KÜLFÖLD

Meddőséget okozhat a koronavírus a férfiaknál

Az már az eddigi kutatásokból is kiderült, hogy a COVID-19 súlyos esetekben a tüdő mellett a szívet, a májat és a vesét is károsíthatja. Német és amerikai professzorok most arra jutottak, hogy egyes esetekben az új típusú koronavírus nemzésképtelenséget is okozhat a férfiaknál.
  • Szerző: WM

Az amerikai Cell Reports nevű szaklapban jelent meg a Német Neurodegeneratív Betegségek Központ (DZNE) és az amerikai Cornell Egyetem közös tanulmányának eredménye. Dr. Vikas Bansal, a DZNE kutatója arról számolt be, hogy az új típusú koronavírus nemcsak a légutakat fertőzi meg, hanem a test számos más szervét is képes károsítani.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ez abban az esetben is igaz, ha a vírus először a légzőrendszert fertőzi meg, a kutatók ezért arra keresték a választ, hogy a kórokozó milyen sorrend alapján támadja meg a betegek többi szervét.

A mumpszhoz hasonló heregyulladást okozhat a koronavírus a férfiak szervezetében.
Fotó: Shutterstock

A szakemberek szerint ennek megfejtése segítheti a különböző gyógymódok és gyógyszerek kifejlesztését. A vizsgálatok közben pedig arra is rájöttek a kutatók, hogy a betegek szervezetében gyakran gyulladásos reakciót okozhat a COVID-19. Ez pedig a mumpszos megbetegedésekhez hasonlóan a herék gyulladását is okozhatják, aminek következménye, hogy kevesebb spermium termelődik a férfiaknál. A spermiumszám csökkenés pedig egyenes következménye a nemzőképesség csökkenésének is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?