Létrehozva: 2020.11.25.

Bakondi: idén eddig 35 ezren próbáltak átjutni a határon illegálisan

Idén eddig több mint 35 300 migráns próbált illegálisan átjutni a magyar határon, ami a 2019-es adatok több mint kétszerese – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi György az M1-en elmondta: eddig 387 embercsempészt fogtak el, akik a nyugatra tartó illegális migránsokat segítették; ez több mint az elmúlt három évben elfogottak összesített száma.

Hozzátette, a határon való átjutási kísérletek „komoly nyomás” alatt tartják a rendvédelmi erőket. Ugyanakkor a politikai nyomás is folyamatos 2015 óta, de ez különösen idén erősödött fel.

Bakondi György szerint politikai szándék áll annak hátterében, hogy a migránsok folyamatosan Európába érkezzenek, és ennek az a célja, hogy megtörje a nemzetállamokat.

Fotó: pannon rtv

„A magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza azokat az elgondolásokat, amelyek veszélyt jelentenek a magyar emberekre, amelyek ellentétesek a magyar emberek akaratával, legyen szó betelepítési kvótáról, legyen szó belépési csatornák nyitásáról, legyen szó a határőrizet akadályozásáról” – hangsúlyozta.

Bakondi György a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, új jelenség, hogy a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetekre egyre több migráns érkezik, 2019-cel összehasonlítva idén tízszer annyian érkeztek. Mivel nem lehet őket a szigeteken tartani, előbb-utóbb megkezdődik az átszállításuk a kontinensre – közölte. Hozzátette, hogy hasonló a helyzet Olaszországban, és „intenzív növekedést jelez” a balkáni útvonalon érkezők száma is.

Röszkénél, Hercegszántónál, Csanádpalotánál, Domaszék térségében és Lőkösházán is migránsokat tartóztattak fel a határmentén szolgáló rendőrök kedd éjjel, összesen 62-en akadt fent az ellenőrzésen. Annak ellenére és tucatjával próbálnak illegálisan bejutni az országba, hogy az idő egyre hidegebb, nem szűnik a migrációs nyomás.

Voltak, akik kamionokat szállító vonaton, mások gyalogosan érkeztek. A rendőrök – miután a migránsok egyike sem tudta magát igazolni – visszakísérték őket a határzárhoz.

A Devecseri Rendőrőrs munkatársai a Csongrád–Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályának jelzése alapján 2020. november 25-én, 17 óra 5 perckor a 8-as számú főúton, Devecser határában állítottak meg egy szerb rendszámú autót, amit egy 31 éves szerb férfi vezetett.

A járműben – ami Ausztria felé haladt – a sofőrön kívül 3 férfi és 2 nő utazott, ők jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták hitelt érdemlően igazolni. Mindannyian szír állampolgárnak vallották magukat.

A járművezetőt, valamint az utasokat a rendőrök előállították, és velük szemben az elsődleges intézkedéseket megkezdték.

A rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről. A gépjármű sofőrjével szemben embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indul eljárás.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

A járőrök 2020. november 26-án 3 órakor Szeged külterületén, a mobil hőkamera jelzése alapján hat külföldit tartóztattak fel. Az ellenőrzés során a határsértők szír, valamint palesztin állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően az illegális migránsokat visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A rendőrök 2020. november 26-án 2 óra 55 perckor két illegális migránst tartóztattak fel Beremend térségében. A férfiak egyiptomi állampolgároknak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. Velük szemben az intézkedések folyamatban vannak.​

Ez is érdekelhet

origo.hu

Saját gyerekét ütötte-verte a csodaedző - óriási a botrány

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

mandiner.hu

Nincs visszaút: megkezdődött az illegális migránsok őrizetbe vétele Nagy-Britanniában

ripost.hu

Rettenetes dolog történt Tóth Gabival, figyelmeztetést adott ki az énekesnő

mandiner.hu

Mi történt? Ursula von der Leyen kétperces videóban áradozik a magyarokról!

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

ripost.hu

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal