2 éve

A szálak Gyurcsányhoz vezetnek: Példátlan támadás a sajtószabadság ellen

A rendszerváltás óta ilyen még nem fordult elő. A Fővárosi Önkormányzat alkotmányos jogokat sértve fizikai erővel akadályozza meg egy sajtótermék terjesztését!

Több mint egy hete, minden reggel a közterület-felügyelet járőrei bilinccsel, könnygázzal, gumibottal felszerelkezve a budapesti aluljárókban körülveszik a METROPOL terjesztőit, s közlik, hogy parancsuk van a lap terjesztésének megakadályozásra.

Magát az utasítást megdöbbentő módon Gyurcsány Ferenc egyik legfőbb bizalmi embere, korábbi személyi testőrparancsnoka adta ki. Handl Tamásnak hívják, néhány hónapja a DK elnök személyes közbenjárására Karácsony Gergely őt nevezte ki a fővárosi közterületfelügyelők első számú vezetőjévé. A Metropol és a sajtószabadság elleni hadműveletet ő maga irányítja.

Gyurcsány és testőre 2006-ban. Handl Tamás ma már a DK elnök jóvoltából a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságát vezeti. Handl a kétezres évek közepe óta volt Gyurcsány testőre, sőt már régen több ennél. Közvetlen bizalmas, minden titkok tudója, beleértve magánéleti titkokat is. 2005-től követi árnyékként a bukott miniszterelnököt.

Gyurcsány testőrparancsnoka egy olyan súlyosan törvénysértő rendelkezés mögé próbál elbújni, amely miatt azonnal törvényességi felhívást kezdeményezett a Fővárosi Kormányhivatal.

A törvénysértő rendelet tervezete is Gyurcsány Ferenc legbelsőbb köreiben született meg. A szintén Gyurcsány jobbkezének számító Gy. Németh Erzsébetre bízták a jogi stróman szerepét, neki kellett megfogalmaznia a magyar alkotmány alapvető értékeit, a sajtószabadságot sértő rendelkezés szövegét.

Gyurcsányék azt találták ki, hogy csak akkor terjeszthető a budapesti utcán egy sajtótermék, ha abból minden egyes lapszámban 4 teljes oldalt kényükre-kedvükre a baloldal foglalhat le magának.

Aki ezt nem fogadja el, azzal szemben kényszerítő eszközökkel lépnek fel a közterület-felügyelők. Fizikai erővel, bilinccsel, gumibottal megakadályozzák az ingyenes lap terjesztését, büntetnek, közigazgatási hatósági eljárások tucatjait kezdeményezik. Sok milliós bírsággal fenyegetik a munkájukat végezni akaró terjesztőket nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy rájuk ijesszenek, hogy ne merjék terjeszteni a lapot.

Tiltakozik a Pesti Hírlap is

Az ingyenes lappiac másik szereplője, a Pesti Hírlap kiadója is azonnal tiltakozott a példátlanul jogsértő rendelkezés ellen. Milkovics Pál szerint elképzelhetetlen, hogy bárhol Európában hasonló igényeket támasszanak például a több nagyvárosban is megjelenő Metro újsággal kapcsolatban. A Pesti Hírlap 12 oldalából 4 elvétele 33 százalékos tartalomveszteséget jelentene, a lap 16 oldalra bővítése pedig olyan áremelkedést jelentene, amit napi megjelenés mellett nem tudnánk kigazdálkodni- fogalmazott. Milkovics kiemelte: bízik benne, hogy a piac, illetve az olvasók dönthetik majd el, hogy érdemes-e egy lapnak megjelennie, nem pedig az önkormányzat vagy egy szakmai szervezet.

Törvénysértő, életszerűtlen, sérti a sajtószabadságot

Törvénysértőnek nyilvánította a kormányhivatal Karácsonyéknak az ingyenes lapokat ellehetetlenítő rendeletét, amellyel kapcsolatban törvényességi felhívást is kibocsátottak a főváros felé.

A rendelkezést az érintett lapok tulajdonosai, valamint a Magyar Újságírók Közösségének az elnöke is élesen bírálták.

A jogsértő módosítás jelenleg a Pesti Hírlapot és a Metropolt érinti. Az utóbbit tulajdonló Mediaworks a kormányhivatal döntését követően nyilatkozatot nyújtott be a fővárosnak, amelyben jelezték, hogy nem tesznek eleget a négy oldal rendelkezésre bocsátásának, és továbbra is kérik a közterület-használati engedély megadását az újságtartók elhelyezésére, mert a kézből történő laposztás álláspontjuk szerint nem engedélyköteles.

Provokáció és politikai hisztériakeltés

Karácsonyék módosításának átgondolatlanságát és életszerűtlenségét a Magyar Újságírók Közösségének elnöke, Lovas Dániel is élesen bírálta. Szerinte a rendelet inkább provokáció és politikai hisztériakeltés, semmint szakmailag megalapozott javaslat, s életbe léptetése a sajtószabadságba történő beavatkozási kísérletnek is minősülhet.

Hargitai Miklós, a baloldali liberális MÚOSZ elnöke viszont nem meglepő módon úgy vélte, „nem kötelező” közterületen lapot terjeszteni, és szerinte semmi(!) gond nincs azzal, ha a terület fenntartója jogosult arra, hogy a sajtótermékek bizonyos felületeit a saját tartalmai számára biztosítsa.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!