Létrehozva: 2021.02.12.

Mától érkezik a 13. havi nyugdíj

A kormány a gazdasági újraindítási akcióterv részeként döntött arról, hogy fokozatosan visszavezeti a 13. havi nyugdíjat, amely 2024-re teljesen visszaépül.

Akik utalással kapják a nyugdíjukat, már pénteken hozzáférhetnek az emelt juttatáshoz, akik pedig postai úton, azok a jövő hét elején várhatják a kézbesítőt az összeggel.

Még idén jöhet az újabb emelés

A kormány 2012 óta a tervezett inflációval megegyező mértékben emeli a nyugdíjakat, ha pedig a tervezettnél mégis nagyobb volt a drágulás, akkor korrekciót alkalmazott. Az állam 2017-ben fizetett először prémiumot, amit a GDP 3,5 százalékos bővülése tett lehetővé. A nyugdíjprémiumra 2021-ben is jó esély van.

Fotó: 123RF

Így építik vissza a 13-ik havi nyugdíjat

A plusz egyhavi nyugdíjat az idősek legnagyobb horderejű juttatásának nevezte Farkas András, a NyugdíjGuru alapító-főszerkesztője. Kiemelte, hogy minden heti plusznyugdíj 2 százalékos emelésnek felel meg, ez olyan, mintha nem 3, hanem 5 százalékkal emelték volna a járandóságot. Jövőre már plusz 4, 2023-ban 6, 2024-ben pedig, amikor visszaépül teljes egészében, már 8 százalékos emeléssel lesz egyenértékű a plusznyugdíj. A szakértő emlékeztetett: 2010 és 2014 között a tényleges inflációnál nagyobb mértékben emelték a nyugdíjakat, ezzel – mint mondta – létrejött egy rejtett 13. havi nyugdíj.

Emelkedett az időskorúak munkakedve

A foglalkoztatónak nem kell megfizetnie sem a szociális hozzájárulásii, sem a szakképzési hozzájárulási adót a nyugdíjas alkalmazottja után. Így a munkavállaló 18,5 százalékkal, a munkaadója pedig 17 százalékkal jár jobban. Farkas András emlékeztetett, hogy amikor a kormány meghozta ezeket az intézkedéseket, hatalmas volt a munkaerőhiány a gazdaságban. A KSH legutóbbi adatai szerint 2019-ben emelkedett az időskorúak aktivitási rátája, és koronvírus-járvány előtt mintegy 200 ezer nyugdíjas dolgozhatott. A pandémia miatt közülük most körülbelül 100 ezren nem dolgoznak, de később várhatóan visszatérnek a munkába.

Novák Katalin (Fotó: MTI)

 

A ma érkező 13. havi első részlete, átlagnyugdíj esetén 37 650 forint többletet jelent – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter Facebook-oldalán. Idén plusz egyheti, jövőre kétheti, utána háromheti, majd egy teljes havi nyugdíjat kapnak a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is – tette hozzá. Novák Katalin elmondta, hogy a költségvetésből 90 milliárd forintot fordítanak erre: 77 milliárdot az öregségi nyugdíjban, 13 milliárdot a nyugdíjszerű ellátásban részesülőkre.

Halász János: a nyugdíjasok a bajban nem számíthatnak a baloldalra

A Fidesz-KDNP kormányzása óta garantált az inflációkövető nyugdíjemelés. Az idősek megélhetését a mai napig védik rezsicsökkentéssel, emellett rezsiutalvánnyal és nyugdíjprémiummal is segítették őket az elmúlt években – mondta Halász János. A Fidesz-frakció szóvivője videónyilatkozatban tért ki arra: Gyurcsány Ferenc és a baloldal elvette az idősektől az egyhavi nyugdíjat, hagyta elértéktelenedni az időskori juttatást, háromszorosára emelte a gáz, duplájára az áram árát. Még az orvosi ellátást is fizetőssé akarták tenni a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetésével. Ezzel szemben a Fidesz-KDNP megbecsüli az időseket és a koronavírus-járvány okozta válságban is segíti őket a 13. havi nyugdíj visszaépítésével.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas csapás érte a Real Madrid világsztárját

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

metropol.hu

Hatalmas lyukat találtak a Földön, a mérete még a kutatókat is meglepte

mandiner.hu

Czutor Zoltán: Magyarországnak nincs esélye kilábalnia abból a bűzlő pokolból, ahol most tart (VIDEÓ)

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

magyarnemzet.hu

Elmarad Ronnie O’Sullivan és Judd Trump álomelődöntője

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal