INSIDER

Novák: pénteken érkezik meg a 13. havi nyugdíj első részlete

Jó hírt kaptak a nyugdíjasok, már a héten megkapják a 13. havi nyugdíj első részletét. Minderről a családokért felelős tárca nélküli miniszter, Novák Katalin számolt be.
  • Szerző: Ripost

Pénteken érkezik meg a 13. havi nyugdíj első részlete, amely átlagnyugdíj esetén 37 650 forint többletet jelent – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön Facebook-oldalán.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy a gazdasági újraindítási akcióterv részeként a kormány fokozatosan visszaépíti a 13. havi nyugdíjat.

Novák Katalin családokért felelõs tárca nélküli miniszter az otthonteremtési program újabb elemérõl tartott sajtótájékoztatóján az Emberi Erõforrások Minisztériumában 2020. október 14-én.
MTI/Soós Lajos

Idén plusz egyheti, jövőre kétheti, utána háromheti, majd egy teljes havi nyugdíjat kapnak a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők – tette hozzá.

Tudatta, hogy a költségvetésből 90 milliárd forintot fordítanak erre: 77 milliárdot az öregségi nyugdíjban, 13 milliárdot a nyugdíjszerű ellátásban részesülőkre.

A miniszter azt mondta: bízik abban, hogy a 13. havi nyugdíj visszavezetése hozzájárul ahhoz, hogy nagyobb legyen a nyugdíjasok mozgástere.

Akik több címen is részesülnek időskori ellátásban, mindnek a negyedét kapják majd automatikusan kézhez. A bankszámlásoknak február 12-én írják jóvá a pénzt.

A 13. havi nyugdíjról és ellátásról részletes tájékoztatót tett közzé az Államkincstár (ez itt olvasható). A plusz pénzre az jogosult, aki a 2020-as év legalább egy napjára, valamint 2021. januárjára öregségi nyugdíjban, özvegyi nyugdíjban, árvaellátásban, szülői nyugdíjban, baleseti hozzátartozói nyugellátásban vagy mezőgazdasági járadékban részesül.

Tizenharmadik havi ellátást azok a személyek is kapnak, akik olyan rendszeres pénzellátásban részesülnek, amely évente a nyugdíjakkal azonos módon emelkedik. Ilyen például a baleseti, a rokkantsági járadék, a rehabilitációs ellátás, de a házastárs után járó jövedelempótlék is. Ha a jogosultak több ellátásban is részesülnek, a tizenharmadik havi ellátás most aktuális része az együttes összeg alapján jár.

Az idén a 2021 januárjában járó (tehát az inflációval már emelt) ellátások 25 százalékát fizetik ki.Az utalást a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság 2021. február hónapban hivatalból végzi, tehát az ellátásban részesülő személynek külön kérelmet nem kell benyújtania. A bankszámlásoknak külön utalási tételként, de a nyugdíjakkal azonos napon, 2021. február 12-én írják jóvá a pénzt. A postás a 2021. február havi ellátással együtt, a szokásos nyugdíj-kifizetési napon hozza a kiegészítést, aminek összegét az utalványon a rendszeres havi ellátástól elkülönült sorban tüntetik fel.

A nyugdíjasok iránti elismerés kifejezéseként a kormány tavaly döntött a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítéséről. 2021-ben egy átlagos összegű (150.600 forintos) nyugdíjban részesülő közel 37.650 forintot kap 13. havi nyugdíj címén 2021 februárjában a havi nyugdíján felül. A lépés eredményeként az öregségi nyugdíjasok mellett az árvaellátásban, az özvegyi nyugdíjban, valamint a nyugdíjszerű ellátásban részesülők, összesen 2,56 millió ember kapja meg idén az egy heti plusz juttatást, összesen 77 milliárd forint értékben.

Aki a bankszámlájára kapja az ellátást, az ehhez már február 12-én hozzájut, postai kézbesítés esetén pedig a februári ellátással együtt, február 12-től kézbesítik a postások a járandóságot – mondta Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára. A baloldali kormány által elvett 13. havi nyugdíj 2024-ig több lépcsőben épül vissza. 2021-ben egyheti, 2022-ben kétheti, 2023-ban háromheti összeget kapnak kézhez a nyugdíjasok, 2024-től pedig a teljes havi juttatást megkapják az érintettek. A kormány döntésének eredményeként több ponton is bővebb lesz a 13. havi nyugdíj, mint korábban. Több embert érint, hiszen a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is megkapják, nincs felső plafonja, továbbá megmarad a gazdasági növekedéshez kötött nyugdíjprémium lehetősége is.

2010-ben azt vállalta az Orbán-kormány, hogy olyan nyugdíjrendszert tart fenn, amelyben a nyugdíjak értékállósága biztosított. Az inflációkövető nyugdíjemeléssel ez év januárjáról 3%-kal emelt nyugdíjat és nyugdíjszerű ellátást kapnak az érintettek. Ha az éves, várható infláció ennél magasabb lesz, akkor novemberben – januárig visszamenőleg – korrekciót hajtanak végre és a nyugdíjasok megkapják a különbözetet.

 

És ezeket olvastad már?