Létrehozva: 2020.11.20.

Szijjártó: újabb egymillió favipiravir érkezik Kínából a jövő héten

Fontos az együttműködés Kínával a koronavírus-járvány elleni védekezésben.

A koronavírus-fertőzöttek kezelésében alkalmazott favipiravirből újabb egymillió tabletta érkezik Kínából Magyarországra a jövő héten, így 2,8 millióra nő a Kínából importált ilyen hatóanyagú tabletták száma – nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter, miután Vang Ji kínai külügyminiszterrel telefonon tárgyalt.

Szijjártó Péter kiemelte: fontos az együttműködés Kínával a koronavírus-járvány elleni védekezésben.

Magyarország a koronavírus ellen vakcinát fejlesztő mindhárom kínai céggel szoros kapcsolatban áll, a vállalatok hamarosan elküldik a dokumentációt, amely alapján a magyar egészségügyi hatóságok eldöntik, engedélyezik-e az oltóanyag használatát az országban – közölte a miniszter.

Mumbai, 2020. június 23.
Eladó mutatja a Glenmark gyógyszergyártó cég Favipiravir nevû készítményét egy mumbai gyógyszertárban 2020. június 23-án. Az indiai gyógyszerfelügyelet által engedélyezett Favipiravirt az enyhe vagy közepes tünetek enyhítésére kezelésére ajánlják koronavírusos betegeknél.
MTI/EPA/Divjakant Szolanki

Hozzátette: az export engedélyeztetése már folyamatban van, ha a magyar laboratóriumi vizsgálatok kedvezőek lesznek, fél-egy millió kínai vakcina érkezhet a következő hónapokban Magyarországra.

A miniszter a két ország közötti gazdasági együttműködéssel kapcsolatban kiemelte: tizennyolc százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom Magyarország és Kína között az elmúlt nyolc hónapban, ez időszak alatt Magyarország Kínával növelte a legnagyobb mértékben kereskedelmi kapcsolatait.

Az elmúlt hónapokban öt kínai beruházást – Lenovo, Huawei, Chervon Auto, Shenzhen Kedali, Semcorp – jelentettek be 100 milliárd forint értékben. A beruházások kétezer új munkahelyet hoznak létre Magyarországon – tudatta.

Hozzáfűzte: van még komoly beruházási szándék Kínából, amelyekért versenyez Magyarország.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: „a kiegyensúlyozott, kölcsönös tiszteleten alapuló, józan észre alapozó politikai kapcsolatoknak egyértelműen megvan az eredménye: Közép-Európában a legtöbb kínai high-tech beruházás Magyarországra jött, és itt hozták létre a legtöbb munkahelyet”.

Ismét bebizonyosodott, hogy a keleti nyitás politikája helyes volt – hangsúlyozta a miniszter.

 

A második orosz vakcinával, az EpiVacCoronával beoltott összes önkéntesnél kimutatták az antitesteket – közölte az oltóanyagot kifejlesztő novoszibirszki Vektor kutatóközpont az Interfax hírügynökséggel.

A klinikai kutatások szerint az antitesteket kimutatták az EpiVacCorona vakcinával immunizált önkéntesek 100 százalékánál. A sejtes immunválaszt illetően már megjegyeztük, hogy az EpiVacCorona vakcinával oltott önkéntesek többségénél az oltás után kifejezett specifikus T-sejtes immunválasz beindulását figyelték meg – olvasható a kutatóközpont közleményében. A tömeges tesztelés fázisába csak ezen a héten került oltóanyag által nyújtott védelem hatékonyságát csak a posztregisztrációs vizsgálatok előzetes és végleges következtetéseinek levonása után lehet értékelni. A kutatóközpont szerint az eddigi tesztelés során mellékhatások nem jelentkeztek, csak hat önkéntes panaszkodott az oltás helyén fellépő, múló fájdalomra. A Vektor közölte, hogy az év végéig 50 ezer adag vakcinát fog kibocsátani, és hogy eddig 25 ezer dózist gyártott le. A tömeggyártás várhatóan jövőre indul be. Korábbi tájékoztatás szerint. Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 24 318-cal 2 039 926-ra emelkedett a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint. A napi növekmény először lépte át a 24 ezret. A reprodukciós ráta 1,01, a terjedés mértéke 1,2 százalékos, az új esetek 24,4 százaléka tünetmentes. Az aktív esetek száma az elmúlt egy nap alatt 901-gyel 453 201-re csökkent, a halálos áldozatoké 461-gyel 35 311-re, a felépülteké pedig 24 758-cal 1 551 414-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 71,2 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 596 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 470 831 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.A RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint a Rusal alumíniumipari vállalat hét uráli és szibériai városban – Kransznoturjinszkban, Acsinszkban, Bogucsaniban, Selehovban, Bratszkban, Tajsetben és Szajanogorszkban – épített fel a saját költségén 60-120 férőhelyes, a Covid-19 kezelésére alkalmas kórházakat. Az intézmények a regionális közegészségügyi rendszer részévé válnak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Telegdy-Kapás Boglárka teljesen összeomlott

origo.hu

Itt van Oroszország döbbenetes válasza az atomfenyegetésre

borsonline.hu

„Ilyen helyzetben pofont kapni..." - Kökény Dani menedzsere az internetről értesült, hogy az énekes dobta őt

mandiner.hu

Németországban felismerték: hatalmasat tévedtek a magyarokkal kapcsolatban

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

hirtv.hu

Paláver - Magyar Péter megjelent provokálni Szentkirályi Alexandra standjánál + videó

origo.hu

Zelenszkij ezzel a gátlástalan trükkel akarja kirobbantani a harmadik világháborút

astronet.hu

Ennek a 4 csillajegynek beteljesülést hoz a Skorpió telihold

ripost.hu

Fogadjunk, hogy rájuk sem ismersz! Így néznek ki a Farm, ahol élünk sztárjai ma – galéria

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Dráma Szegeden: vezetés közben lett rosszul a buszsofőr, kollégái élesztették újra

INSIDER

Európai-színvonalú húsüzem látja el az országot

INSIDER

Összetörten zokogott az édesanyja: horrorbalesetben hunyt el Ferenc Fülöpházánál

INSIDER

Azt hitték, hogy csak lusta a tesiórákon, kiderült, hogy rákos a magyar lány