Létrehozva: 2020.12.10.

Az idősek vásárlási sávjának felfüggesztését kérik a kereskedelmi szervezetek

A szakemverek a vásárlási sáv átmeneti szüneteltetését szorgalmazzák az adventi időszakra.

A hazai kereskedelmi vállalkozások szakmai, érdekképviseleti szervezetei a 65 év felettiek számára fenntartott vásárlási idősáv átmeneti szüneteltetését szorgalmazzák az adventi időszakra.

Érvelésük szerint ezzel enyhíthető lenne az ünnepek előtt jellemző zsúfoltság az üzletekben, ami a legnagyobb forgalmú hetekben segítheti a járvány terjedésével szembeni védekezést. A kormány az ügyben kikéri az intézkedést kezdeményező Idősügyi Tanács állásfoglalását.

A járvány lassítását és az idősek védelmét szolgáló lépésként 2020. november 24-étől minden hétköznapon 9 és 11, hétvégén pedig 8 és 10 óra között csak 65 év felettiek léphetnek be az élelmiszerüzletekbe, drogériák és gyógyszertárakba.

Fotó: Máté Krisztián/Ripost

A karácsonyi időszak a bevásárlások legintenzívebb néhány hete a magyar családok számára, ilyenkor kiemelkedő az üzletek látogatottsága. A kereskedelemi szervezetek úgy vélik, az idősek vásárlási sávjának ideiglenes feloldásával elkerülhető, mérsékelhető a védekezést megnehezítő szintű zsúfoltság a boltokban, áruházakban. A javaslat szerint a családok könnyebben, gyorsabban, rugalmasabban intézhetik így a bevásárlásokat, a kevesebb sorban állás nagyobb biztonságot is jelent a járványhelyzetben.

A kormány az idősek vásárlási sávjának esetleges módosításáról egyeztet az intézkedést kezdeményező Idősügyi Tanáccsal. A leginkább veszélyeztetett 65 év felettieknek vásárlásaikat mindenképpen érdemes családi, közösségi segítségre, vagy az egyre szélesebb körben rendelkezésre álló online lehetőségekre támaszkodva megoldaniuk.

5415 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 265 003 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 171 többségében idős, krónikus beteg, így a halálos áldozatok száma 6451 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 77 362 fő, az aktív fertőzöttek száma 181 190. Az aktív fertőzöttek 19%-a, a halálos áldozatok 21%-a, a gyógyultak 23%-a budapesti. 7869 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 645-en vannak lélegeztetőgépen.

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, továbbra is a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme a cél. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónapig meghosszabbít, tehát január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés. A karácsonyi ünnepekre vonatkozó szabályokról december 21-én lesz döntés. A kormány minden lehetséges külföldi vakcináról tárgyal, és elindult a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlap, ahol már lehet jelezni az igényeket a védőoltásra. A nyugdíjasokat Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos levélben is tájékoztatja a regisztráció lehetőségéről, ők pedig a levélhez mellékelt adatlap kitöltésével és visszaküldésével jelezhetik igényüket a koronavírus elleni oltásra. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz. Ha meglesz a megfelelő és a hatóságok által engedélyezett vakcina, akkor a védőoltások beadása az Oltási terv szerint zajlik majd, elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók, erre a célra már kijelölték azt a 25 kórházat, ahol majd megtörténhet az egészségügyi dolgozók védőoltása. A vártnál alacsonyabb részvétel mellett és alacsony fertőzöttséggel zárult a célzott csoportos tesztelés első és második köre a bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális és egészségügyi dolgozók körében. Az első körben 181 506-an teszteltették magukat, közülük 2,44%-nak lett pozitív a mintája. A második körben 186 143-an éltek a lehetőséggel, és csak 1,9%-uk bizonyult pozitívnak. A célzott csoportos gyorstesztek száma hozzáadódott a honlapon látható mintavételi adatokhoz. A gyorstesztelés most a kormányhivatalok és járási hivatalok dolgozóival folytatódik. Az egészségügyi és szociális dolgozók tesztelése szintén folytatódik, ez esetben az intézmények maguk szervezik a tesztelést, amelyhez a kormányhivatalok biztosítják a gyorsteszteket. Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Igazolásminta: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kijarasi-tilalom-alatti-munkavegzesrol-szolo-igazolas-letoltheto-igazolas-minta Az élelmiszerüzletekben, patikákban, drogériákban hétköznapokon 9 és 11 óra, hétvégén 8 és 10 óra között működik az idősek védett vásárlási idősávja, amikor csak a 65 év felettiek léphetnek az üzletekbe. Emellett azonban fontos tudni, hogy az idősek a védett vásárlási idősávon kívüli, más időpontban is vásárolhatnak.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

metropol.hu

Benkő László fia megvédte az Omega Testamentumot

hirtv.hu

Most minden szem Iránra szegeződik: válaszcsapásától kitörhet a harmadik világháború + videó

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

mandiner.hu

A spanyolok szerint Magyarország már nem tartozik Európához

origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

travelo.hu

Hamarosan ennél az elbűvölő olasz tónál is fizetnünk kell, ha látni akarjuk

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

Idő előtt kiderült a Házasság első látásra egyik párjának döntése

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

"Éjszakai sötétség volt délután háromkor" – SMA Tomika és szülei így vészelték át az apokaliptikus vihart Dubajban

INSIDER

Nem fogsz örülni: mutatjuk, milyen hatással lesz a szervezetedre a közelgő telihold

INSIDER

A Nobel-díjas Krausz Ferenc is kitöltötte a zöld-párbeszéd kérdőívet

INSIDER

Orbán Viktor: Mi a béke pártján állunk