1 éve

A cyber világ csapdái az ország legismertebb előadóival: itt lehet élőben követni

Valóban féltenünk kell magunkat vagy a gyerekeinket az internet hatásaitól? Tényleg okosabbak a kütyüjeink nálunk? Megrázóbb ma a fiataloknak egy online atrocitás, mint egy valós helyzet? Mi pontosan a cyber tér, és mi az a cyber bullying? Avagy, Drakula tényleg a digitális világban vár ránk minden pillanatban?

Október 17-én, szombaton élőben a veszprémi Agóra Kulturális Központban és Facebook online közvetítésben az ország legavatottabb és legismertebb szakemberei arról tartanak előadást „A cyber világ csapdái – Online vízió-offline realitás” konferencián, mennyire élünk ténylegesen veszélyes életet a cyber világban, és mit tudunk tenni, hogy megvédjük saját magunkat vagy a szeretteinket.

Fotó: pixabay

A napot Pál Feri atya indítja a nagy kérdéssel, vagyunk-e olyan okosak, mint az eszközeink, vagy csak szándékosan hiszünk el mindent, amit a digitális világ közvetít felénk? Majd De Coll Ágnes, a Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem elleni harcát vezető szakembere Online fogság – offline szabadulás című előadásában a munkája folyamán rögzített kisfilmeken keresztül tárja a közönség elé, mivel járhat az, ha kellő ismeret hiányában, instabil társadalmi hálóval próbál egy fiatal mindent lekövetni – rosszabb esetben megélni a valós életében -, amit a virtuális világban tapasztal. A nézők még fel sem ocsúdhatnak a hallottakból, jön dr. Tessényi Judit gazdaságpszichológus-közgazdász, a szegedi Szerencsejáték Zrt. volt igazgatója, aki zárva a délelőttöt, saját könyvén keresztül, részben börtöninterjúk eredményeiből összeállított kutatásait felhasználva mutatja be, milyen következményekkel járhat az online szerencsejáték függőség.

A nap második fele dr. Zacher Gábor toxikológus Digitális vérszívás, vagyis Drakula a telefonban című előadásával folytatódik, ahol többek között mindenkit szembesít azzal, miért rettegünk attól, hogy elfelejtenek bennünket az online „barátaink” ha 1 órát nem nézünk rá a Facebook-oldalunkra. Majd Villányi Gergő, pszichológus, újságíró veszi át a szót, aki Az online világ sötét oldalát mutatja be.

Fotó: Bors

A napot két rendhagyó beszélgetés zárja, ahol az elsőben a “FOMO – Megosztod, és uralkodsz” című film fiatal főszereplőivel, László Pannával és Bouquet Gergellyel, akik az idei Magyar Filmszemle nagyjátékfilm kategóriájában szinte az összes pontban jelölésre voltak érdemesek elmesélik, milyen élmény volt 20 évesen leforgatni ezt a filmet, és miért tartják fontos társadalmi üzenetnek a mozifilm tartalmát.

Végül a ma már világhírű, szomorú arcú mém, a közel 70 évesen villamossági szakemberből online sztárrá vált Arató Andrást, avagy, Hide the Pain Harold, most mindenki megismerheti és meghallgathatja boldog-szomorú mindennapjait a cyber világban, valamint bemutatja a Kapcsoljegyből! applikációt, ami mindenkinek segítség lehet, aki bántalmazás áldozata lett, vagy úgy érzi, bántalmazó környezetben él, és nem tud kihez fordulni segítségért.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!