Létrehozva: 2021.01.21.

Hónapokra szétválasztja a családokat a koronavírus

A Görögországban ragadt angol nagyit 9 unoka várja haza. A másfél éve Máltán született magyar kislányt a dédszülők nem láthatják. A Svédországban élő magyar nagyszülőket pedig három különböző országban várják felnőtt gyerekeik és unokáik. A járvány miatt viszont senki nem utazik sehova.

Kanadában, Magyarországon és Thaiföldön várják az unokák a magyar nagyszüleiket

Tóth István és felesége, Erika több éve Svédországban lakik, de gyermekeik és unokáik a világ három pontján élnek. A legkisebb, a három éves Leonardo Thaiföldön, az öt éves Noel Magyarországon, míg a legidősebb, a 13 éves Sela Luna Kanadában hiányolja őket. Eddig rendszeresen utaztak hozzájuk Erikáék, de most a járvány miatt sehová sem mennek.

Olvasói fotó

„Az elmúlt években kialakult egy szokás nálunk, hogy az év bizonyos szakaszait Kanadában, Magyarországon, Thaiföldön, illetve Svédországban töltjük. Így minden családtagunkkal tölthetünk egy kis időt” – mondja Erika a Ripost-nak. „Tavaly ősz óta viszont sehova sem megyünk, mert nem kockáztatjuk az egészségünket és másokét sem. Nem tartjuk biztonságosnak az utazást” – teszi hozzá. Ők is, mint sokan mások, videó beszélgetéseken tartják a kapcsolatot a családtagjaikkal, de alig várják, hogy jöjjön a tavasz és azzal együtt remélik, hogy a járványból is fellélegezhetnek végre.

Nem juthat haza Görögországból az angol házaspár

Az angliai Linda Bone párjával, Markkal tavaly augusztus végén utazott Görögországba, miután a járványhelyzet enyhült az Egyesült Királyságban. Terveik szerint néhány hetet akartak Zakinthos-i nyaralójukban tölteni, hogy a házat felkészítsék a hidegebb hónapokra, de a vírus közbeszólt. Így már lassan fél éve nem csatlakozhatnak a családjukhoz.

Olvasói fotó

„Eredetileg októberben akartunk visszamenni Angliába, de törölték a járatunkat. Utána többször újra foglaltuk, de azt is törölte a légitársaság” – kezdi történetét Linda lapunknak. „Novemberben ismét próbálkoztunk, még reméltük, hogy karácsonyra hazajutunk, és végre láthatjuk a gyerekeket és az unokákat. Meg is volt a jegyünk, de két hét karantén várt volna ránk a hazaérkezésünk után, úgyhogy semmiképpen sem töltethettük volna a családdal az ünnepeket. Sokat gyötrődtünk, míg meghoztuk a döntést, de úgy láttuk jónak, hogy még sem megyünk haza, mert nem lett volna értelme – mondja Linda, akinek a gyerekei is egyetértettek abban, hogy a görögországi nyaralóban vannak most a legjobb helyen a szülők.

„Mi biztonságban vagyunk a nyaralóban, de már nagyon mennénk haza. 5 gyerekem van, 9 unokám, 4 menyem, 1 vejem. Videón tartjuk ugyan a kapcsolatot, rendszeresen hívom a gyerekeket, már csak azért is, mert nyugdíjas tanárként besegítek az unokák online oktatásába, de ez nem ugyan olyan, mintha ott lehetnék velük. Nagyon hiányzunk egymásnak” – mondja Linda.

Még nem látták a Máltán élő dédunokát a gödöllői dédszülők

Zlatnik Natália szinte két éve nem hagyta el Máltát. Először kislányával, Kimberly-vel volt várandós, utána a baba volt túl pici az utazáshoz, aztán jött a koronavírus és az utazási korlátozások.

Olvasói fotó

„Egyszerűen azt érzem, hogy meg fogok őrülni, mert nem tudok kimenni az országból, míg tart ez a járvány. Nagyon nehéz a családom nélkül” – panaszolja a Ripost-nak Natália, akinek anyukája immunbeteg és a járvány miatt nem is utazhat. „A gödöllői nagyszüleimnek még meg sem tudtam mutatni a dédunokájukat és fogalmam sincs, mikor kerül erre sor. A máltai családok nagyon összetartóak és szeretnek összegyűlni. Nagynénik, nagybácsik, nagyszülők, mind összejönnek egy-egy születésnapnál, vagy ünnepnél. Volt, hogy akár harmincan is összegyűltünk. Nekem nem volt nagy családom, pedig mindig erre vágytam és a sokadalom nekem mindig enyhítette a rokonaim hiányát. A járvány miatt viszont most ez sincs” – sóhajt egy nagyot Natália.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Figyelmeztetést adtak ki az autósoknak: sokba kerülhet, ha ezt elmulasztják

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

vg.hu

Az orosz-ukrán háború 793. napja – az orosz győzelem kulcsa: Csasziv Jar

mindmegette.hu

5 egyszerű amerikai csokis keksz, aminek nem lehet ellenállni

hirtv.hu

Napindító: Dunda György – A külföldön tartózkodó hadköteles korú férfiak mától nem kaphatnak útlevelet + videó

ripost.hu

Most jött: brutális baleset és dugó az M7-esen, zajlik a mentés

travelo.hu

Bajbajutott apró rókát mentettek a Balatonnál, mutatjuk, ti hogyan segíthettek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Eleged van a fővárosból? – Megnéztük, hova érdemes kiköltözni Budapestről

INSIDER

Idén korábban kezdődik a spárgaszezon – Fehér vagy zöld, hogyan válasszunk?

INSIDER

Csúcssebességgel robog a kampány: 220 szelfi/óra

INSIDER

Donald Trump: Elnökként büszkén dolgoztam együtt Orbán Viktor miniszterelnökkel - videó