Karácsony belesodorna minket a háborúba

POLITIK
2 éve

Szigorú szabályok szerint karácsonyoznak a szomszédos országokban

Nemcsak mi, a szomszédos országokban élők sem lélegezhetnek még fel, hiába van holnap már szenteste. Ausztriában december 26-tól újra teljes zárlat lesz, míg például Horvátországban mától lakhelyelhagyási tilalom lépett életbe.

A koronavírus-járvány hazánkban már „platózik”, legalábbis erről beszélt néhány napja Müller Cecília országos tiszti főorvos. Hátradőlni azonban még nem lehet, hiszen a végső megoldást majd csak a vakcina jelenti. A magyar kormány hétfőn bejelentette:

„Szentestére felfüggesztik a kijárási tilalmat. A családi összejövetelek tízfős korlátjába nem számítanak bele a gyermekek.”

Nézzük, a környező országokban most milyen szigorítások vannak érvényben.

Ausztriában december 26-tól újra teljes zárlat lesz

December 26-tól újra teljes zárlatot rendelnek el nyugati szomszédunknál, az erre vonatkozó kormányrendeletet kedden a parlament is jóváhagyta. A korlátozás január 18-ig tarthat.

Karácsony második napján újra életbe lép a 24 órás kijárási korlátozás. Az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltokon és gyógyszertárakon kívül bezárnak az egyéb kereskedelmi egységek, és a közeli kontaktust igénylő szolgáltatók, köztük a fodrászok, a kozmetikusok, a manikűr- és masszázsszalonok.

A már kinyitott múzeumokat, könyvtárakat, galériákat újra bezárják, és a hotelek, éttermek, bárok, lokálok továbbra sem fogadhatnak vendégeket, az éttermek csak elvitelre adhatnak ki ételt.

 

Bécs, 2020. november 16.

MTI/AP/Ronald Zak
Fotó: Ronald Zak / MTI/AP

A rendelkezések elsődlegesen január 4-éig lesznek érvényben, mert az osztrák koronavírus-törvény meghatározza, hogy kijárási korlátozást csak maximum tíz napra lehet elrendelni. Ezért január 4-én rendkívüli ülést tart majd a parlament, hogy a kormány terveiben szereplő hosszabbításról ismét döntsön.

Szlovákiában csak két család találkozhat az ünnepen

A kialakult járványhelyzet súlyosságára tekintettel a szlovák kormány döntése alapján kijárási tilalom lépett életbe december 19-től december 29-ig (várhatóan meghosszabbítják 2021. január 10-ig), amely naponta reggel 5 órától a következő nap hajnali 1 óráig van érvényben. A tilalom időtartama alatt a lakást egyebek mellett munkába járás, alapvető vásárlás, postai ügyek intézése, családtagról való gondoskodás, patikalátogatás és orvosi ellátás miatt lehet elhagyni.

Az üres utcák Szlovákiában a kijárási korlátozás alatt. EPA/JAKUB GAVLAK

Karácsonyi látogatás egy másik családnál csak akkor lehetséges, ha a családnál egy további harmadik család/személy a kijárási tilalom elrendelését követően nem tett látogatást.

Romániában nyitva lehetnek szórakozóhelyek

Romániában jelenleg a lakáson kívül mindenhol kötelező a maszk viselése, kijárási korlátozás van érvényben éjjel 23 óra és reggel 5 óra között. Az üzletek reggel 5 óra és este 21 óra között lehetnek nyitva, magánrendezvényeket tartani tilos.

Kolozsvár, 2020. november 22.
Rendőri ellenőrzőpont Kolozsvár központjában 2020. november 21-én éjjel. Romániában 23 és 5 óra között csak munkavégzés, halaszthatatlan, távkonzultációval meg nem oldható orvosi ellátás, gyógyszerbeszerzés, gyerek vagy idős, beteg személy gondozása és a családban történt haláleset miatt hagyhatják el lakóhelyüket az állampolgárok saját felelősségre kitöltött nyilatkozattal.
MTI/Kiss Gábor

Tilos 6 főnél többnek csoportosulni, kivéve a kültéri tevékenységet: itt lehetnek 10-en. Az uszodák és edzőtermek, szórakozóhelyek nyitva lehetnek, de korlátozva. A vallási rendezvényeken csak az adott településen lakók vehetnek részt.

Ukrajnában 4 embernél több nem ülhet egy asztalnál

December 19-én újabb karantén korlátozásokat vezettek be az országban. Az új rendelkezés értelmében például tilos bankettek, ünnepségek megtartása az éttermekben. Ugyancsak tilos múzeumok, kiállítások és galériák korlátlan látogatása (10 négyzetméterenként legfeljebb 1 fő tartózkodhat az épületben). Szilveszter éjjelén az éttermek és a kávézók közép-európai idő szerint éjfélig nyitva tarthatnak.

