Létrehozva: 2020.10.27.

Orbán Viktor ennek az államférfinek a szobrát avatta fel a Szabadság téren – fotó

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, George H. W. Bush néhai amerikai elnök Szabadság téri szobrának avatásán mondott beszédet.

A magyarok mindig is a szabadság hazájaként gondoltak az Amerikai Egyesült Államokra – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, George H. W. Bush néhai amerikai elnök Szabadság téri szobrának avatásán.

Fotó: MTI

Minden magyar tudja, hogy Amerika a szabadság földje, amely őszinte szeretettel fogadta Kossuth Lajost, a budapesti amerikai nagykövetség Szabadság téri épülete pedig 15 éven át nyújtott menedéket Mindszenty József bíborosnak – mondta a kormányfő.

Felidézte: a Szabadság tér egyik oldalán áll a német, a másikon a szovjet megszállás emlékműve. Világos üzenet ez: ha magyar vagy, csak két lehetőség között választhatsz: vagy a megszállók, vagy a szabadság mellé állsz.

Ma pedig „egy szoborral tisztelgünk barátunk, George Herbert Walker Bush, az Egyesült Államok 41. elnöke előtt„ - mondta Orbán Viktor. Majd utalva arra, hogy néhány éve már Ronald Reagannek, az Egyesült Államok 40. elnökének is áll szobra a Szabadság téren, úgy fogalmazott: „itt áll, ezen a téren két férfi Amerikából, akik közösen indítottak harcot a világkommunizmus ellen”.

Részlet David B. Cornstein nagykövet beszédéből:

Bush elnök egyszer azt mondta: “Világunkban a szabadság a horgony, amely szilárdan megtart minket a változások idején, a remény jelképeként az egész világ számára.” Amikor a bizonytalanság hullámai csapkodnak körülöttünk – gazdasági válságok, Kelet felől induló fenyegetések, ez a rettenetes világjárvány – , ma és minden nap kötelezzük el magunkat a mellett, hogy közös szabadságszeretetünk a legjobb remény, az egyetlen remény arra, hogy lebírjuk a szabadságunk és egységünk aláásására törő erőket.

Így, miközben ez a szobor George H. W. Bush elnök előtt hajt fejet, én kétoldalú kapcsolataink és a jövőbe vetett optimizmusunk jelképének is látom. Bush elnöknek joggal jár az elismerés a hidegháború befejezéséhez történt hozzájárulásáért és a demokratikus intézmények támogatásáért. De csak az ő tettei nem hozták volna létre azt a változást, amelyet ma látunk. A magyar nép választotta azt, hogy a szabadság útjára lép, és ma, helyesen, azt ünnepeljük, milyen messzire jutott harminc év alatt ezen az úton. A szabadság ezen kapcsolatai – szövetségesi kötelékeink – mindkét ország javát, és még annál is többet szolgálnak. Így tehát ez a szobor azt is jelzi, hogy kemény munkával és együttműködéssel tovább tudunk haladni és tovább kell haladtunk ezen az úton. Habár a hét végén befejezem nagyköveti munkámat itt, azzal a szilárd meggyőződéssel távozom, hogy közös jövőnk fényes és nem ismer korlátokat. Közös céljaink és közös értékeink továbbra is összekötnek majd minket, amint harminc évvel ezelőtt összekötötték Bush elnököt Magyarország népével.

A szobor felállításával a magyar állam tisztelettel adózik Bush elnök emléke előtt, aki az első amerikai államfőként hivatali ideje alatt Budapestre látogatott. Bush elnök életművét joggal övezi elismerés. A közszolgálatban töltött hosszú pályafutása során – elnökként és alelnökként – a hidegháború lezárásában, valamint a közép- és kelet-európai demokráciák létrejöttében vitathatatlan érdemeket szerzett. A szobor avatására harminc évvel a vasfüggöny leomlása, a német egység és Európa újraegyesülése után kerül sor; amikor a szabadság és a demokrácia diadalmaskodott Közép- és Kelet-Európában, amikor a magyar nép lezárta a kommunizmus sötét korszakát és a szabadság útjára lépett. A rendszerváltoztatásnak, valamint az azóta elvégzett kemény munka eredményeként a magyar emberek ma biztonságban és szabadon élhetnek. 2020. október 23-án a szobor avatásával kölcsönös elismerésünket és hálánkat fejezzük ki az iránt az államférfi iránt, aki elkötelezettségével és erkölcsi meggyőződés vezérelte politikájával hozzájárult Európa és Magyarország jövőjének alakításához azzal, hogy kiállt a demokrácia mellett és fellépett a kommunista diktatúrával szemben. A szobor méltó helyen, Ronald Reagan amerikai elnök budapesti szobra mellett áll majd, amely szimbolizálja e két vezető közös harcát a – Reagan szavaival élve – “gonosz birodalmának” felszámolásáért. A hidegháború vége óta eltelt 30 év alatt az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolata többek között NATO-szövetségesként és kereskedelmi partnerként is felvirágzott. A magától értetődő igazságok, közös értékeink és céljaink összekötnek bennünket. Bush elnök tevékenysége nélkülözhetetlen hozzájárulás volt a két ország közötti kapcsolat megújításához és elmélyítéséhez. Az ő örökségét szem előtt tartva tudjuk: együtt erősebbek vagyunk, katonai és politikai szövetségünk, valamint gazdasági partnerségünk biztonságunkat garantálja, barátságunkat erősíti, közös jövőnket szolgálja.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlanul megszűnik egy hazai tévécsatorna

origo.hu

Kétségbeesetten próbálja eltüntetni Magyar Péter a Bajnai Gordonhoz vezető nyomokat

mandiner.hu

„Ide hallgass, te Magyar Péter!” – Bayer Zsolt kemény üzenetet küldött Varga Judit exférjének

ripost.hu

Kőgazdag Aurél 20 éves lett: Nyomasztja a családalapítás

origo.hu

Brutálisan kiraboltak több luxusüzletet BudapestenBrutálisan kiraboltak több luxusüzletet Budapesten

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

ripost.hu

Döbbenet: Netes koldusnak állt az RTL Klub sztárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek

INSIDER

Csekkold le most, hogy be vagy-e jelentve!

INSIDER

Meddig tart még ki a rossz idő? Pokoli híreink vannak a következő napokra