Létrehozva: 2020.11.17.

Novák Katalin: a világátlagnál sokkal többet költ Magyarország a családokra

Nem csupán anyagilag segíti a gyermekvállalást a kormány, hanem családbarát környezetet is próbál kialakítani – hangoztatta a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Magyarország Barátai Alapítvány online nemzetközi konferenciáján.

Novák Katalin angol nyelvű beszédében felidézte, hogy négy évtizede tart a népességfogyás Magyarországon, hasonlóan sok más európai országhoz. Nincs olyan állam a kontinensen, amelynek lakosságszáma szinten maradna a saját természetes reprodukciója által – jegyezte meg.

Tíz éve Magyarországon nagyon alacsony volt a termékenységi ráta, és kevesen házasodtak. A kormány azonban 2010 óta családbarát állam megteremtésére törekszik, aminek köszönhetően ezek a számok emelkedtek, miközben kevesebb lett az abortusz – hangoztatta.

Novák Katalin Facebook

A miniszter azt mondta, senkit nem akarnak meggyőzni arról, hogy gyermeke legyen; céljuk, hogy mindenki annyit vállaljon, amennyit szeretne. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy kevesebb baba születik, mint ahányat a fiatalok terveznek.

Nokák Katalin kiemelte: a kormány munkához kötötte a családtámogatásokat, ugyanakkor lehetővé tették, hogy az emberek „tisztes” munkához és fizetéshez jussanak. Míg korábban 11 százalék feletti volt a munkanélküliség, a koronavírus-járvány előtt már csak 4 százalék alatti. Alapelv, hangsúlyozta, hogy a családpolitika mindenkire kiterjedjen, ne csupán a szegényebb körülmények között élőkre. A magyar családtámogatási rendszer nagyon bőkezű: a bruttó hazai termék (GDP) csaknem 5 százalékát fordítják erre a célra, ami a világátlagnál sokkal nagyobb arány. A világon egyedülálló, hogy a legalább négy gyermeket vállaló anyáknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. A legtöbb gyermeknek ingyenes vagy kedvezményes étkezést biztosítanak a bölcsődében, az óvodában, és a tankönyvek sem kerülnek pénzbe a családoknak a közoktatásban – sorolta.

Kiemelte a babaváró támogatást, a bőkezű otthonteremtési programot, valamint felidézte, hogy jövőre – a járvány nyomán előálló gazdasági válság idején – megkezdik a 13. havi nyugdíj visszaépítését.

Éppen a rendkívüli jogrend miatt van az alkotmánymódosításra is szükség – mondta a Hír TV műsorában Novák Katalin. A miniszter szerint a mostani krízis rámutatott, lehetnek még olyan súlyos vagy még súlyosabb fenyegetések egy ország életében, mint a koronavírus-járvány. Vannak olyan kihívásai a korunknak, amelyekre az alaptörvény szintjén is reagálni kell. Másrészt azoktól a fenyegetésektől is meg kell védeni a magyar családokat, ami a házasságot és a gyermekeket is éri. Az olyan evidenciákat, mint hogy az édesanya nő, az édesapa pedig férfi, egyre többen kérdőjelezik meg – jelentette ki a miniszter, és hozzátette:

Eddig azt gondoltuk, ez olyan evidencia, mint hogy keleten kel fel a nap és nyugaton nyugszik.

Az most tény, hogy az, hogy egy édesanya nő, az édesapa férfi, az, hogy a házasság egy férfi és egy nő kölcsönös elhatározásán, szabad akaratán alapuló szeretetkapcsolat, melyek számunkra teljesen természetes dolgok, vagy azt, hogy egy kislánynak joga van ahhoz, hogy kislányként nőjön fel, egy fiúnak ahhoz, hogy fiúként, ezek ma olyan dolgok, amelyek a világ számos részén már nem természetesek, amit megkérdőjeleznek és mi ezért is szeretnénk egy ilyen szintű védelmet adni a magyar családoknak, hogy ez ne legyen Magyarországon és ne is lehessen kérdés. Ezek az evidens dolgok.

Nálunk nem az Alkotmány korlátozza a kormány politikáját, hanem az Alaptörvényt igazítják a kormány politikájához

– fogalmazott a miniszter. Szerinte néhány évvel ezelőtt még fel sem merült, hogy ezekkel a kérdésekkel hamarosan foglalkozni kell majd. A kormány a családok védelme érdekében döntött.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Óriási siker volt a magyar szépségkirálynő tánca Indiában

origo.hu

Drámai bejelentés: komoly lépésre szánta el magát Oroszország a NATO bővítése miatt

metropol.hu

Szoboszlainak megszakadt a szíve; durva átverés Liverpoolban

hirtv.hu

Üzentek a Fradi-ultrák Tordai Bencének

ripost.hu

"Ott kapaszkodott a szekrényen" – álmából ébresztette a szellem a kétéves soproni kislányt

magyarnemzet.hu

Ukrán fenyegetés: Ha elveszítjük az oroszokkal szemben a háborút, megszálljuk Magyarországot!

origo.hu

Bugyiban fotózták Stana Alexandrát

origo.hu

Így csökkentsük felére a kert költségeit ( hirdetés)

ripost.hu

Angyali üzenetet hoz a március: ez a 3 csillagjegy pénzhez jut

ripost.hu

"Anyám tönkretette az eljegyzésem, sosem fogok megbocsátani neki"

vg.hu

Hírlevelünk megkönnyíti a befektetői döntéshozatalt, gyorsjelentést nyújt az amerikai, európai és kínai piacokról

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Orosz-NATO-konfliktus: már most is lőnek britek oroszokra? A német kancellár elárulta az ukrajnai titkot

INSIDER

Jó híreket közölt a kormány a béremelésekkel kapcsolatban

INSIDER

Hétéves csúcson az illegális bevándorlás: 2015-óta több migráns érkezett Európába, mint Bulgária teljes lakossága

INSIDER

Te láttad már az óriási változást a boltok polcain? - videó

INSIDER

24 éves családapa a komorói horrorbaleset áldozata: duplán kaphatja meg büntetését a vétkes sofőr

INSIDER

"Félek elmenni mellette" - Hullarészeg, köpködő fantom terrorizál Jászberényben

INSIDER

Gázolás miatt késnek a Balatonra tartó vonatok

INSIDER

„Zolika annyira udvarias volt, hogy meghatódtam” – mondta Attila, aki egy kerékpárral lepi meg a számára ismeretlen családot