Létrehozva: 2020.11.16.

Müller Cecília: „semmi szükség a felvásárlásokra”

November 16-án, hétfőn is megtartotta sajtótájékoztatást az Operatív törzs.

Dr. Maruzsa Zoltán felsőoktatásért és Tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár a magyar oktatásban bekövetkezett változásokról mondott pár szót.

Kijelentette: 31 iskolában van rendkívüli szünet, 501 iskolában van digitális oktatás. Működnek a védelmi intézkedések az oktatási intézményekben. Az esetek 95 százalékában 1-5 fő közötti a fertőzöttek száma osztályonként. A fertőzött tanárok száma intézményenként 1-5 fő.

222 óvodában van rendkívüli szünet, ez az óvodák 7,5 százaléka.

Budapest, 2020. április 9.
A kormany.hu által közreadott képen Maruzsa Zoltán, az Emberi Erõforrások Minisztériuma köznevelésért felelõs államtitkára
MTI/kormany.hu

Az iskolák továbbra sem képeznek gócpontot. Jelenleg dolgoznak a hetenkénti tesztelés bevezetésén.

Indul az Oktatási Hivatal új informatikai szolgáltatása is, aminek a lényege, hogy a napi fertőzöttségi adatok az iskolák rendelkezésére állnak majd. Tovább fejlesztik a kréta rendszert, hogy azon belül is lehessen digitális tanórákat tartani.

Müller Cecília országos tisztifőorvos
Fotó: M1

Dr. Müller Cecília közölte: 6495 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Elhunyt 93 többségében idős, krónikus beteg. Az aktív fertőzöttek száma 110 256 fő. 34 010-en pedig már meggyógyultak. 7236 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 582-en vannak lélegeztetőgépen.

Kijelentette: Európa küzd a koronavírus-járvánnyal. Továbbra is bővülnek a laboratóriumi vizsgálatok száma. Magyarország elhelyezkedése európai viszonylatban napok óta nem változott. Fertőzöttségét tekintve a 11. helyen, még elhunytak tekintettében a 17. helyen áll az ország.

Helytelen adat jelent meg a reggeli közleményben az elvégzett laboratóriumi vizsgálatokkal kapcsolatban, ezt később javítani fogják.

Nem lehet megmondani kinél milyen lefolyású lesz a betegség, ezért be kell tartani az óvintézkedéseket.

A katonák is részt fognak venni egészségügyi intézmények munkavégzésében. Hétfői naptól kezdve 93 kórházban dolgoznak katonák. Immáron 6 szűrőbuszon végeznek teszteket, azok számára, akiknek a háziorvosa elrendelte.

Kihangsúlyozta, hogy a gyógyszertárak továbbra is nyitva tartanak és semmi szükség az indokolatlan gyógyszerek felhalmozására. Biztonságos és folyamatos az élelmiszerek ellátása is, azok felvásárlása sem szükséges.

Kiss Róbert rendőr alezredes
Fotó: MTI

Kiss Róbert alezredes elmondta: 901 személy ellen kellett intézkedni közterületen megszeget maszkviselés miatt. 210 személy szegte meg a tömegközlekedésen a szájmaszk viselést. Tizennégy vendéglátó helyet zártak be az elmúlt hétvégén, ebből tizenegy budapesti volt.

1500 személy szegte meg a hétvégén a kijárási korlátozást. Hétvégén 47 680 házi karantént ellenőriztek a rendőrök, ebből 3424 személyt online.

Mivel nem lehet tudni, hogy kinél milyen lefolyású lesz a megbetegedés, mindenkinek be kell tartania a védelmi intézkedéseket – mondta az Operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília.

Azt is elárulta mi a pontos feltétele annak, hogy egy elhunytat a koronavírus áldozatának minősítsenek.

„A kiállított dokumentumban minden esetben fel kell tüntetni a halál közvetlen okát, az elhunyt alap- és társbetegeségeit. Magyarországon mindenkit a koronavírusban elhunytak közé sorolnak, akinél bármikor regisztrálták a fertőzést laboratóriumi vizsgálattal. Az elhunytak 4-7 százalékánál semmilyen alap- vagy kísérő betegség nem lelhető fel, az ő esetükben a halál okaként a koronavírust jelölik meg” – ismertette.

Ez azt jelenti, hogy a koronavírus-járvány kezdete óta összesen elhunyt 3190 betegnek csupán a töredékének esetében biztos, hogy maga a koronavírus, és nem valamilyen alapbetegség okozta a halált.

Vasárnapra újabb 4238 magyar állampolgárnál igazolták a koronavírus-fertőzést, 107 beteg elhunyt a kormányzati tájékoztató oldal közlése szerint. Soha még ilyen sok – 28 715 darab -tesztet nem végeztek el egy nap alatt, ezek 14,76 százaléka bizonyult pozitívnak.

Elhunyt 107 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3097 főre emelkedett, 31 599 -en pedig már meggyógyultak a kormányzati tájékoztató oldal friss adatai szerint.

Az aktív fertőzöttek száma 106 265 fő.

Az aktív fertőzöttek 24 százaléka, az elhunytak 26 százaléka, a gyógyultak 27 százaléka budapesti.

7013 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 569-en vannak lélegeztetőgépen.

Rekordszámú, 28 715 tesztre került sor egy nap alatt, amelyek 14,76 százaléka bizonyult pozitívnak, ami még mindig több mint háromszorosa a WHO ajánlásának, ugyanakkor lényegesen kedvezőbb, mint az elmúlt napok 20 vagy akár 30 százalék fölötti pozitivitási aránya.

A 46. heti mérések szerint a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja Debrecenben emelkedő tendenciát mutat, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Székesfehérváron és Szolnokon pedig emelkedett – ismerteti a friss eredményeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján.

A koronavírus szennyvízben mért koncentrációja a 46. heti adatok alapján Debrecenben emelkedő tendenciát mutat, míg több városban, így Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Székesfehérváron és Szolnokon emelkedett.

A változás tendenciája többnyire stagnáló, a mérsékelt koncentrációt mutató településeken is – derül ki a friss adatokból.

A szennyvíz vizsgálata mindazokról információt szolgáltat, akik ürítik a kórokozó örökítőanyagát, a tünetekkel rendelkező fertőzöttek mellett, a tünetmentes és gyenge tünetes fertőzöttek számáról is – írja az NNK.

Az NNK vizsgálatai megerősítik, hogy a koronavírus jelenléte továbbra is elterjedt az ország egész területén.

A szennyvízvizsgálatok eredményei és a megnőtt pozitív esetszámok azt mutatják, hogy nagyon fontos továbbra is a fegyelmezett magatartás és a járványügyi szabályok betartása – figyelmeztet az NNK.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt tud szavazni az Év Kedvenc Tesitanára játék Hajdú-Bihar vármegyei jelöltjeire!

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyarországi akkumulátorgyár: most jelentették be, máris betelt az összes állás

life.hu

Mókusszerűvé vált Jennifer Aniston arca: plasztikai sebész magyarázza el az okokat

vg.hu

Rendkívüli bejelentés: újabb váratlan üzemanyagár-csökkenés jön napokon belül

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

travelo.hu

Ritka virág bontotta ki szirmait a Dél-Mezőföldön

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria