1 éve

Még most is sorban állnak az emberek a karácsonyi ajándékok miatt

Nagy volt forgalom a bevásárlóközpontokban karácsony után is. Hosszú sor állt az elektronikai üzletek előtt, de az ékszerboltokat is sokan felkeresték. Volt, aki olyan ajándékot vitt vissza, amiből kettőt kapott, de akadt olyan apuka is, akinek a kislánya elégedetlen volt a karácsonyi meglepetésével, ezért mást kellett választani cserébe.

Könnyű mellélőni az ékszernél

Alexandra egy ékszerboltban dolgozik eladóként, és mint mondja, idén is sokan ajándékoztak nyakláncot vagy gyűrűt karácsonyra, amiket most méretprobléma miatt visszahoznak cserélni. „Egy nyaklánc lehet túl rövid, vagy túl hosszú. A gyűrű is mindig rizikós, ha ajándékba viszik, mert a méretet pontosan kell tudni, hogy az ékszer passzoljon az ujjra” – mondja. „Általában, amikor az emberek vásárolnak, ha van is elképzelésük az ajándékról, nem tudják, hogy milyen méretet válasszanak, vagy milyen színt vigyenek az illetőnek. Úgyhogy karácsony után, január első hetéig blokkal együtt természetesen mi is cseréljük az ékszereket ha méret probléma van, vagy ha nem tetszik a dizájn az illetőnek.”

Sokan élnek a cserelehetőséggel

A Ripost arra volt kíváncsi, hogy vajon ki és miért vitte vissza a nekik tetsző meglepetést?

Alexandra Fotó: Ripost

Alexandra: Ugyanazt kaptam két embertől is, úgyhogy az egyiket kicseréltem.”

Róbert egy karkötővel lepte meg a kedvesét, de sajnos nem jó a méret. „Rendszeresen leesik a kezéről és úgy gondolom, ha már kapott egy ilyen szép ajándékot, nem szeretnénk, hogy elhagyja. Nem akarjuk visszaváltani, ehelyett valamilyen más megoldást keresünk.”

Attila a kislánya tabletjéhez vett egy tokot. Kiderült, a színt leszámítva jó választás volt.

Attila Fotó: Ripost

„Nem tetszett a kislányomnak a világoskék tok, így most eljöttem, hogy kicseréljem egy rózsaszínre. A szomszédom is hasonló cipőben járt, ő babát vett a gyermekének: ott a hajszín nem stimmelt, úgyhogy ő is mehetett vissza a boltba.”

Fotó: Ripost

Diána egy karkötőre feltehető kis ékszert kapott ajándékba a kedvesétől, de ő már december elején megvett egy ugyanolyat magának, úgyhogy azt szeretné egy olyanra beváltani, amilyen még nincs neki.

Bár nem kötelező, több kereskedő visszaváltja az ajándékokat

Elvileg egy termék nem cserélhető vissza és pénzvisszafizetés sem kérhető, ha például nem tetszik, vagy nem jó a mérete. A gyakorlatban azonban a kereskedők nagy százaléka lehetőséget ad rá, hogy a nem kívánt termék árával egyenértékben vásároljunk vagy annak értékével megegyező vásárlási utalványt kínál. A legtöbb helyen erre az átvételtől számított 30 naptári napon belül van lehetőségünk, de például a MediaMark január 31-ig veszi vissza a bontatlan termékeket számla ellenében. Az online megrendelt árut 14 napon belül indoklás nélkül is visszaküldhetjük az eladónak, ugyanakkor péládul az eMAG-nál a legtöbb, általuk forgalmazott terméknél 14 helyett 30 napot biztosítanak a termékvisszaküldésre, ha meggondolnánk magunkat. Egyes kereskedők a fentiektől eltérő módon is dönthetnek, hiszen a karácsonyi ajándékok visszaváltásának döntő többségében nem szavatossági vagy jótállási jogot érvényesítünk, ami a hibás termékekre vonatkozik.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!