Létrehozva: 2020.12.03.

Mentős diszpécser lett az Operaház magánénekese

Önkéntes diszpécsernek állt Bernáth Éva. A Magyar Állami Operaház fiatal magánénekese. Az Országos Mentőszolgálatnál telefonon hív fel olyan embereket, akik Covid-19 tesztre várnak. A művésznő maximálisan átérzi az emberek keserveit, ugyanis ő is pokoli kínokat élt át, amikor elkapta a koronavírust.

Amikor a Magyar Állami Operaházban felmerült, hogy önkéntesként a művészek is besegíthetnek az Országos Mentőszolgálat munkájába, sokan úgy érezték, ott a helyük. Bernáth Éva erről a különleges munkáról és arról is beszélt a Ripost-nak, hogy őt mennyire megviselte a koronavírus-fertőzés.

A tesztre jelentkezők már októberben hallhatták a művésznő csodás hangját Fotó: Bernáth Éva Facebook oldala, az OMSZ jóváhagyásával

„A mi feladatunk, hogy a háziorvosok által leadott listán szereplő embereket felhívjuk telefonon. Ők mindannyian arra várnak, hogy levegyék a mintát a covid-teszthez, nekünk kell időpontot egyeztetnünk velük.”

„Iszonyú nehéz megélni, ha hallom, hogy rosszul van”

„Sokan nagyon félnek a teszttől, így a saját tapasztalatomat felhozva igyekszem őket megnyugtatni, hogy nem jár fájdalommal, csak egy gyorsan múló, kellemetlen érzés a mintalevétel” – mondta lapunknak Bernáth Éva. „Iszonyú nehéz megélni, amikor a vonal végén azt hallod, hogy valaki nagyon rosszul van. Érzem a hangján a félelmet és hogy segítségre vágyik. Rá kellett készülnöm minden hívásra, mert ilyen esetekben újra átéltem, amin keresztülmentem. Mégis lelki támaszt szeretnék nyújtani a bajba jutottaknak.”

Fotó: Berecz Valter, Magyar Állami Operaház

Bernáth Éva azt tanulta a szüleitől, hogy akkor is segítsen, ha csak egy tál ételük van, hiszen azt is meg lehet osztani.

„Szüleimtől mindig is ezt a segítő mintát láttam és tanulhattam el. Mohácsi lány vagyok, olyan helyen nőttem fel, ahol sokat jelent még a jószomszédi viszony, az egymásra figyelés.”

Évát őszinte büszkeséggel tölti el, hogy a tánckar, a zenekar, az énekkar, a színpadi háttértárak, a játékmesterek, a műszakosok, és a titkárság munkatársai közül is annyi a jelentkező, hogy egymás elől kapkodják el az időpontokat.

„Olyan volt, mintha széttörték volna a testem”

Bernáth Éva maga is átélte a koronavírus-fertőzést, ráadásul igen súlyos tünetekkel.

„Szeptember 11-én iszonyú fejfájással kezdődött, majd bedugult az orrom, elvesztettem a szaglásom, nem éreztem az ízeket. Másnap már a lélegzés is nehezemre esett. Úgy éreztem, a tüdőkapacitásom a felére esett vissza, a szívemet is megviselte a betegség. Olyan volt, mintha széttörték volna a testem. Ilyen gyenge még életemben soha nem voltam. Még egy egyszerű leves megfőzése is öt órámba telt, egy banánt negyedórán át pucoltam. Két méterre volt tőlem a telefonom, de fogalmam sem volt, hogyan fogok odáig eljutni” – idézte fel az iszonyú pillanatokat a művésznő.

Türelemre és hálára tanított a covid

„Én minden kudarcról vagy betegségről bátran merek beszélni, nem mélabúsan, hanem arra gondolva, hogy történt, ami történt, nehéz és esetleg rossz volt, de ez is tanított valamire. A szemléletmód itt a fontos: értékelni és elfogadni, ami van, és nem amiatt sírni, ami nincs. Abból nehéz újraépítkezni. Elég aktív ember vagyok és a covid előtt eléggé önmagam hajcsára voltam. Minden munkában, feladatban, még egy takarításban vagy vacsorafőzésben is képes voltam túlhajszolni, túlvállalni magam. Emiatt sokszor kizsigereltem a szervezetemet. A covid arra is megtanított, hogy másként is megélhessem a személyiségemben rejlő aktivitást: szeretettel, türelemmel forduljak magam felé. Ez egy óriási élettanítás.

 

Más művészek is jelentkeztek

Bernáth Éva kollégája, Rezsnyák Róbert is jelentkezett önkéntes diszpécsernek, ám ő még nem került sorra. Rezsnyák Róbert, a Magyar Állami Operaház magánénekese Fotó: Nánási Tamás „Aki művészettel foglalkozik, az érzékeny, és ha módja van rá, akkor segít. Vagy úgy, hogy ő találja ki, hogyan, vagy mások felkérésére, de próbálunk segíteni, ahol csak megtehetjük” – mondta a Ripost-nak Rezsnyák Róbert operaénekes. „Tavaly például az Operaház gördülő turnéjának keretén belül Bernáth Éva kollégám szervezésében Böjte Csaba egyik segítő házánál, Déván léptünk fel és elmondhatom, legalább annyi jót kaptunk az ott lévőktől, mint amit mi segítettünk. Fantasztikus és felemelő látni, hogy amit teszünk, az valakinek jólesik, fontos – mint most a járvány elleni védekezés.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

Kitálalt az uralkodó bizalmasa: ilyen volt valójában II. Erzsébet királynő

hirtv.hu

Magyar Péter barátnőjének elszólása miatt vizsgálatot indít a Szuverenitásvédelmi Hivatal

metropol.hu

Dárdai fiának súlyos döntést kell meghoznia: mi lesz a magyar válogatott új sztárjával?

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek bőséget hoz a Bika hava

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Tart a Gulácsi-mágia, milliárdokat érhet a magyar kapus visszatérése

ripost.hu

Senkinek sem kell Zámbó Jimmy egykori nyaralója, drasztikus lépésre szánta rá magát a család

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek

INSIDER

Csekkold le most, hogy be vagy-e jelentve!

INSIDER

Meddig tart még ki a rossz idő? Pokoli híreink vannak a következő napokra