Létrehozva: 2020.12.21.

Halpiaci körkép – A legtöbben pontyot vagy harcsát vesznek

Karácsonykor a magyarok ünnepi asztaláról semmiképp sem hiányozhat a hal. A Ripost körbenézett a piacokon és azt láttuk, hogy óriási a választék. Ha valaki jó áron, garantáltan egészséges, jó minőséget akar, érdemes magyar halat hazavinni.

Év közben még a csirke és a sertés, karácsonykor azonban már a hal a sláger a magyarok körében. Lassan talán már nemcsak az ünnepi asztalra kerül belőle, hiszen évről évre nő a halfogyasztás: mára 6,7 kg-ot eszünk meg belőle egy évben fejenként, ám ez még mindig jóval kevesebb, mint az európai átlag – adott tájékoztatást nemrég Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-Hal) szóvivője.

Fotó: Ripost

Mivel azonban egy meglehetősen egészséges ételről van szó, hiszen kevés benne a koleszterin, de bővelkedik ásványi anyagokban, valamint vitaminokban, érdemes lenne minél többet fogyasztani belőle. Ehhez pedig minden adva van, hiszen itthon csak idén 14,5 ezer tonna pontyot és mintegy ezer tonna harcsát halásznak le, az árak pedig tavaly óta nem változtak.

Fotó: Ripost

„Karácsonykor az egész éves halfogyasztás mintegy 30-35 százaléka fogy el”– mondta el Lévai Ferenc. A MA-Hal közleményéből kiderül az is: a karácsonyi forgalom 65 százalékát a ponty adja, ebből 2019-ben több, mint 18 ezer tonnát rendeltek. A Ripost által megkérdezett halárusok az idei évre vonatkozóan is ugyanezt támasztották alá: a legkeresettebb a ponty és a harcsa a vásárlók körében, de egyre többen érdeklődnek az afrikai harcsa és a pisztráng iránt is.

Az árak pedig valóban hasonlóak, mint tavaly. Budapest három fő piacán néztünk körbe: a Vámház körúti vásárcsarnokban, a Lehel téri csarnokban és a Fény utcai piacon.

Fotó: Ripost

Az élő ponty kilója átlagosan 1200- 1300 forint, filét és szeletet kb. 2000 forintért tudunk venni. A Lehel piacon a pontyszelet kilója 2100 Forint.

Fotó: Ripost

Az élő harcsa kilója már drágább: 2800 forint, ha filét szeretnénk azért 5800 forintot, szeletért pedig 5400 forintot kell fizetni. Az afrikai harcsa kilója 3000- 3500 forint körül mozog, a szürke harcsáé pedig 6500 forint. A Fény utcai piacon 3890 forintért kínálták az afrikai harcsa kilóját.

Fotó: Ripost

A tengeri halak közül még mindig a lazac a legkeresettebb : ennek kilóját most 5800- 6500 forint körüli árakon tudjuk megvenni. A Vámház körúti vásárcsarnokban 6500 forintért árulták a lazacfilé kilóját.

Így készül az igazi harcsapaprikás

Pörköltalapot készítünk: ehhez a felaprított vöröshagymát kevés zsíron megdinszteljük, majd hozzáadjuk az aprított fokhagymát is. Meghintjük a fűszerpaprikával, alaposan elkeverjük, hogy a fűszer felolvadjon a zsírban. Ezután mehet hozzá a kis kockára vágott paradicsom és paprika, amit sózunk, borsozunk. Legalább fél órán át kis lángon főzzük.

Fotó: mindmegette.hu

Ezután rátesszük a felkockázott harcsát, és felöntjük kevés vízzel, óvatosan összeforgatjuk, majd pároljuk fedő alatt kb. 20 percig. A lisztet a tejfölben simára keverjük, majd behabarjuk vele a harcsánkat, összeforraljuk. Hagyományosan túrós csuszával tálaljuk.

Hozzávalók:

1kg harcsafilé

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 teáskanál fűszerpaprika

2 darab paradicsom

1 darab paprika

1 evőkanál zsír

1 evőkanál liszt

2 dl tejföl

só, bors

Forrás:

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek