Létrehozva: 2020.12.08.

Gulyás: koronavírus-járvány idején a pénzügyi támogatásokat nem szabad semmilyen feltételhez kötni

A Miniszterelnökség vezetője szerint Karácsony Gergely főpolgármester gyengíteni akarja a magyar álláspontot az európai uniós költségvetés és gazdasági újraindítási alap vitájában. Gulyás Gergely ezt példátlannak nevezte az MTI-nek kedden nyilatkozva.

Az EU-s költségvetés és gazdasági újraindítási alap vitájában a magyar álláspont világos, eszerint a koronavírus-járvány idején a pénzügyi támogatásokat nem szabad semmilyen feltételhez kötni, a pénzt az összes tagállamnak, de különösen a leginkább rászorulóknak azonnal ki kell fizetni – nyilatkozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI-nek.

Minden egyéb „felesleges bevándorlási és gendervitának” nincs most itt az ideje – ezeket később is meg lehet vívni -, a segítséget kell eljuttatni a rászoruló országokhoz – tette hozzá a miniszter.

A Miniszterelnökség vezetője szerint Karácsony Gergely főpolgármester gyengíteni akarja a magyar álláspontot az európai uniós költségvetés és gazdasági újraindítási alap vitájában. Gulyás Gergely ezt példátlannak nevezte az MTI-nek kedden nyilatkozva.

Gulyás Gergely Fotó: MTI

Közölte: a kormány érti ugyan a pártpolitikai vitákat – azok fontos részét is képezik a demokratikus közéletnek -, de az mégiscsak példátlan, hogy Budapest főpolgármestere a magyar álláspontot gyengíteni akarja, és „miközben az európai és magyar érdekeket egyaránt képviselve küzdünk Brüsszelben, aközben hátulról is golyókra számíthatunk a főpolgármestertől”.

Gulyás Gergely üdvösnek tartaná, ha Karácsony Gergely felismerné, hogy hol van tere a belpolitikai vitáknak és hol lenne szükség egységes kiállásra a nemzeti érdekek mellett.

A miniszter nyilatkozatával arra reagált, hogy Karácsony Gergely budapesti és Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester előző nap közölte: az EU vezetőihez fordult levélben 249 magyar és lengyel önkormányzat azt javasolva, hogy ha a magyar és a lengyel kormány részvétele nélkül jönne létre az európai helyreállítási alap, akkor az EU nyisson meg egy pályázati lehetőséget a magyar és a lengyel önkormányzatoknak.

Az uniós források ügyében a költségvetési és a jogállamisági kérdéskört nem szabad összekeverni, ezt az álláspontot egyértelműen megerősítem – mondta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden Varsóban.

Újabb uniós csúcstalálkozóra lehet szükség a költségvetés ügyében – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, megismételve, hogy tartja magát az Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen elfogadott budapesti nyilatkozathoz. Morawiecki újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az uniós források ügyében a költségvetési és a jogállamisági kérdéskört nem szabad „összekeverni”. „Ezt az álláspontot egyértelműen megerősítem” – tette hozzá. Lehetségesnek vélte, hogy a költségvetés ügyében az e heti uniós csúcstalálkozó után egy újabb állam- és kormányfői értekezletre lesz szükség. „Készülünk arra, hogy a tárgyalások, megbeszélések hosszú hónapjai következhetnek” – jelentette ki. Arra a kérdésre, számol-e azzal, hogy a helyreállítási alapot 25 uniós tagállam részvételére szűkítenék, Morawiecki úgy válaszolt, hogy „különféle lehetőségekkel számol”. Aláhúzta: Lengyelország és Magyarország álláspontja a keretköltségvetés és helyreállítási alap kérdésében egységes. Hozzátette: tartja magát az Orbán Viktor miniszterelnökkel aláírt budapesti nyilatkozathoz. – Szinte naponta tárgyalok a magyar miniszterelnökkel, de a soros német elnökséggel is – mondta. Kiemelte: ezen egyeztetések ténye „mit sem változtat” azon az állásponton, amelyet Lengyelország az uniós alapszerződésnek a jogállamiságról szóló 7. cikke, valamint az uniós eszközök lehívásának feltételrendszere közötti „demarkációs vonalra, teljes elválasztására” vonatkozóan megfogalmazott.  

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt sokan várták: visszatér Magyarországra az egyik kedvenc divatáruházlánc

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

life.hu

Mókusszerűvé vált Jennifer Aniston arca: plasztikai sebész magyarázza el az okokat

magyarnemzet.hu

Gulácsi előtt most ezért fejet hajthat a Bundesliga összes kapusa + videó

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Felforr a levegő Tolvai Reni merész fotójától, melltartóra vetkőzött

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Döbbenetes felfedezés: baktériumok lehetnek a reggeli kávédban

INSIDER

Időjárás: Ebben nem lesz köszönet, jégesővel csap le itt a hirtelen lehűlés!

INSIDER

„Meg kellett szülnöm a halott fiamat” – Halálos kórral küzd Dia, a négygyermekes anyuka

INSIDER

Ez már több, mint szájkarate, egymásnak feszül a két atomhatalom