Létrehozva: 2021.01.05.

Enyhe tél és brutális nyári hőség várható idén

Gatyarohasztó kánikula vár ránk idén nyáron – ez derül ki többek között a nyíregyházi mérnök, Dávid Mihály által elkészített éves időjárási előrejelzés alapján. A Ripost körülnézett az AccuWeather nemzetközi meteorológiai portálon is, hogy lássuk, mikor érdemes szabadságra menni, mikor ne felejtsük otthon az esernyőt.

Enyhe tél, forró nyár – így foglalható össze a Dávid-naptár idei időjárás előrejelzése. Dávid Mihály nyíregyházi mérnök három évtizede készít időjárási naptárat az általa kitalált szisztéma szerint, és a tavalyi előrejelzése például csaknem teljesen pontosnak bizonyult. A Ripost tavaly is megírta év elején annak alapján, hogy nyáron nem lesz kánikula, hőségriadó, és valóban, kevésbé volt forró a nyár. Na de majd 2021-ben!

Január

Az AccuWeather szerint nem lesz napközben fagypont alatt a hőmérséklet. A leghidegebb 15-e körül várható, akkor éjszakánként mínusz 6 fokos fagyok várhatók. A Dávid-naptár szerint is január második fele lesz hidegebb, a hónap közepe pedig csapadékos.

Nyíregyháza 1999. június 8.
A Nyíregyházán élõ vízépítõ mérnök, Dávid Mihály meteorológiai távprognozisairól lett híres, ugyanis éves elõrejelzése 12 ezer példányban készül hazai és külföldi üzemek, vállalkozók részére. A globális légcirkulációra épülõ elméletével 80 %-nyi pontossággal jelzi a hõingadozásokat és a csapadékos napokat az ország teruletének 5 régiójára vonatkoztatva.
MTI Fotó: Oláh Tibor

Február

Az AccuWeather szerint napközben már 5-10 fokra is felmelegszik a levegő. A hónap első fele lesz hidegebb, akkor még várhatók kemény fagyok. Ezt megerősíti a Dávid-naptár is, ami a hónap utolsó napjára azonban még egy lehűlést jelez.

Március

Az AccuWeather szerint napközben átlagosan 10 fok körüli idő várható, ám a hónap utolsó hetében már 15-17 fokra is felkúszhat a hőmérő higanyszála. A Dávid-naptár is kifejezetten szép tavaszt ígér, bár éjszaka még lehetnek fagyok.

Április

15-18 fok lesz már napközben, lassan, de egyenletesen melegszik majd az idő. A Dávid-naptár szerint 20. körül jön egy erősebb felmelegedés, akkor napközben akár 26-27 fok is lehet. de még a hónap végére sem érjük el a 20 fokot. A hónap közepén és végén lehet sok csapadékra számítani.

Május

Az AccuWeather tavaly egész évre adott előrejelzést, idén azonban csak áprilisig, úgyhogy innen a Dávid-naptárra kell támaszkodnunk. Eszerint egyenletesen meleg lesz, napközben 20-23 fok, az éjszakák azonban kissé hűvösek. A májusi eső aranyat ér, mondják, és idén lesz is benne részünk.

Június

Hirtelen megérkezik a nyár, a hónap végére már kánikula, 30 fok fölötti hőmérsékletek várhatók. Ez az első időszak, amikorra érdemes nyaralást tervezni, mindjárt az iskolai szünet kezdete után.A hónap eleje még csapadékos, de ha minden igaz, Medárdkor – és az azt követő 40 napban – nem esik majd.

Július

A hónap első fele átlagosan nyáriasnak indul, de aztán jön a kánikula! A második legjobb idő a nyaralásra július vége, amikor 35-40 fok is lehet napközben, és éjszaka is megközelíti a 20 fokot a hőmérséklet. A hónap közepére várható több csapadék, zápor, zivatar.

Augusztus

A hónap elején kicsit enyhül a forróság, hogy aztán ismét 35-36 fokig kússzon a hőmérő higanyszála. A hónap első felében ráadásul eső is ritkán enyhíti a hőséget. Augusztus 20-án 30 fok körüli hőség várható és helyenként zápor, zivatar.

20200826 Ábrahámhegy
Balatoni illusztráció
Fotó: Markovics Gábor (MG)
Ripost

Szeptember

Szép lesz idén az indián nyár, a hónap elején enyhül végre a forróság, de a hónap közepén megint előfordul 30 fokos nappali hőmérséklet. Egész hónapban jellemzőek lesznek a gyors záporok.

Október

Szeptember végén, október elején hirtelen lehűl az idő, a hónap közepén pedig újabb lehűlés várható. Folyamatosan csökken a hőmérséklet, de fagyra még nem kell számítani. Sok lesz a csapadék, különösen 20. körül. Aki belföldi őszi pihenést tervez, inkább a hónap első felére tegye.

November

Napközben már megigen lesz melegebb 10 foknál és éjszaka fagypont közelébe kerül a hőmérséklet, a hónap végén pedig kemény fagyokra lehet számítani. Leeshet az első hó.

December

A Dávid-naptár szerint jövőre sem valószínű a fehér karácsony, mert bár a hónap első felében hideg lesz, éjszakai fagyokkal és nappal 0 fok körüli hőmérséklettel – valamelyest csapadék is várható –, éppen karácsony környékén kezdődik egy erősebb felmelegedés, jövő szilveszterkor pedig akár 10 fokra is felmelegedhet a levegő. Ha sikerül úrrá lenni addigra a járványon, akkor érdemes lesz utcabálokat szervezni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A lélegzetelállító szőke szépség is ott lesz a világ leghíresebb versenyén - galéria

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

life.hu

4 csillagjegy szülöttei, akik hidegek, mint a jégcsap

hirtv.hu

Újabb helyen mérettetné meg magát Magyar Péter

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább