2 éve

Müller Cecília: a fertőzés felszálló ágában vagyunk

Október 5-én, hétfőn is megtartotta sajtótájékoztatóját az Operatív törzs.

905 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 31 480 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. 905 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 31 480 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

649 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 40-en vannak lélegeztetőgépen – mondta az országos tisztifőorvos.

Fotó: YouTube / M1

A tizenegy meghalt beteg közül kilencen szív-és érrendszeri betegségben szenvedtek. Életkoruk 68 és 83 év között volt.

Sajnos Európa szerte felszálló ágban vagyunk, egyre több az új napi fertőzött. Ezért Dr. Müller Cecília ismét felhívta a figyelmet a higiéniai szabályok betartására. Mindenki számára kiemelten fontos, hogy betartsák azt a 3-4 megszabott óvintézkedést.

Még mindig a fiatalok az érintett korosztály a második hullámban. Azonban az idősek is bevonódnak. Naponta nagyjából 7 000 PCR tesztet végeznek el a mentősök. A kórházakban igyekeznek a koronavírusos betegeket koncentráltan ellátni.

Budapest, 2020. június 17.
Kiss Róbert rendõr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelõs operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Kiss Róbert rendőr alezredes a beutazási szabályok enyhítéséről számolt be, ami keddtől lesz hatályosan érvényben. A V4 országok területéről egy negatív PCR-tesztel már lehet beutazni, karantén kötelezettség nélkül!

A hétvégén 64 rendőri intézkedés volt a boltokban, 24 a közlekedési eszközökön a nem megfelelő maszkviselés miatt. Illetve 4 szórakozóhelyen kellett közbelépniük, mert nem tartották be a 23 órás bezárási tilalmat.

11 290 hatósági házi karantén ellenőrzést hajtottak végre és 1041-et elektronikus úton.

Újságírói kérdésre megválaszolták:

- Nem veszélyes, ha valaki koronavírusosként oltatja be magát influenzaoltással

- Ha elhúzódik a második hullám, akkor is elegendő a védelmi eszközök kapacitása a hazai gyártásban

- Szabadtéri piacokon is be kell tartani a 1,5 méteres távolságot és a szájmaszk viselése is

- Nincsen pénzügyi korlátja a PCR-teszteknek, akinek szüksége van rá ingyenesen juthat hozzá

 

Az országos tisztifőorvos szólt arról is, hogy eldöntött az orvosok béremelése, ezzel is köszönetet mondanak a helytállásukért. Az oktatási nevelési intézményekkel kapcsolatban jelezte, hogy jelenleg 21 óvodában és 5 iskolában van rendkívüli szünet, 64 osztálynál és 4 teljes iskolánál pedig digitális tanrendet rendeltek el. Ez javuló tendenciát mutat – hangsúlyozta Müller Cecília, aki ez alkalommal is felhívta a figyelmet a védekezéssel kapcsolatos szabályok betartására.

Kiss Róbert rendőr alezredes közölte, hogy a járványügyi szabályok betartásával kapcsolatban 64 esetben került sor intézkedésre a hétvégén. Üzletekben, vendéglátóhelyeken 33 személlyel szemben kellett intézkedni. Az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa beszélt a mától hatályos új belépési szabályokról, amelyek jelentős könnyítést jelentenek a Csehországból, Szlovákiából és Lengyelországból érkezők számára. Ők egy negatív teszttel és érvényes szállásfoglalással beléphetnek Magyarországra.

Itt is hordjunk maszkot

Müller Cecília beszámolt róla, hogy számos védőeszköznek, felszerelésnek a hazai gyártása is biztosított, két hétre el vannak látva ezekkel az intézmények. A szakember azt javasolta, hogy a szabadtéri piacokon is hordjunk maszkot. – A házi készítésű maszkok is megfelelnek a vírus terjedésének megakadályozására, a lényeg, hogy jól takarják az arcot. Anyaga lehetőleg pamut legyen, mert az jól bírja a 60 fokon való mosást és a vasalást – közölte.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!