Létrehozva: 2020.12.16.

A koronavírus új mutációja ellen is véd a vakcina, regisztráljunk minél többen

A covid-19 új, mutálódott, a korábbinál gyorsabban terjedő változata bukkant fel Angliában, jelentette be hétfőn este az angol egészségügyi miniszter. Mint a Ripost megtudta, magyar szakemberek is kutatják a mutáns vírust. Dr. Rusvai Miklós egyetemi tanár, víruskutató nyugalomra int: a vakcina ez ellen is védelmet ad.

Szigorúbb korlátozásokat vezettek be Angliában a fővárosra, Essex egyes részeire és Hertfordshire területére, mivel itt terjed leginkább a koronavírusnak egy új mutánsa – jelentette be Matt Hancock egészségügyi miniszter hétfőn este.

Matt Hancock

Hozzátette: bár az új mutáns a korábbinál gyorsabban terjed, nincs arra adat, hogy súlyosabb betegséget okozna vagy ellenállna az oltásnak. Mindenesetre a kormány tudósai vizsgálják.

Bár az utazást jelentősen korlátozzák az európai országok, a kereskedelmi és családi kapcsolatok miatt feltételezhető, hogy nálunk is felbukkan az új mutáns.

„Nálunk is megtörténik az izolált vírusoknak a genetikai elemzése, de nincs tudomásom róla, hogy ezt a dél-angliai mutánst bárkiben is kimutatták volna” – tájékoztatta a Ripost-ot dr. Rusvai Miklós egyetemi tanár, víruskutató.

„Az eddigi adatok szerint ez a mutáció ugyanolyan módon terjed és produkál tüneteket, mint a korábban ismert koronavírus, de a vakcina hatásos ellene. A vírus tulajdonságait a genetikai anyag vizsgálatával határozzák meg. Egy hasonlattal élve: ha megvizsgálom 15 ember genetikai anyagát, nem kell megnéznem, hogy kék vagy barna a szeme, tudni fogom. A genetikai anyag vizsgálatából következtetni tudunk a vírus tulajdonságaira.”

Ugyanígy állapították meg az új vírusmutáns fertőzőképességét, valamint azt, hogy az eddig forgalomban lévő vakcinák hatnak- e ellene.

„Minden eddigi eredmény arra utal, hogy a vakcina hatékony lesz a mutáns vírus ellen is, de egyelőre még nem is találkoztunk vele Magyarországon” – nyugtatott meg a professzor.

Az oltás jelent igazi védelmet

Fontos, hogy mindenki regisztráljon, aki kéri az ingyenes oltást koronavírus ellen, és hogy minél többen beoltassák magunkat, mert ez jelenti a valódi győzelmet a járvány felett. Az interneten bárki regisztrálhat. A nyugdíjasok levelet is kapnak és ingyenesen visszaküldhetik írásbeli jelentkezésüket. A feliratkozás nem jár kötelezettséggel, de jelzi, hányan szeretnének oltásban részesülni.

Kérdések és válaszok az új koronavírus-törzsről

Az angliai bejelentés nyomán a Mirror összeszedte a legfontosabb kérdéseket és válaszokat az új mutációval kapcsolatban. * Hogyan mutálódnak a vírusok? A mutáció természetes folyamat, ami minden vírusnál bekövetkezik. * Mit nevezünk mutációnak? Amikor a vírus szaporodik, néha kicsit változik, ezeket a változásokat nevezzük „mutációknak”. Az új mutációt az eredeti vírus „variánsának” is nevezik. * Milyen gyorsan mutálódnak a vírusok? Egyesek gyorsan, mások lassabban. A SARS-CoV-2 – a COVID-19 betegséget okozó vírus – lassabban változik, mint például a HIV vagy az influenza. Ez részben annak köszönhető, hogy a SARS-CoV-2 kijavítja a hibákat, amikor másolja magát. * Mennyire kell aggódnunk a mutációk miatt? A legtöbb változás alig vagy egyáltalán nem befolyásolja a vírus tulajdonságait. A meglévő vakcinák a kutatások szerint védenek a mutációktól is. * Miért terjed gyorsabban az új mutáció? Mert még nem találkozott vele a szervezetünk.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Lesújtó hírt kaptunk: elhunyt a válogatott labdarúgó

hirtv.hu

A Ruszwurm Kft. szerint folyamatosan fizetik az I. kerületi önkormányzatnak a használati díjat + videó

ripost.hu

Felforr a levegő Tolvai Reni merész fotójától, melltartóra vetkőzött

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

travelo.hu

Magyar fotós készített bravúros képeket az Etna füstölgő krátere felett

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Rettenetes dolog történt Tóth Gabival, figyelmeztetést adott ki az énekesnő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Bőnyi iskolai dráma: sokkot kapott a késelő kislány apja - Videó

INSIDER

Döbbenetes felfedezés: baktériumok lehetnek a reggeli kávédban

INSIDER

Időjárás: Ebben nem lesz köszönet, jégesővel csap le itt a hirtelen lehűlés!

INSIDER

„Meg kellett szülnöm a halott fiamat” – Halálos kórral küzd Dia, a négygyermekes anyuka