1 éve

Rabeja elhagyta az intenzív osztályt

Épségben, negatív koronavírus teszttel tért haza Bangladesből a magyar orvoscsapat. dr. Csókay András és csapata járványhelyzetben is teljesítette a missziót: megműtötték Rabeját. A kislány már a szülei és testvérei mellett lábadozik.

A Cselekvés Alapítvány orvoscsapata a hétvégén hazautazott Bangladesből.

„Mindannyian egészségesek vagyunk, az 5. szűrés is megtörtént. Köszönjük a bangladesi barátainknak, hogy vigyáztak ránk, és önöknek, hogy ennyi kilométerről is küldik felénk lelki támogatásukat, jókívánságaikat” jelentkezett be hazafele jövet a dubaji repülőtérről az orvoscsapat.

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

Cselekvés Alapítvány (@cselekves) által megosztott bejegyzés,

A stáb igyekezett csökkenteni a veszélyeket, így egy minden részletre kiterjedő covid-19 protokollt dolgoztak ki és ahhoz tartották magukat végig. Szerencsére minden terv szerint zajlott.

Csókay és Pataky doktorok

Mint megtudtuk: a múlt héten végrehajtott koponya-helyreállító műtét után öt nappal Rabeja állapota jó, de a szövődmények továbbra is lehetségesek.

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

„Továbbra is kérjük lelki támogatásukat, hiszen a megoperált kislány jó műtéti eredménye még nem mondható ki, az első egy hónapban még plasztikai- és idegsebészeti szövődmények is lehetségesek„ – közölte a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány hazatérő orvoscsapata.

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Mint ahogy a Ripost megírta, dr. Csókay András idegsebész, dr. Csapody Marcell aneszteziológussal és dr. Pataki Gergely plasztikai sebésszel kiutazott Bangledesbe, mert a járványhelyzet miatt elhalasztott koponyacsontpótló műtét már halaszthatatlanná vált.

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

A csonthiány pótlásra azért volt nagy szükség, mert a kislány a sikeres rehabilitációnak köszönhetően nagyon mozgékony, ami balesetveszélyes helyzeteket idézhetne elő úgy, hogy a koponyát nem fedte mindenhol csont. Ezt a halaszthatatlan műtétet elvégezték, esélyt adva a kislánynak a teljes életre. Rabeja tegnap elhagyhatta az intenzív osztályt és visszaköltözhetett a családjához a kórházi szobába.

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

 

Közösen imádkoztak a műtét előtt

A műtét előtt Csókay imahátteret kért az emberektől, rengetegen támogatták itthonról imáikkal a magyar orvoscsapatot. Mint ahogy a szétválasztó műtét előtt, most is közösen imádkoztak a magyar katolikus és a bangladesi muszlim és hindu orvosok és a műtős személyzet. Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány Az orvosi bravúr mellett attól is különleges a bangladesi sziámi ikrek szétválasztása, hogy harmóniában zajlott az orvosi misszió, egymás vallását és kultúráját elfogadva küzdenek három éve az ikrekért.

 

Tovább folyik a lányok fejlesztése

A csapattal kiutazott Dakkába Császár Zsuzsanna, gyermekklinikai szakpszichológus is, aki felméri Rabeja és Rukia állapotát, megvizsgálja, mennyit fejlődtek és megtervezi a további fejlesztésüket. Zsuzsa nem utazott haza az orvoscsapattal, ott maradt a kinti kollégákkal konzultálni. Közösen döntik el, hogy miként folytassák a rehabilitációt.

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Ennek eredményéről novemberben a 10. Konduktív Nevelési Világkongresszuson számol be az alapítvány a szakmai közönségnek.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!