hu

Elárulta a szakértő, hogy játszhatja ki Magyarország az ukránok olajstopját

ripost.hu

Akikért hiába teszel meg bármit: ez a 4 csillagjegy a leghálátlanabb mind közül

hirtv.hu

Vezércikk: Magyarország nem akarja viszont zsarolni Ukrajnát, de az nem járja, hogy ők zsarolnak minket + videó

ripost.hu

Ezek nem lehetnek majd a gyerekeknél szeptembertől az iskolában: itt a lista!

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. július 27.: a Skorpiónak vidám napja lesz, a Halak szeretetet sugároz a környezetére

ripost.hu

Belép a Merkúr a Szűz jegyébe: ennek a 3 csillagjegynek segít rendbe hozni az életét

ripost.hu

Most már hivatalos Harry herceg hazatérése: de vajon hogy fogadja őt a királyi család?

ripost.hu

„Harcosként emelkedsz fel az angyalok közé” – összeomlott a gyásztól a magyar olimpikon

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Brüsszel agresszív hisztibe kezdett Orbán Viktor békemissziója miatt

INSIDER

A békemisszió fontos állomása Tusványos - szombaton összegez Orbán Viktor

INSIDER

Jól keresnek az energiacégek az olcsóbb orosz olajon, ezért csökkenteniük kell a benzinárakat

INSIDER

Fanta-botrány: rendesen kiakadtak a magyarok a multikra - videó

INSIDER

Izrael terrortámadásra figyelmeztette Franciaországot

INSIDER

Szijjártó Péter: a brüsszeli bürokraták történelmi bűne, hogy az Európai Unió érdekérvényesítő képessége most már gyengébb, mint bármikor korábban

INSIDER

„Marcsika mindig hozta a nyugdíjunkat és nagyon szerettük” – több ezren gyászolják a szanki postást

INSIDER

Trump vagy Harris? Milliárdosok csatája az Egyesült Államokban