Létrehozva: 2020.10.05.

Elhunyt 11 beteg, 905 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

Magyarországon is tombol a járvány második hulláma. Továbbra is ezer fő körül mozog a napi új betegek száma.

905 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 31 480 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 11 beteg – közülük tízen hetven év felettiek – így az elhunytak száma 833 főre emelkedett, 8 165-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 22 482 fő. Az aktív fertőzöttek 35%-a, az elhunytak 51%-a, a gyógyultak 35%-a budapesti. 649 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 40-en vannak lélegeztetőgépen – írja a koronavírus.gov.hu.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

A járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. A kormány ezért egy hónappal meghosszabbította a járvány miatti határellenőrzést és továbbra is kérjük az általános szabályok betartását.

Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Fotó: Koronavírus.gov.hu

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért.

Az iskolákban és óvodákban kötelező a testhőmérséklet-mérés annak érdekében, hogy kiszűrjék a lázas gyermekeket és pedagógusokat, és ezzel is védjük az óvodák és iskolák zavartalan működését. Az Operatív Törzs jelenleg 21 óvodában és 5 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 64 osztálynál és 4 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

Tartsuk be a szabályokat, és akkor együtt újra sikerülni fog!

A világon 35 079 152 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 036 111, a gyógyultaké pedig 24 429 024 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen. A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 7 420 921 fertőzött volt eddig a napig, 209 810-en haltak meg, 2 911 699-en meggyógyultak.

Az operatív törzs ülésén az országos tisztifőorvos elmondta, hogy eldöntött tény az orvosok béremelése, ezzel is köszönetet mondanak a helytállásukért. Az oktatási nevelési intézményekkel kapcsolatban jelezte, hogy jelenleg 21 óvodában és 5 iskolában van rendkívüli szünet, 64 osztálynál és 4 teljes iskolánál pedig digitális tanrendet rendeltek el. Ez javuló tendenciát mutat – hangsúlyozta Müller Cecília, aki ez alkalommal is felhívta a figyelmet a védekezéssel kapcsolatos szabályok betartására.

Kiss Róbert rendőr alezredes közölte, hogy a járványügyi szabályok betartásával kapcsolatban 64 esetben került sor intézkedésre a hétvégén. Üzletekben, vendéglátóhelyeken 33 személlyel szemben kellett intézkedni. Az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa beszélt a mától hatályos új belépési szabályokról, amelyek jelentős könnyítést jelentenek a Csehországból, Szlovákiából és Lengyelországból érkezők számára. Ők egy negatív teszttel és érvényes szállásfoglalással beléphetnek Magyarországra.

Itt is hordjunk maszkot

Müller Cecília beszámolt róla, hogy számos védőeszköznek, felszerelésnek a hazai gyártása is biztosított, két hétre el vannak látva ezekkel az intézmények. A szakember azt javasolta, hogy a szabadtéri piacokon is hordjunk maszkot. – A házi készítésű maszkok is megfelelnek a vírus terjedésének megakadályozására, a lényeg, hogy jól takarják az arcot. Anyaga lehetőleg pamut legyen, mert az jól bírja a 60 fokon való mosást és a vasalást – közölte.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meghalt a Harry Potter-filmek sztárja

origo.hu

Magyar Péter bevallotta, hogy loptak

life.hu

Hózáporra és fagyra is számíthatunk: ennyit kell még várni a nyárias időre

hirtv.hu

Támadás ért egy iraki katonai támaszpontot

metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

magyarnemzet.hu

Levillogta a rendőrt az éjszaka közepén az érdi édesapa és nagyon jó oka volt rá

origo.hu

Itt a drámai bejelentés: újabb pusztító fegyvereket kap Ukrajna, kitörhet a világháború

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Meglepő döntést hozott Kis Grófo testvére a szolnoki luxusházzal kapcsolatban

magyarnemzet.hu

Nem várt támogatás érkezett Orbánnak, magyar sztárok álltak a politikája mellé

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

„Kevesebb mint egy hónapunk maradt” – Megvakulhat az egyéves Zoé, ha nem műtik meg időben

INSIDER

Nagy bajt okozhat: ha ilyet vettél a SPAR-ban, meg ne edd!

INSIDER

Megrázó képsorok: gázolt a villamos a József körúton, métereket repült az áldozat

INSIDER

Mintha rakéta csapódott volna be – semmi sem maradt az autóból a budapesti baleset után