Az éttermekben 4 főnél több nem ülhet egy asztalnál, ha az asztalok között kevesebb, mint 2 méter a távolság.

Szlovéniában is enyhítenek az ünnepekre

A szlovén kormány 2020. október 19. 00:00 órától kezdődően járványügyi vészhelyzetet hirdetett ki 30 napra, melyet decemberben újra meghosszabbított, 2021. január 17-ig.

Továbbra is tilos a körzetek közötti közlekedés, kivéve december 24-én 12.00 órától december 25. 20.00 óráig, valamint kedvező járványügyi helyzet esetén december 31-e 12.00 órától január 1. 20.00 óráig.

LJUBLJANA, SLOVENIA Ales Beno / Anadolu Agency

Október 20-tól minden nap 21:00 és 06:00 óra között kijárási korlátozást hirdettek ki az ország egész területén. Kivételt képez az egészséget, életet és vagyont fenyegető közvetlen veszély megszüntetése, a munkába járás, valamint a sürgősségi szolgáltatások elérése és biztosítása.

Horvátországban mától lakhelyelhagyási tilalom van

A horvát válságstáb december 21-től meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő szigorításokat, december 23-tól január 8-ig pedig lakhely-elhagyási tilalmat rendel el az országban – közölte Davor Bozinovic belügyminiszter.

Horvátországban is kiürültek az utcák Denis LOVROVIC / AFP)

Az országban bezártak a kávézók, az éttermek, az edzőtermek és a sportközpontok, betiltották a karácsonyi vásárokat, korlátozták az üzletek és a szállodák tevékenységét, valamint a rendezvényeken részt vevők maximális létszámát. Ezek a rendelkezések 21-én jártak volna le, így két héttel meghosszabbították őket azzal a kiigazítással, hogy a magánrendezvényeken továbbra is legfeljebb tíz fő vehet részt, de csak két különböző háztartásból.

Szerbia kitolta a nyitvatartási időt

Az országban hétfőn döntöttek arról, hogy 20 óráig kitolják a vendéglátóhelyek, bevásárlóközpontok, üzletek, valamint a szolgáltatási tevékenységet nyújtó objektumok munkaidejét. A kávézók és az éttermek tehát három órával tovább dolgozhatnak, de zene nélkül, mivel a válságstáb állítása szerint a vírus terjedése sokkal valószínűbb, ha az emberek hangosan beszélnek.

Szintén üresek az utcák: Belgrád, Szerbia Milos Miskov / Anadolu Agency

A gyülekezést 5 főben maximalizálták. Az éttermek, vendéglátóhelyek, éjjeli klubok, gyermek- játszóházak, edzőtermek, fitneszközpontok, úszómedencék, fürdők, így hétköznaponként reggel öt órától este nyolcig lehetnek nyitva. A gyógyszertárak, benzinkutak 0-24-ig nyitva lehetnek, szabadtéri piacok reggel 6-tól 15 óráig.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak az orosz békefeltételek

origo.hu

Erre készül együtt Radics Gigi és Oláh Ibolya

borsonline.hu

Fájni kezdtek a lábai, már járni sem tud a 14 éves élsportoló, Bogi

hirtv.hu

Hajléktalant gyilkolhattak meg Újszegeden

ripost.hu

Szörnyű fájdalmak gyötrik, 14 évesen már járni sem tud az élsportoló Bogi

vg.hu

Szemfényvesztés Kína extrém gazdasági növekedése

origo.hu

Megdöbbentő, miket akart egy férfi becsempészni Amerikába

travelo.hu

Fluoreszkált a velencei Canal Grande vize a Rialto hídnál

ripost.hu

Döbbenetes részletek Suhajda Szilárd kereséséről: a végsőkig küzdött

ripost.hu

Az anya sikolya törte meg a kórházi folyosó csendjét: fia a szeme láttára halt meg

ripost.hu

Legalább 119 ufó zuhant le a Földre, júniusban nyilvánosságra hozzák a bizonyítékokat

ripost.hu

Heti horoszkóp: a Nyilas és a Szűz kemény leckét kap, a Bak mindent boríthat

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megdöbbentő fordulat: hátulról szúrták le – így halt meg a Deák téri gyilkosság áldozata

INSIDER

Egy ország gyászolja Suhajda Szilárdot – képeken a csúcskísérlet

INSIDER

Már 4 év telt el a borzalmas Hableány-tragédia óta – Még mindig tart a rekord összegű kártérítési per – Galéria

INSIDER

Kozma atya: Pünkösd Isten ajándéka, a közös nyelv a bábeli zűrzavarban

INSIDER

Mesterséges intelligencia segítségével hamarabb felismerhetőek a depressziós tünetek

INSIDER

Van egy jó hírünk azoknak, akik most mentek szabira

INSIDER

Novák Katalin: a békességet a szabadsággal táplált szeretet tudja megalapozni

INSIDER

Heves zivatarok: 12 vármegyére adtak ki riasztást