Létrehozva: 2021.02.11.

Koronavírus: 65 év felett is beadható ez a vakcina

A WHO előzetes ajánlásaiban felhívta a figyelmet arra, hogy koordinálni kell a vírusvariánsok fejlődését és hatásukat a vakcina hatékonyságára.

Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett koronavírus elleni védőoltás előnyei lényegesebbek, mint bármilyen kockázat, és ajánlható széleskörű felhasználásra, így a 65 év felettiek immunizálására is – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői bizottsága.

Az Immunizációs Stratégiai Szakértői Tanácsadói Csoport (SAGE) közölte, hogy a vakcinát két adagban kell alkalmazni, 8-12 hét különbséggel az első és a második oltás között.

Fotó: AFP

A SAGE azt is közölte, hogy bár kérdések merültek fel a vakcinának a vírus dél-afrikai változatával szembeni hatékonyságával kapcsolatban, „nincs ok arra, hogy ne javasolnák a használatát”.

„A 65 év felettieket is be kellene a vakcinával oltani” – jelentette ki sajtótájékoztatóján Alejandro Cravioto, a szakértői csoport elnöke.

Az AstraZeneca/Oxford védőoltását, amelyet elsőként Nagy-Britannia alkalmazott először tömegesen a saját lakossága beoltására, már több európai uniós tagállam is engedélyezte.

Egyes kormányok viszont úgy döntöttek, hogy csak a 65 – sőt egyesek 55 – év alattiak számára engedélyezik, miután nincsenek adatok a hatékonyságára vonatkozólag a legidősebb korosztály körében.

Sydney, 2020. augusztus 19.
Vegyész analitikus dolgozik az AstraZeneca brit székhelyû gyógyszergyártó vállalat székházában
MTI/AAP/Dan Himbrechts

Ajánlásaiban a szakértő csoport rámutatott, hogy „a dél-afrikai tanulmányt a vakcina hatékonyságának a felmérésére végezték el a betegség minden formájával kapcsolatosan, de a kisszámú minta nem tette lehetővé, hogy felmérjék a vakcina hatékonyságát a Covid-19-betegség súlyos formái ellen”.

„Ezt figyelembe véve a WHO jelenleg ajánlja az AstraZeneca védőoltás alkalmazását még akkor is, ha vírusmutánsok vannak jelen egy országban” – áll a bizottság közleményében.

A WHO előzetes ajánlásaiban felhívta a figyelmet arra, hogy koordinálni kell a vírusvariások fejlődését és hatásukat a vakcina hatékonyságára.

„A WHO továbbra is megfigyeli a helyzetet és amint új adatok állnak a rendelkezésre, ezeknek megfelelően frissíti az ajánlásait”.



MTI/Vasvári Tamás

A jelenleg ismert 70 százalékos hatékonyságával az AstraZeneca/Oxford védőoltása alatta marad a Pfizer/BioNTech és a Moderna több mint 90 százalékos hatékonyságú vakcinájának – emlékeztetett az AFP francia hírügynökség.

Az AstraZeneca/Oxford védőoltása viszont hagyományosabb technikán alapul, ami révén olcsóbb, és könnyebb tárolni: elegendő hűtőszekrényben tartani, és nem nagyon alacsony hőmérsékleten, ami jobban kedvez a tömeges oltási kampányoknak.

„Ez egyike azoknak a vakcináknak, amelyeket közönséges hűtőszekrényekben is lehet tárolni, tehát nagyon hasznos lesz” – hangsúlyozta Szumija Szvaminathan, a WHO tudományos főmunkatársa.

