2 éve

Ez az öt legnépszerűbb új álhír koronavírus ügyben

A járvány második hullámával együtt újabb összeesküvés-elméletek jelentek meg, melyek futótűzként terjednek a közösségi oldalakon. A Ripost megvizsgálta az 5 „legnépszerűbb” elméletet.

1. Tévedés: Idei tankönyv ír a koronavírusról: előre tudták, hogy járvány lesz

Egy friss összeesküvés-elmélet az idei, 5. osztályos Természettudomány tankönyvre épít, amiben már a 2020-as pandémiáról is írnak. A vírustagadók azzal érvelnek, hogy mivel egy tankönyv megszerkesztése egy-másfél év, ezért a bennfenteseknek sokkal hamarabb tudniuk kellett a koronavírus-járványról, mint ahogy az valójában bekövetkezett, tehát a járványt előre kitervelték.

Tény: valóban sokáig készül egy tankönyv, ám a példaként hozott kötet átdolgozott kiadás, a „Járvány” című részt kibővítették a tavasszal bejelentett pandémiával. Az Oktatási Hivatal közölte: az átdolgozott kötetetek augusztus elején kerültek nyomdába.

2. Tévedés: halált hoz a vakcina

Dr. Roberto Petrelli videóban állítja: a Covid-19 egy terv, melynek célja a népesség 80 százalékának elpusztítása. Szerinte olyan vakcinákat adnak majd be, amitől betegek leszünk, miközben állítja, egészséges vírushordozók vagyunk. A tesztelések kapcsán megjegyzi, azok 90 százaléka pozitív lesz, hogy elhitessék az emberekkel, betegek. A cél, hogy mindenkit beoltsanak.

Fotó: Shutterstock

Tény: Az oltásellenes Roberto Petrellát (ez a férfi valódi neve) tavaly kizárták az olasz Teramo Orvosok Rendjéből – írja az olasz álhírvadász facta.news. 35 ezren haltak meg koronavírusban Olaszországban, ahol a napi új betegszámcsúcs 6557, miközben a legtöbb napi tesztelés 95 273 volt. (Hazánkban az összes aktív koronavírusos és karanténban lévő száma együtt nem érte el szeptember 10-én a 33 ezret, az elvégzett tesztek 505 ezer felett vannak.) Oroszországban, ahol bejelentették, hogy elkészültek a vakcinával, még az orosz egészségügyben dolgozóknak sem kötelező beadatni azt.

3. Tévedés: Már 1976-ban írtak erről a koronavírusról

Egy 44 éves újságcikkben írnak a koronavírusról. Az összeesküvés-elmélet hívei szerint pandémiával akarnak félelmet kelteni egyes nagyhatalmak, hogy uralkodhassanak felettünk, miközben a vírus egyáltalán nem veszélyes, hiszen több évtizede velünk él.

Tény: Az újságcikk valós, és tény, hogy a koronavírusok csoportját már a 60-as évek óta ismerik. Számos fajtája valóban nem veszélyes, ugyanakkor a tavaly Kínában felfedezett SARS-CoV-2 vírus viszont új, és eddig közel 28 millió embert betegített meg, 900 ezer ember halálát okozta.

4. Tévedés: Nem véd a maszk, mert simán áthatol rajta a vírus

Az egyik legelterjedtebb elmélet, melyet ábrával is próbálnak alátámasztani, hogy semmi értelme a sebészi maszknak, mert annak szövetén simán áthatol a koronavírus.

Tény: A koronavírus önmagában nem képes a levegőben terjedni, hordozóra van szüksége, ami legtöbbször a szánkból, orrunkból származó folyadékcsepp (innen is a név: cseppfertőzés) – ezek pedig méretükből adódóan már nem jutnak át a maszkon.

5. Tévedés: A maszkviselés súlyosan károsítja az egészséget

Magyar feliratos videóban szemléltetik, hogy a sebészi maszk alatt drasztikusan megnő a levegő széndioxid tartalma.

Mint mondják, 1000 ppm felett a koncentrációképesség csökken és a fáradékonyság nő. A mérőműszer másfél perc alatt eléri a felső munkavégzési szint tízszeresét, 10 ezer ppm-et.

Tény: a sebészek ugyanilyen maszkban műtenek tűpontosan, olykor hosszú órákon keresztül. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a Mentők Facebook oldalán található videóban egy véroxigénszint-mérővel bizonyítja, hogy a maszkviseléstől nem csökken az egészségügyi határérték alá a szervezet véroxigénszintje.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!