2 éve

Berobbant a lakáspiac az otthonteremtési támogatások miatt 

Azonnal látszik a lakáspiacon, hogy januártól újabb támogatásokat ad a kormány az otthonteremtéshez. 30 százalékkal nőtt az érdeklődés az ingatlanok iránt, és az otthonteremtési támogatás miatt tavasszal bumm lesz a felújítási piacon is.

Nagyon bejött a családoknak a csok, a babaváró támogatás, az otthonfelújítási támogatás és a többi családtámogató intézkedés: rengeteg család csak ezek segítségével tudott gyermeket vállalni, lakást felújítani vagy kertes házba költözni. A csok lehetőségével rengetegen élnek: már a jogosult családok 15 százaléka igénybe vette! Januártól újabb családtámogatási formák léptek életbe. Mindez látszik is az ingatlanpiacon: durván berobbant a lakáspiaci kereslet az év elején!

„Nagy az érdeklődés az eladó lakásokra a költözést, lakásvásárlást fontolgató háztartások körében. Az év első napjaiban történelmi rekordot döntött az ingatlan.com látogatottsága, több mint 30 százalékkal haladta meg a múlt év eleji – még a járvány előtti – szintet” – derül ki az ingatlan.com elemzéséből. „Számítani lehetett arra, hogy sok háztartás veszi fontolóra a lakásberuházást az év elején, főleg az új állami támogatások miatt” – véli Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Egyelőre tájékozódnak a vevőjelöltek, felmérik a kínálatot. A megnövekedett kereslet tényleges adásvételekben február-márciusban mutatkozhat meg – tette hozzá.

Novák Katalin
MTI/Kovács Attila

A januártól bevezetett családsegítő támogatások:

– az új építésű lakások vásárlása esetén 27 helyett mindössze 5 százalékos áfát kell fizetni, – a CSOK-kal vásárolt új építésű otthonok vásárlásánál az 5 százalékos áfát is vissza lehet igényelni, – a legalább egy gyermeket nevelő családok otthonuk felújítási költségeinek a felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig – teljes illetékmentességet élvez mindenki, aki csokkal vásárol ingatlant, – a családi házak tetőtér-beépítéséhez is igénybe vehető a csok maximális, 10 millió forintos összege – maximum 19 500 forint közjegyzői díj számolható fel azoknak, akik lakásuk megvásárlásához állami hitelt vesznek fel – az építkezési és telekszámlák áfatartalmát ötmillió forintig visszatérítik. Ezzel az állam ötmillió forinttal járul hozzá a sajáterős építkezésekhez is. – idén már a nyugdíjasok is igényelhetik a CSOK-ot, például ha a nyugdíjas nagyszülők nevelik az unokát, és valamelyikük dolgozik mellette.

A támogatások miatt vágtak bele

Három család, három különböző élethelyzet, három otthon. Ami azonos: most nem lenne olyan önálló otthonuk, amilyen van, ha nincs a családi otthonteremtési támogatás (csok), a falusi csok és a felújítási támogatás.

Minden támogatást igénybe véve költöztek vidékre

Falusi csok + babaváró + otthonfelújítási támogatás

Egyed Zoltán, és felesége Egyed Gina a falusi csokot és a babaváró hitelt is igénybe vette, hogy meg tudjanak vásárolni egy családi házat egy csendes kis településen. Az ingatlan azonban komoly felújításra vár, így az új támogatási formát, az erre igényelhető 3 millió forintot is megcélozzák. Piliszentkereszten nevelik másfél és féléves kisfiukat.

„A támogatások nélkül ez sem jött volna össze” – állítja a családfő. „A maximális falusi csokot vettük fel, emellé a babaváró hitelt, az építőanyagok után pedig igényeltük az áfamentességet, így lett meg a ház. Így is sok munka lesz mindent felújítani az aljzattól a fűtés- és villanyrendszeren át az új nyílászárókig. Amit tudok, magam csinálom, de nagyon jól jön az új lakásfelújítási támogatás. Ezek nélkül nem tudtunk volna ilyen szép és élhető otthont teremteni a gyerekeknek.”

Ezzel lendülnek túl a járvány okozta válságon

Otthonfelújítási támogatás + babaváró

Viszló Csaba székesfehérvári vállalkozó egy busztársaságot vezet. Három pici gyermeket nevelnek feleségével. Felvették a babaváró hitelt és az otthonfelújítási támogatást is szeretnék igényelni – most legalább van idő az otthonuk szépítésére és bíznak benne, hogy a családfő hamarosan újra dolgozhat.

„Nagyon nehéz helyzetbe kerültünk, de ezt próbáljuk előnyre fordítani” – mondta a családfő a Ripost-nak. „Kihagyhatatlan lehetőségek vannak most, 8 millió forint babaváró hitelt vettünk fel, amit a lakásunkra szeretnénk költeni, akárcsak az otthonfelújítási támogatást. Az egész lakást szeretnénk rendbehozni, a nyílászárók cseréjétől kezdve a padlóburkolatig, mindent.”

Így lett kertes házuk

Otthonfelújítási támogatás

Sönberger Krisztián és a felesége két gyermeket nevel: Ábel 6, Nimród 10 éves.

„Nagyon örültünk, mikor meghallottuk, hogy lesz otthonfelújítási támogatás. Nemrég vettünk családi házat Dunakeszin, amit szeretnénk korszerűsíteni, felújítani” – mondta el a Ripost -nak Sönberger Krisztián.

A fiúk miatt fontos, hogy legyen kertünk. Ezt a lehetőséget nem lehet kihagyni, gyakorlatilag kifizetik a költségeink felét, és így egyetlen lépésben meg tudjuk csinálni a házon, amit akarunk. Lecseréljük az ablakokat és a kazánt is korszerűbbre, így kevesebb lesz a fűtésszámlánk.”

Ez is érdekelhet

origo.hu

Molnár Csilla és társai halála: szépségkirálynők tragikus sorsa

borsonline.hu

„Vérzik a szívem” – Zokognak Michael Schumacher rajongói, üzent a legenda

mandiner.hu

„A birodalmi szimbólumot meg kell semmisíteni” – az ukránok most a vereckei emlékművet bontanák le

ripost.hu

Megint beszóltak G.w.M-nek: Most földrajzból kapta az ívet

astronet.hu

Februári angyalhoroszkóp 2023: mit üzen az őrangyalod a következő hónapra?

vg.hu

Vagyonnyilatkozat: Hadházy Ákos milliókat kapott adományokból és lakást vett Bécsben, Jakab Péter elveszíthette mindenét

ripost.hu

Pánik a 4-6-os villamoson, riasztották a rendőröket - videón a megrázó eset

ripost.hu

Tóth Andi kitálalt, ilyen a kapcsolata valójában Marics Petivel

ripost.hu

Drámai sorok: Megrázta a magyar sztárt a nagykőrösi öngyilkos lány tragédiája

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

INSIDER

Családi pótlék 2023: ezeken a napokon utalják idén

INSIDER

Dollárbaloldal: Dőlt a pénz Svájcból is

INSIDER

A németek szegényebbek lesznek a szankciós válság miatt

INSIDER

Brutálisan drágult a temetkezés, Karácsonyék rátettek még egy lapáttal

INSIDER

"Minden adott volt a boldogságunkhoz" - a jövőt tervezte vőlegényével a nagykőrösi öngyilkos lány

INSIDER

Több hevítős cigi ára is drágul szerdától, kiderítettük, melyik fajtáról van szó

INSIDER

Nem akart szakítani, megölte szerelmét a kőbányai fiatal

INSIDER

Mindenre fel kell készülni: térképen mutatjuk, hol és milyen idő lesz ma