Február első hetén elkezdődött és a vakcinaszállítmányok ütemében folytatódik Magyarországon a regisztrált legidősebbek oltása. Emellett február második hetében megkezdődik a 60 év alatti krónikus betegek oltása is. Az oltandókat a háziorvosuk értesíti és egyeztet velük az oltás pontos időpontjáról és helyszínéről, amely lehet a kórházi oltópont, vagy a háziorvosi rendelő, vagy az idős ember otthona is. Pontosan kiket oltanak most? Január végén lezárult az egészségügyben dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása. A második oltások beadása és az esetlegesen elmaradt első oltások ugyanakkor zajlik. Február első hetében a védőoltásra postai úton vagy interneten regisztrált legidősebbeket kezdték el oltani. Minden háziorvos megkapta és heti frissítéssel megkapja a praxisában eddig regisztrált legidősebbek listáját. A lista egyben egy prioritási rend is, a praxishoz tartozó legidősebbtől halad sorban életkor szerint és figyelembe veszi az oltandó idős ember dokumentált krónikus betegségeit is. Tehát az életkoruk és egészségi állapotuk alapján legveszélyeztetettebbek vannak a lista elején, a háziorvosnak velük kell kezdeni az oltást. Február második hetében, az AstraZeneca vakcinával megkezdődik a regisztrált 60 év alatti krónikus betegek oltása is. A háziorvosok ehhez is listát kapnak a praxisukhoz tartozó 60 év alatti krónikus betegekről. Őket is a háziorvosuk értesíti és egyeztet velük az oltás időpontjáról és helyszínéről. A háziorvos feladata eldönteni, hogy a krónikus betegei közül kiket tart indokoltnak elsőként beoltani. Javasolt az idős embereknek a védőoltás? Egyértelműen igen, hiszen az idős kor az egyik legnagyobb kockázat a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyására. A fertőzéseket kiváltó kórokozók, köztük a vírusok okozta fertőzések ellen védőoltásokkal lehet a leghatékonyabban védekezni. Ez igaz az új koronavírus okozta fertőzésekre is. Krónikus beteg kaphat védőoltást? Igen. Sőt, nekik kifejezetten javasolt az oltás, hiszen az idős kor mellett a krónikus betegségek növelik a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyásának a kockázatát. Minden esetben az oltóorvos dönt az olthatóságról, miután kikérdezte az oltandót és megismerte egészségi állapotát. Az oltás okozhat koronavírus-fertőzést? Nem. Ki értesíti az oltandókat? Jelenleg a háziorvos értesíti a praxisához tartozó oltandókat, hogy ki és mikor számíthat az oltásra. A háziorvos dönt arról is, hogy az oltásra jelentkezett oltható vagy nem oltható (pl.: akut lázas betegség esetén későbbre kell halasztani a védőoltást).   Milyen vakcinával zajlik most az oltás Magyarországon? Melyik vakcinával kit oltanak? Melyikből mikor kell megkapni a 2. oltást? Csak a hatóságok által engedélyezett biztonságos és hatásos oltóanyagokat alkalmazzuk Magyarországon. Mindig a rendelkezésre álló vakcinával zajlik az oltás. Jelenleg ezek a következők:

  1. A Pfizer-vakcinánál az első oltást követő 21. napon kell beadni a második oltást. Hazánkban18 év felett alkalmazzák.
  2. A Moderna-vakcinánál az első oltást követő a 28. napon kell beadni a második oltást. 18 év felett alkalmazzák.
  3. A Szputnyik-vakcinánál az első oltást követő a 21. napon kell beadni a második oltást. A regisztrált idősebb, krónikus betegséggel nem rendelkezőket kezdik el vele oltani.
  4. Az AstraZeneca-vakcinánál az első oltást követő 4. héten kell beadni a második oltást. Ezzel a vakcinával a 60 év alatti krónikus betegek oltását kezdik.
Az oltóanyagokat nem lehet felcserélni, az első és a második oltást ugyanazon oltóanyaggal kell elvégezni. Ha a második oltást a tervezett időpontban valamilyen oknál fogva nem lehet beadni (pl. akut betegség, akadályoztatás esetén), akkor az oltóorvossal megbeszélt időpontban kell bepótolni. Gyakorlati teendők a védőoltás előtt Az ügyintézés gyorsítása érdekében kinyomtatva, ha teheti kitöltve hozza magával a beleegyezőnyilatkozatot. https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/_hozzajarulo_nyilatkozat_vedooltashoz_0.pdf

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ha olcsón akarja megúszni a nagy bevásárlást, ezt feltétlen olvassa el

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

metropol.hu

Ördög Nóri vállalhatatlan videót osztott meg

ripost.hu

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

hirtv.hu

Háború Ukrajnában: Feloszlatta a kárpátaljai kényszersorozás elleni tüntetést az ukrán hatóság + videó

origo.hu

Megható sorokkal üzent a barátjának Tóth Gabi

mindmegette.hu

Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

ripost.hu

Az eget kémlelte a nyugdíjas a Pilisben, aztán leesett az álla

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

ripost.hu

Kőgazdag Szandi: Papaszita ne pazarolja rám az idejét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

INSIDER

Különleges akciót jelentett be az Élelmiszermentő Központ: több száz rászoruló családot segítenek húsvétkor

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

INSIDER

Pizsamában tűnt el egy néni a XIX. kerületből, szerettei rettenetesen aggódnak érte

INSIDER

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár