Macron nem zárja ki, hogy nyugati katonákat küldjenek Ukrajnába

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2021.03.15.

A következő ütemben 480 ezer Szputnyik oltóanyag érkezik Magyarországra

Szijjártó Péter telefonon egyeztetett az orosz külügyminiszterrel.

Telefonon egyeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel hétfőn a legutóbbi találkozójukon kötött megállapodások végrehajtásáról, köztük gázvásárlásról, vasúti kocsik szállításáról Egyiptomba és a Szputnyik vakcina szállítási menetrendjéről.

Szijjártó Péter hétfőn közösségi oldalán azt írta: a soron következő ütemben 480 ezer Szputnyik oltóanyag érkezik Magyarországra, az ezen felüli márciusi szállításokat pedig a következő napokban pontosítják.

Ma telefonon egyeztettünk Sergej Lavrov orosz külügyminiszter-kollégával és átbeszéltük a legutóbbi találkozónkon kötött... Közzétette: Szijjártó Péter2021. március 15., hétfő

Közölte: az október utáni magyar gázvásárlásról már tartanak a szakértői egyeztetések, és a magyar vasúti kocsik szállítása is megindult Egyiptomba.

A magyar miniszter február végén Alexandriában jelentette be, hogy leszállították az első vasúti kocsikat Egyiptomnak a helyi vasúttársaság mintegy egymilliárd eurós megrendeléséből, amelyre a győztes magyar-orosz konzorcium Oroszországban 624, Magyarországon pedig 676 vasúti kocsit gyárt le a következő két-három évben.

Brüsszel elszúrta a vakcinabeszerzéseket, és ha Magyarország nem rendelt volna keletről is oltást, akkor most nagyon nagy bajban lennénk – mondta a miniszterelnök a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, ahol arról is beszélt, hogy valószínűleg a járványidőszak legnehezebb hete lesz a következő. Úgy vélte: morálisan vállalhatatlan mélypont, elfogadhatatlan magatartás, hogy a baloldal politikai kérdést csinál az oltásból, amikor emberek élete forog kockán.

Brüsszel elszúrta a vakcinabeszerzéseket és a vakcinaelosztás sem stimmel

Orbán Viktor az oltottsági adatokat összehasonlítva elmondta: miközben Izraelben jóval előrébb vannak az oltásban, mindjárt végeznek, és az Európai Uniót elhagyó britek is 30-40 százalék körül állnak, addig az EU-s országokban az átlag 6,8 százalék.

„Ez jól mutatja, hogy valami nincs rendben, és ez nem politikai kérdés, vádaskodás, nem az uniós vagy brüsszeli bürokraták iránt érzett ellenszenv, hanem ténykérdés. Ez a helyzet, elszúrták” – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint hétről hétre derül ki, hogy a szállítmányok, amelyeket lekötöttek, megrendeltek, nem érkeznek meg vagy nem annyi érkezik.

Azt, hogy öt uniós tagállam – Ausztria, Csehország, Szlovénia, Bulgária és Lettország – EU-csúcsot hívna össze a vakcinaelosztás miatt, a magyar kormányfő úgy értékelte: osztja az osztrák kancellár véleményét. „Valami nem stimmel” – mondta, jelezve, az volt a megállapodás, hogy lakosságarányosan fogják a vakcinákat szétosztani, de nem ezt tapasztalják, hiszen van olyan ország, amelyik többet kap, van, amelyik kevesebbet.

Keleti vakcinák beszerzése nélkül most nagy bajban lennénk

Hangsúlyozta: ha Magyarország nem rendelt volna 3,5 millió keleti – orosz és kínai – vakcinát, amivel már 500 ezer embert be is oltottak, akkor most „nagy bajban lennénk”.

Csak azért nem vagyunk bajban, mert novemberben „megszólalt a fejünkben a csengő”, és megkezdtük a tárgyalásokat más vakcinákról is – tette hozzá, jelezve, hogy ezért a magyar és időnként a nemzetközi baloldal is kritizálja Magyarországot, holott inkább elismerést kellene kifejezni azon külügyi és járványügyi szakemberek iránt, akik megérezték a bajt és kellő időben döntöttek.

Megerősítette: 13 millió nyugati és 3,5 millió keleti vakcinával összesen 16,5 millió ember beoltására elég vakcinát rendelt Magyarország, mert – tette hozzá – arra is fel kellett készülni, hogy hátha a határon túl nem lesz elég vakcina. Így „minden magyart, aki a világon él, 16,5 millió vakcinából be lehet oltani” – jelentette ki.

Magyarországon érhető el a legtöbb fajta vakcina, és a magyar tudósok is fejlesztenek oltást

A kormányfő arról is beszámolt: magyar tudósok is fejlesztenek oltást, valamint vakcinagyárat építenek Debrecenben, és megállapodtak Izraellel abban, hogy építenek egy gyárat Izraelben is, így egy év múlva önellátó lesz Magyarország oltóanyagból. Azt is közölte: Magyarországon érhető el a legtöbb fajta vakcina a világon és az EU-ban első-második helyen vagyunk az átoltottság tekintetében.

Az újranyitásról

Az újranyitás lehetséges idejéről szólva azt mondta: a jövő nagy kérdése, hogy az eddig kifejlesztett oltások a később megszülető mutánsokkal szemben is védenek-e majd. Ha a válasz igen, akkor hamar tudunk nyitni, ha nem, akkor teljesen új helyzetben találjuk magunkat – mondta.

A harmadik hullám erősebb, mint az eddigiek

A kormányfő arról is beszélt: a járvány második hulláma erősebb volt, mint az első, a harmadik hullám pedig erősebb mint a második. Úgy fogalmazott: „az éjszaka a hajnal előtt a legsötétebb, most ebben a pillanatban vagyunk”. Szerinte két dolgot kell egyszerre figyelnünk: a „sötétséget”, vagyis a folyamatosan emelkedő esetszámokat, hogy bírják-e a kórházak, van-e lélegeztetőkészülék, van-e elég ember, illetve a „hajnalt”, vagyis a vakcinát és azt, hogy van-e elég ember, aki regisztrált.

Valószínűleg az egész járványidőszak legnehezebb hete következik

Elmondta: a Belügyminisztériumban vasárnap videókonferencián hallgatja meg az összes kórházigazgatót arról, hogy mennyire készültek fel az előttünk álló hétre, ami – fogalmazott – „valószínűleg az egész járványidőszak legnehezebb hete lesz” mind a kórházi ágyak, mind a lélegeztetőkészülékek, mind a hadra fogható ápolónők és orvosok tekintetében.

Arra a felvetésre, hogy nem kellene-e Magyarországnak is külföldi segítséget kérni, a miniszterelnök azt mondta: „úgy látjuk, hogy megvagyunk, inkább segítséget fogunk adni másoknak”. Hangsúlyozta: népességarányosan több ágyunk van talán, mint Európában bárkinek és biztosan nálunk van népességarányosan a legtöbb lélegeztetőkészülék is.

Hozzátette: a rezidenseket és a végzős medikus hallgatókat is munkába tudják állítani és van egy központi vezénylési terv, hogy az ország melyik pontjáról hova kell átcsoportosítani orvosokat és ápolónőket, ha ez szükséges.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Dömötör Csaba válasza Macron őrült tervére

origo.hu

Tóth Gabi elárulta, mit gondol Mikes Annáról - videó

borsonline.hu

Singh Viki bántalmazó kapcsolatáról vallott: "Volt, aki négy évig folyamatosan vert"

magyarnemzet.hu

Kálmán Olga gigantikus öngólja Gyurcsányék vesztét okozhatja

ripost.hu

5-8 millió forintos munka: rettegve ment dolgozni Aurelio

magyarnemzet.hu

Havas Henrik kikészült a derbi eredményétől, nekiesett Kubatovnak

origo.hu

Alig férnek el a felsőben Metzker Viki hatalmas mellei - kép

lakaskultura.hu

Trendjelentés 2024-re: különös szempontok jönnek a lakberendezésben

life.hu

A tartós megoldás: a hüvelyflóra regenerálása a mindennapokban (hirdetés)

origo.hu

Így válasszunk műfüvet! Közel 40 százalékkal nőtt a műpázsitot választók száma ( hirdetés)

ripost.hu

„Bárcsak kevesebbet nyertem volna” – megszólalt a lottónyertes

ripost.hu

Gyanús jelek: szövődmények alakultak ki Katalin hercegnénél?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Újabb baloldali politikus állhat bíróság elé erőszakos bűncselekmény miatt

INSIDER

Brüsszel már márciustól ránk akarja sózni a migránsok tízezreit

INSIDER

Karácsony próbálja mismásolni botrányait, de a "levágásra ítélt pulykákat" nehéz lesz átvernie

INSIDER

Orbán Viktor felszólalásával kezdődik az országgyűlés tavaszi ülésszaka,, itt követheted élőben

INSIDER

"Naponta kimegyek a sírjához" - Halálra késelte felnőttfilmes anyja a kis Alexet, most ítélik el a gyilkosságért

INSIDER

Karácsony öt évet kapott a főváros élén, de nem élt a lehetőséggel, hogy nem ásták el Zuglóban

INSIDER

Rémálommal üzent apja szelleme Nellinek: megmentette az életét – fotók

INSIDER

Rétvári Bence: a szigorításoknak köszönhetően ma nyolcszor annyi pedofil ül börtönben, mint a baloldali kormány idején