1 éve

Müller Cecília: „A nedves maszkok nem védenek megfelelően a vírussal szemben”

1862 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 97 beteg. Eddig 294 624 fő kapott oltást, közülük 117 368 fő már a második oltását is megkapta – hangzott el az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy 130 személy szegte meg a maszkviselési szabályokat szerdán. A tömegközlekedési eszközökön és a várókban 9 személlyel szemben intézkedtek. A vendéglátóhelyeken egy személlyel szemben intézkedtek, de az adott egységet nem kellett bezárni. 315-en szegték meg a kijárási tilalmat szerdán.

Fotó: M1 – YouTube

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: lassú emelkedés tapasztalható a fertőzöttek számában. A vírusmutánsok okozhatják a fertőzöttek számának emelkedését. Egyelőre nem jelent meg az afrikai és brazil mutáns Magyarországon.

„A védőoltás lesz az egyetlen út, hogy megszabaduljunk a korlátozásoktól és a járványtól” – nyomatékosította. Folyamatosan vizsgálják a megjelenő mutáns vírustörzseket.

Az országos tisztifőorvos kihangsúlyozta, hogy mindenki esetében az oltóorvos dönt az olthatóságról. 21 600 Moderna-vakcina érkezett, és több mint 40 ezer AstraZeneca is .

Megemlítette: az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban, hogy a WHO szerdán tisztázta, mégis kaphatják a 65 éven felüliek is. Elhangzott az is, hogy négy fővárosi kórházban oltanak először az orosz Szputnyik V vakcinával.

„Biztos, hogy a háziorvos felveszi a kapcsolatot azzal a személlyel, aki regisztrált és szeretne oltakozni” – mondta Müller Cecília, az oltásra indulókat arra kérve, hogy rétegesen öltözködjenek, felkészülve arra, hogy várniuk kell.

Az országos tisztifőorvos szólt arról is, hogy egyelőre apróbb mellékhatásai vannak a második oltásnak. Továbbá arra kért mindenkit, hogy folyamatosan figyelje a koronavírus.gov.hu és a vakcinainfo.gov.hu oldalakat, mivel minden beérkező kérdésre válaszolnak.

Javasolta a hideg időben legyen nálunk több egyszer használatos maszk is. Hiszen a kilélegzett levegő hamar ráfagy az anyagra, ami kellemetlen érzést kelthet. Ráadásul a nedves maszkok nem védenek a vírussal szemben.

1 862 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19). Elhunyt 97 többségében idős, krónikus beteg. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 287 134 fő, az aktív fertőzöttek száma 81 297 főre csökkent. 3799 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 299-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 294 624 fő kapott oltást, közülük 117 368 fő már a második oltását is megkapta. Az e heti oltási terv alapján a háziorvosok többsége mától oltja a védőoltásra regisztrált legidősebbeket és a 60 év alatti krónikus betegeket.

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 130 ember ellen intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes közölte: 84-en szegték meg a 10 ezer lakosúnál nagyobb településeken a közterületi maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 22-t figyelmeztettek, 34-en kaptak helyszíni bírságot, 28-at feljelentettek. Szabálytalan maszkviselés miatt tömegközlekedési eszközökön és a megállóhelyeken 9, üzletekben, bevásárlóközpontokban 37 ember ellen intézkedtek.

Az alezredes hozzátette, hogy a maszkviselési szabályok megszegése miatt 24 428-szor intézkedtek eddig a rendőrök.

Az üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 827 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 214 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 613 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályokat nem tartották be vagy az ott-tartózkodás tilalmát szegték meg.

A január végétől hatályban levő, a vendéglátóhelyekre bevezetett szigorúbb szabályok megsértése miatt szerdán egy emberrel szemben kellett intézkedniük a rendőröknek, de a vendéglátóhelyet nem kellett bezárni – tette hozzá.

Kiss Róbert közölte: a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt szerdán 315 ember ellen intézkedtek. A kijárási korlátozás, majd a kijárási tilalom tavaly novemberi bevezetése óta 36 517 emberrel szemben intézkedtek országszerte e szabályok megszegése miatt.

Szerdán is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben a rendőrök 56 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartók ellen eddig 11 539-szor intézkedtek – ismertette.

Az alezredes elmondta: szerdán 8764 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. Aznap 3604 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el. Jelenleg 21 456-an vannak hatósági házi karanténban; közülük 2035-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a szabályokat.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!