INSIDER

Zacher Gábor: „Előbb ölhet a bika, minthogy függőséget okozhatna”

Már 11 fiatalember életét követelte az új dizájnerdrog, a bika, mely úgy tűnik, Budapest egyre több kerületében sláger a kábítószerezők körében. Zacher Gábor toxikológus azt mondja, a bika nagyon intenzív szer, tízszer erősebb lehet a marihuána fő hatóanyagánál.
  • Szerző: Ripost

Olcsó és üt az új dizájnerdrog, amely Magyarországon már egy focicsapatnyi 23 és 36 éves embert ütött ki – örökre. A hivatalos 4F MDMB BICA elnevezés után bikaként becézett szintetikus marihuánaszármazék lehetett az, ami miatt alig két hete a mentőző Zacher Gábor toxikológus karjaiban egy harminc éves fiatalember meghalt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Zacher Gábor (Fotó: Nemzeti Sport)

„Ott voltunk és semmit sem tudtunk tenni érte. A szertől görcs alakult ki a szívénél és meghalt, pedig ugyanolyan bikás cigit szívott, mint a társa, aki életben maradt. A bika hatóanyaga mikrogrammokban mérhető, ami szörnyen kicsi egység, ráadásul a díler maga sem tudja, mit is tartalmaz pontosan a Kínából megrendelt cucc, így nagyon könnyen túladagolhatja azt a varázsdohányban. S akkor még nem beszéltünk az egyéni érzékenységről, arról, hogy az adott szervezet hogyan reagál az anyagra. Előbb ölhet a bika, minthogy függőséget okozhatna. Az addikcióhoz ugyanis idő kell, míg egy ki tudja, milyen hatóanyag koncentrációjú új dizájnerdroggal megbolondított cucc az első kipróbáláskor végzetes lehet...”

– mondja a -nak Zacher Gábor. Majd így folytatja:

„Emlékszem, amikor az egyik gyorsétterem mosdójában sikeresen visszahoztunk az életbe egy embert, aki túladagolta a heroint, mert van rá ellenszer. A bikára nincs. Ez a szer rendkívül intenzív, tízszer erősebb a hatása, mint a marihuána fő hatóanyagának, a THC-nak. Ráadásul az utóbbi időben a rendőrség által lefoglalt biofüves cigarettákban nem egy, hanem többféle hatóanyagot is kimutattak, márpedig ez nem matek, ahol egy meg egy az kettő, hanem kémia, ezeknek a szereknek a hatása hatványozottan nő.”

Egy-két óráig hat a dizájnerdrog

Zacher Gábor azt mondja, a dizejnerdrogot tartalmazó varázsdohányok hatása 1-2 óráig tart, a felhasználó jól érzi magát tőle, ellazult, felszabadult állapotba kerül. Igaz, mindezért akár az életével is fizethet.

Fotó: police_hu

Kíméletlenül öl a bika

Két hónap alatt bizonyíthatóan 11 emberrel végzett az új dizájnerdrog. Csákó Ibolya alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság kiemelt főreferense elmondta: az elhunytak a halált megelőzően fáradékonyak voltak, szívtájéki fájdalomra, légzési nehézségre panaszkodtak, a halál előtt görcsös rohamuk volt, több esetben őrjöngtek, majd rövid időn belül megállt a szívük.

Fotó: police.hu

A toxikológus szerint lesz még rosszabb

„Annak idején az Ördög lehelete fantázianevű szer, miután 7 ember halálát okozta, rekordidő alatt eltűnt. Úgy gondolom, hasonló fog történni a bikával is, de csak idő kérdése, mikor jelenik meg egy még újabb, még veszélyesebb dizájnerdog. Hiszen igény sajnos van rá” – osztotta meg véleményét lapunkkal Zacher Gábor.

Fényes nappal megy a biznisz és az őrjöngés

Mindössze két nappal azután, hogy a rendőrség sajtótájékoztatót tartott az új dizájnerdrogról, a bikáról, a munkatársai szemtanúi voltak több drogbisznisznek is a Szabolcs utcát a Podmaniczky utcával összekötő alagút környékén. Mindig ugyanaz a férfi, intéssel csoportot gyűjtött maga köré, és jól láthatóan gazdát cseréltek a kezekben valamik. A férfiak ezután vagy a Lehel tér irányába indultak el, vagy a Podmaniczky utca felé vezető kis alagút felé. Ezután többen bementek a Szabolcs utca egyes szám alá, majd pár perccel később, onnan kijőve újabb férfiakkal találkoztak. Mikor azonban munkatársainkat kiszúrták, azonnal szétszéledtek, csak egyikük merészkedett ki később az alagútból, aki megfenyegette újságírónkat.

A tünetek alapján valószínűsíthető, hogy a bika elnevezésű kábítószert fogyaszthatta az a középkorú férfi, aki a minap fényes nappal, letolt nadrágban a földön fetrengve ordított Budapesten a XIII. kerületi Visegrádi utcában, amíg egy odasiető nő egy kocsiba be nem tuszkolta – számolt be az esetről a Bors.

Sorra számolja fel a rendőrség a drogbandákat

Több megyében is összehangolt akcióval ütött rajta a rendőrség a bikával üzletelő bűnözőkön.

Az új dizájnerdrog online értékesítésének 80 százaléka Z. Vilmos tíz tagú bűnszervezetéhez köthető, a bandát júniusban kapcsolták le, a főnököt Horvátországban fogták el.

Borsod megyében, ahol 5 embert halálát okozta az új szer, 62 ember ellen indult eljárás, közülük 12-en kerültek letartóztatásba. A rendőrségi akciók során lefoglalt kábítószerből 50 ezer adag készülhetett volna.

Fotó: police.hu

Alig egy hónapja, július 20-án egy Tolna megyei bűnszervezetet számoltak fel a rendőrök: az 54 éves tolnai bandavezér mellett őrizetbe vettek öt személyt, jelentős mennyiségű kábítószer-kereskedelem, illetve bűnszervezetben, kereskedéssel elkövetett pszichoaktív anyaggal visszaélés megalapozott gyanúja miatt. A bűncselekményekért akár életfogytig tartó börtön is kiszabható.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
9 mennyei zserbó karácsonyra – a klasszikustól a pohárkrémig

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?