Létrehozva: 2021.01.22.

Bagdy Emőke: Derűsebben indult az új év, megkaptam a védőoltást

Bár sokan próbálták lebeszélni, nyugalommal tölti el, hogy már megkapta a koronavírus elleni védőoltást Bagdy Emőke. A 79 éves klinikai szakpszichológus szerint – akivel a Metropol készített interjút – a járvány gyerekkori sebeket is feltéphet.

Metropol: Sokan várták, hogy vége legyen 2020-nak, ám az új év egyelőre nem hozta el a várt felüdülést. Önnek hogy indult 2021?

Bagdy Emőke: Tavaly kicsit mindannyian elfáradtunk a bizonytalanságban, de most végre felcsillant egy reménysugár, a vakcina. Szeretném, hogy mindenki megértse, nincs más kiút ebből a helyzetből. Jómagam is megkaptam az első oltást, mint az egészségügyben dolgozó, így számomra már sokkal derűsebben indult az új év.

Fotó: Megyei Hírlap

Voltak, akik le akarták beszélni az oltásról?

Sokan mondták, hogy ne csináljam, ne kockáztassak, de az oltáselleneseket öt perc alatt leszerelem. Kiállok a tudomány és a józan érvek mellett.

Az egyetlen mellékhatás, amit érzek, az a nyugalom, és ez nemcsak az én tapasztalatom. Jó érzés, hogy ráléptem a biztonság útjára, február elején pedig a második oltásra is sor kerül.

Vagyis már látja a fényt az alagút végén. 2020 viszont maga volt a nagybetűs bizonytalanság. Élt már át valaha hasonlót?

1941 nyarán születtem, ősszel Magyarország belépett a II. világháborúba. Amikor tavaly márciusban krízist hozott a koronavírus, felújult néhány háborús emlékem. Pincében, sötétben együtt, a szinte kézzel fogható félelem, amit a felnőttek arcáról tudtam leolvasni. Akkor ott én a szüleim karjában a nehézségek ellenére is biztonságban éreztem magam. Valahogy így lehetünk most is biztonságban, ha szeretet vesz körül.

Ezek szerint a koronavírus okozta félelem akár múltbéli sebeket is feltéphet?

Meg vagyok róla győződve. Nem véletlen, hogy sok a szorongásos és pánikbeteg. Amikor a gyermekkort idézzük vissza, gyakori köztük a túlvédett, aki nem tanult olyan megküzdési bátorságot, amire vészhelyzetben szükség van. Sajnálatos, hogy az agresszió is jelentősen fokozódott az emberek között. Ez a bezártsággal, karanténhelyzettel, de a védekezési tehetetlenséggel is összefügg. A legnagyobb veszélyt a családon belüli erőszak fokozódása jelenti.

Azoknál is jelentkezhet pánikbetegség, illetve szorongás, akik megjárták a koronavírus poklát?

Az igazán fájdalmas tapasztalatok beégnek a tudat mélyére, emlékük vissza-visszakísérthet. Ez azonban már nem pánikbetegség, könnyebben múló félelmi maradvány. Az átélések pozitív hozama azonban jelentős, ilyen a túlélés, megszabadulás öröme, felfénylik az élet valódi értelme, amiről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Akik átélték a koronavírust, azok számára már nem kétséges, az egészségnél és az egymást segítő szeretetkapcsolatoknál nincs fontosabb.

Milyen más pozitív hozadéka lehet még a vírusnak?

Megtanultuk mindnyájan a hálát átélni. Ki azért, mert megúszta eddig, ki azért, mert megmenekült, meggyógyult. Amikor a járvány elzárta a külvilágot, nem tudtunk hova menekülni, ezért szerencsére sokan elkezdtünk foglalkozni lelki dolgokkal, saját magukkal. Rájöttünk, hogy milyen fantasztikus értékek vannak a mélyben. A krízisnél sokszor valóban nincs jobb tanítómester.

Gyógytornászból lett klinikai szakpszichológus Bagdy Emőke 1941. augusztus 18-án született Tiszafüreden. Édesapja református lelkész volt, édesanyja valódi nagytiszteletű asszony, három gyermek édesanyja. Gimnáziumi tanulmányait Miskolcon végezte. Budapesten a Gyógytornászképző Főiskolára járt és évekig gyógytornászként dolgozott, míg 1964-ben, a rendszer enyhülésével felvették az ELTE Pszichológiai szakára. A kezdetektől fontosnak tartotta a társadalommal folytatott párbeszédet, a lélektani ismeretek terjesztését, médiaszereplései és ismeretterjesztő könyvei is ezt a célt szolgálják.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bugyiban is fotózták A sógun gyönyörű színésznőjét - itt vannak a legjobb privát képei

origo.hu

Letartóztatták a bőnyi diáklányt, aki megkéselte osztálytársát

mindmegette.hu

6 gyorsan összedobható sütemény, ha nem szeretnél a majálison feleslegesen pénzt költeni

hirtv.hu

Kósa Lajos Magyar Péterről: a legvadabb összeveszés alatt sem csinál ilyet az ember + videó

metropol.hu

Váratlan esemény történt, Schumacher óriási esélyt kapott

vg.hu

Az OMV olyat vegyészkedett össze, amire mindenki felhúzta a szemöldökét

origo.hu

Itt a kemény orosz válasz Amerika újabb háborús lépésére

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Karácsonyt még a saját munkavállalóinak a sorsa se érdekli

INSIDER

Óráink vannak hátra: felhőszakadással, jégesővel esik vissza a hőmérséklet 15 fokot

INSIDER

„Óriási dolog, hogy Levi is esélyt kapott" – versenyt fut az idővel az ötéves izomorvadásos kisfiú

INSIDER

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna