Létrehozva: 2020.08.17.

Zacher Gábor: „Előbb ölhet a bika, minthogy függőséget okozhatna”

Már 11 fiatalember életét követelte az új dizájnerdrog, a bika, mely úgy tűnik, Budapest egyre több kerületében sláger a kábítószerezők körében. Zacher Gábor toxikológus azt mondja, a bika nagyon intenzív szer, tízszer erősebb lehet a marihuána fő hatóanyagánál.

Olcsó és üt az új dizájnerdrog, amely Magyarországon már egy focicsapatnyi 23 és 36 éves embert ütött ki – örökre. A hivatalos 4F MDMB BICA elnevezés után bikaként becézett szintetikus marihuánaszármazék lehetett az, ami miatt alig két hete a mentőző Zacher Gábor toxikológus karjaiban egy harminc éves fiatalember meghalt.

Dr. Zacher Gábor (Fotó: Nemzeti Sport)

„Ott voltunk és semmit sem tudtunk tenni érte. A szertől görcs alakult ki a szívénél és meghalt, pedig ugyanolyan bikás cigit szívott, mint a társa, aki életben maradt. A bika hatóanyaga mikrogrammokban mérhető, ami szörnyen kicsi egység, ráadásul a díler maga sem tudja, mit is tartalmaz pontosan a Kínából megrendelt cucc, így nagyon könnyen túladagolhatja azt a varázsdohányban. S akkor még nem beszéltünk az egyéni érzékenységről, arról, hogy az adott szervezet hogyan reagál az anyagra. Előbb ölhet a bika, minthogy függőséget okozhatna. Az addikcióhoz ugyanis idő kell, míg egy ki tudja, milyen hatóanyag koncentrációjú új dizájnerdroggal megbolondított cucc az első kipróbáláskor végzetes lehet...”

– mondja a Ripost-nak Zacher Gábor. Majd így folytatja:

„Emlékszem, amikor az egyik gyorsétterem mosdójában sikeresen visszahoztunk az életbe egy embert, aki túladagolta a heroint, mert van rá ellenszer. A bikára nincs. Ez a szer rendkívül intenzív, tízszer erősebb a hatása, mint a marihuána fő hatóanyagának, a THC-nak. Ráadásul az utóbbi időben a rendőrség által lefoglalt biofüves cigarettákban nem egy, hanem többféle hatóanyagot is kimutattak, márpedig ez nem matek, ahol egy meg egy az kettő, hanem kémia, ezeknek a szereknek a hatása hatványozottan nő.”

Egy-két óráig hat a dizájnerdrog

Zacher Gábor azt mondja, a dizejnerdrogot tartalmazó varázsdohányok hatása 1-2 óráig tart, a felhasználó jól érzi magát tőle, ellazult, felszabadult állapotba kerül. Igaz, mindezért akár az életével is fizethet.

Fotó: police_hu

Kíméletlenül öl a bika

Két hónap alatt bizonyíthatóan 11 emberrel végzett az új dizájnerdrog. Csákó Ibolya alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság kiemelt főreferense elmondta: az elhunytak a halált megelőzően fáradékonyak voltak, szívtájéki fájdalomra, légzési nehézségre panaszkodtak, a halál előtt görcsös rohamuk volt, több esetben őrjöngtek, majd rövid időn belül megállt a szívük.

Fotó: police.hu

A toxikológus szerint lesz még rosszabb

„Annak idején az Ördög lehelete fantázianevű szer, miután 7 ember halálát okozta, rekordidő alatt eltűnt. Úgy gondolom, hasonló fog történni a bikával is, de csak idő kérdése, mikor jelenik meg egy még újabb, még veszélyesebb dizájnerdog. Hiszen igény sajnos van rá” – osztotta meg véleményét lapunkkal Zacher Gábor.

Fényes nappal megy a biznisz és az őrjöngés

Mindössze két nappal azután, hogy a rendőrség sajtótájékoztatót tartott az új dizájnerdrogról, a bikáról, a Ripost munkatársai szemtanúi voltak több drogbisznisznek is a Szabolcs utcát a Podmaniczky utcával összekötő alagút környékén. Mindig ugyanaz a férfi, intéssel csoportot gyűjtött maga köré, és jól láthatóan gazdát cseréltek a kezekben valamik. A férfiak ezután vagy a Lehel tér irányába indultak el, vagy a Podmaniczky utca felé vezető kis alagút felé. Ezután többen bementek a Szabolcs utca egyes szám alá, majd pár perccel később, onnan kijőve újabb férfiakkal találkoztak. Mikor azonban munkatársainkat kiszúrták, azonnal szétszéledtek, csak egyikük merészkedett ki később az alagútból, aki megfenyegette újságírónkat.

A tünetek alapján valószínűsíthető, hogy a bika elnevezésű kábítószert fogyaszthatta az a középkorú férfi, aki a minap fényes nappal, letolt nadrágban a földön fetrengve ordított Budapesten a XIII. kerületi Visegrádi utcában, amíg egy odasiető nő egy kocsiba be nem tuszkolta – számolt be az esetről a Bors.

Sorra számolja fel a rendőrség a drogbandákat

Több megyében is összehangolt akcióval ütött rajta a rendőrség a bikával üzletelő bűnözőkön.

Az új dizájnerdrog online értékesítésének 80 százaléka Z. Vilmos tíz tagú bűnszervezetéhez köthető, a bandát júniusban kapcsolták le, a főnököt Horvátországban fogták el.

Borsod megyében, ahol 5 embert halálát okozta az új szer, 62 ember ellen indult eljárás, közülük 12-en kerültek letartóztatásba. A rendőrségi akciók során lefoglalt kábítószerből 50 ezer adag készülhetett volna.

Fotó: police.hu

Alig egy hónapja, július 20-án egy Tolna megyei bűnszervezetet számoltak fel a rendőrök: az 54 éves tolnai bandavezér mellett őrizetbe vettek öt személyt, jelentős mennyiségű kábítószer-kereskedelem, illetve bűnszervezetben, kereskedéssel elkövetett pszichoaktív anyaggal visszaélés megalapozott gyanúja miatt. A bűncselekményekért akár életfogytig tartó börtön is kiszabható.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szakíthatott az ismert magyar sztárpár

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

mindmegette.hu

Óraátállítás: Ha azt hiszed, csak a faliórát kell átállítani, van egy rossz hírünk

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

mandiner.hu

Puzsért is felhívta Bohár Magyar Péter ügyében (Videó)

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

travelo.hu

Csoda szép virágok nyílnak a Bükkben

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

ripost.hu

Oroszlán Szonja lapos hasat villantott: „Legyen ennyi elég”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább