1 éve

Müller Cecília elmondta, hol kaphatják meg a 89 év felettiek a koronavírus-vakcinát

Eddig 134 554 fő kapott oltást, amiből 4 030 fő már a második oltását is megkapta. Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó.

Müller Cecília az országos tisztifőorvos közölte: 1410 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Elhunyt 98 többségében idős, krónikus beteg. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 235 276 fő, az aktív fertőzöttek száma 108 673 főre csökkent.

Eddig 134 554 fő kapott oltást, 4 030 fő már a második oltását is megkapta. Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó, emellett már tízezer idősotthonban lakó és dolgozó oltása is már megtörtént.

Fotó: YouTube – M1

„Itthon kedvezőek az adatok, de egyelőre nem indokolt az enyhítés” – mondta Müller Cecília.

Már hatvan országban azonosították a brit mutációt, és újabbak is megjelennek. Jelenleg a legfőbb kérdés az, hogy a jelenlegi védőoltások mennyire védenek a mutációk ellen. A brit variáns ellen hatékony a már elkészült vakcinák. A védőoltás az egyetlen specifikus védelem a járvány ellen.

Az országos tisztifőorvos bejelentette: az OGYÉI engedélyezte az AstraZeneca és a Szputnyik vakcinák alkalmazását Magyarországon. Ez egy vészhelyzeti engedély, ami azt jelenti, hogy hat hónapra szól, és egyszer meghosszabbítható. Ezek vektor vakcinák, amik már szaporodásra, fertőzésre alkalmatlan legyengített vírust tartalmaznak. Az NNK laboratóriuma minden tételt megvizsgál, ezután adhatók be ezek az oltások.

A csütörtöki nap folyamán a háziorvosok egy információcsomagot fognak kapni az oltással kapcsolatban, mivel jellemzően ők végzik majd a 89 év felettiek oltását!

Egy újabb jó hírt is közölt az országos tisztifőorvos: magyarországi kutatók sikeresen kitenyésztették a brit mutánst. Ez azért kiemelten fontos, mert ezzel jelentős lépést tettek a hatékony magyar vakcina kifejlesztéséhez.

Budapest, 2020. június 17.
Kiss Róbert rendõr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelõs operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Kiss Róbert rendőr alezredes közölte: Az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 145 esetben intézkedtek a rendőrök.

Szerdán 273 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt. A tranzitszabályok megszegése miatt 46 rendőri intézkedés történt. 8962 esetben ellenőriztek hatósági házi karantént.

Az újonnan engedélyezett oltóanyagokkal felgyorsítható a védőoltások beadása – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Müller Cecília jelentős előrelépésnek nevezte az AstraZeneca és Szputnyik V vakcina magyarországi engedélyezését.

Úgy fogalmazott: fontos, hogy felgyorsítsák a védőoltások beadását, mert csak így lehet a jelenlegi, kedvezőbb hazai járványügyi helyzetet fenntartani.

Hozzátette, hogy az eddig érkezett oltóanyag nem elegendő mennyiség, hiszen az öt alkalommal érkezett Pfizer és az egyszer érkezett Moderna vakcina 165 ezer ember oltását teszi lehetővé. Eddig 134 554 embert oltottak be, közülük 4030-an már megkapták a második dózist is.

A két új vakcinát csak azután adhatják be, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriuma minden gyártási tételt megvizsgált – jegyezte meg.

Müller Cecília közölte azt is: egy információs alapcsomagot állítottak össze a háziorvosoknak, ebben minden – a védőoltásokkal kapcsolatos – ismeretet összefoglaltak. Erre azért van szükség, mert számítanak a háziorvosokra is 89 éven felüliek oltásánál. Hozzátette: reméli, hogy minden háziorvos megkapta már legalább a védőoltás első dózisát.

Az országos tisztifőorvos bejelentette azt is, hogy NNK laboratóriumában sikerült a vírus angol mutációjánál sejttenyésztést végezni, ami azért jelentős előrelépés, mert ez segíthet a magyar vakcina fejlesztésében is.

Megjegyzete ugyanakkor, hogy a kutatások szerint a jelenlegi védőoltások hatásosak a vírusmutációkkal szemben.

Az oltási reakciókról szólva elmondta, ez eddigi tapasztalatok jók, komoly mellékhatásról nem érkezett bejelentés.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Titokzatos tömeges megbetegedések, amelyekre máig nincs magyarázat

borsonline.hu

Lehetetlen kérdés, melyik félmeztelen bombázó a dögösebb?

hirtv.hu

Összeverte szeretőjét és annak nővérét a legendás focista

ripost.hu

Ezek a jelek biztosan megmutatják, hogy már kezd teljesen eluralkodni rajtad az alkohol

vg.hu

Nem kellett hozzá sok, hogy a kínai és tajvani hadihajók öszecsapjanak

borsonline.hu

Szexológus fedte fel a titkot, eddig tart az ideális együttlét

mindmegette.hu

Ne dobd ki a maradékot - spórolj! 8 szuper tipp az újrahasznosításra

ripost.hu

Olyan hír jött az időjárásról, aminek nagyon fogunk örülni

ripost.hu

Felcsúszott a röpis bombanő szűk felsője, kibuggyantak alóla óriási, ringó mellei

ripost.hu

Óriásmellét megmutatva, egy szál semmiben indult koncertezni Tolvai Reni

További cikkek

INSIDER

Napelemekkel is csökkenthető a rezsi, még lehet pályázni

INSIDER

A világ baráti és ellenséges része is felfigyelt Orbán Viktor dallasi beszédére

INSIDER

Gazdag program és sok meglepetés vár Szent István napján

INSIDER

Rezsicsökkentés: ennyit spórolhatsz, ha energiatakarékosra cseréled az izzókat

INSIDER

Olyan hír jött az időjárásról, aminek nagyon fogunk örülni

INSIDER

Kánya Tamás különös alkotásai lepték el a fővárost

INSIDER

Hihetetlen, mi történt Nagykőrösön, sokkot kaptak a járókelők - Videó

INSIDER

Már zöld rendszámmal jár az egyetlen magyar villanyos Trabant